نشست قضایی شماره 1399-7289

نشست قضایی شماره 1399-7289

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7289


کد نشست:
1399-7289

تاریخ برگزاری:
1398/07/23

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر گرگان

موضوع:
بحث و بررسی پیرامون مداخله و تظاهر به وکالت

پرسش:
« الف » با غصب عنوان وکالت و یا معرفی غیر واقع خود بعنوان پزشک (دخالت در امر پزشکی) یا غصب عنوان دولتی و یا ادعای نفوذ در دادگستری وجوهی را از « ب » دریافت می کند. با عنایت به اینکه تمام فروض مذکور بطور خاص در قانون جرم انگاری شده است و از طرفی صرفا درخصوص جرم ادعای عدم نفوذ رد وجه ماخوذه از سوی مجرم پیش بینی شده است و در سه مورد دیگر دادگاه تکلیفی بر حکم درخصوص رد وجه ماخوذه بعنوان مجازات ندارد حال آیا می توان در موارد مذکور که منتهی به اخذ وجه از مال باخته شده است متهم را در قالب بزه کلاهبرداری تحت تعقیب قرار داد؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری شهرستان گرگان با تذکر به این نکته که مطابق بند "د" ماده 134 قانون مجازات اسلامی اصلاحی 1399 در صورتی که مجموع جرایم ارتکابی در قانون عنوان مجرمانه خاصی داشته باشد مقررات تعدد جرم اعمال نمی شود مورد تایید است بنابر این با فرض انجام مانور متقلبانه و دریافت مال رفتار مرتکب از مصادیق کلاهبرداری محسوب می شود.

نظر اکثریت:
در تمام فروض مذکور در صورتی که مانور متقلبانه وجود نداشته باشد حتی اگر منتهی به اخذ وجه گردد مشمول عنوان کلاهبرداری نخواهد شد. بطور مثال اگر کسی صرفا تظاهر به امر وکالت نماید و مانور متقلبانه ای نیز به کار نبرده باشد ( تشخیص با مقام قضایی رسیدگی کننده است ) حتی اگر منتهی به اخذ وجه شده باشد صرفا مشمول عنوان مجرمانه خاص خود می شود. لکن در صورتی که این تظاهر به امر وکالت همراه با مانور متقلبانه باشد جرم کلاهبرداری محقق می شودکه در این خصوص گروهی معتقدند بزه قبلی مقدمه کلاهبرداری بوده است و در نتیجه مشمول قواعد تعدد معنوی می گردد و گروهی معتقدند که هریک از این موارد جرم مستقل می باشد و مشمول تعدد مادی می گردد.

نظر اقلیت:
در امر تظاهر به امر وکالت حتی اگر همراه با مانور متقلبانه باشد با توجه به اینکه قانونگذار بطور خاص جرم انگاری نموده است نوبت به بزه کلاهبرداری نمی رسد. درخصوص سایر فروض سیوال با نظر اکثریت موافق می باشند.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 555 ـ هرگاه رفتار مرتکب و فوت مجنی علیه هر دو در ماه های حرام «محرم رجب ذی القعده وذی الحجه» یا در محدوده حرم مکه واقع شود خواه جنایت عمدی خواه غیرعمدی باشد علاوه بر دیه نفس یک سوم دیه نیز افزوده می گردد. سایر مکان ها و زمان های مقدس و متبرک مشمول حکم تغلیظ دیه نیست. تبصره ـ معیار شروع و پایان ماه های حرام مغرب شرعی است مانند ماه رجب که از مغرب شرعی آخرین روز ماه جمادی الثانی شروع و با مغرب شرعی آخرین روز ماه رجب به پایان می رسد.

مشاهده ماده 555 قانون مجازات اسلامی

ماده 134 ـ در جرایم موجب تعزیر هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد دادگاه برای هر یک از آن جرایم حداکثر مجازات مقرر را حکم می کند و هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد مجازات هر یک را بیش از حداکثر مجازات مقرر قانونی مشروط به اینکه از حداکثر به اضافه نصف آن تجاوز نکند تعیین می نماید. در هر یک از موارد فوق فقط مجازات اشد قابل اجراء است و اگر مجازات اشد به یکی از علل قانونی تقلیل یابد یا تبدیل یا غیرقابل اجراء شود مجازات اشد بعدی اجراء می گردد. در هر مورد که مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد تا یک چهارم و اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد تا نصف مجازات مقرر قانونی به اصل آن اضافه می گردد. تبصره 1 ـ در صورتیکه از رفتار مجرمانه واحد نتایج مجرمانه متعدد حاصل شود طبق مقررات فوق عمل می شود. تبصره 2 ـ در صورتی که مجموع جرایم ارتکابی در قانون عنوان مجرمانه خاصی داشته باشد مقررات تعدد جرم اعمال نمی شود و مرتکب به مجازات مقرر در قانون محکوم می گردد. تبصره 3 ـ در تعدد جرم در صورت وجود جهات تخفیف دادگاه می تواند مجازات مرتکب را تا میانگین حداقل و حداکثر و چنانچه مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد تا نصف آن تقلیل دهد. تبصره 4 ـ مقررات تعدد جرم در مورد جرایم تعزیری درجه های هفت و هشت اجراء نمی شود. این مجازات ها با هم و نیز با مجازات های تعزیری درجه یک تا شش جمع می گردد.

مشاهده ماده 134 قانون مجازات اسلامی

ماده 55 ـ وکلای معلق و اشخاص ممنوع الوکاله و به طور کلی هر شخصی که دارای پروانه وکالت نباشد از هر گونه تظاهر و مداخله در عمل وکالت ممنوع است اعم از اینکه عناوین تدلیس از قبیل مشاور حقوقی و غیره اختیار کند یا اینکه به وسیله شرکت و سایر عقود یا عضویت در موسسات خود را اصیل در دعوی قلمداد نماید متخلف از یک الی شش ماه حبس تادیبی محکوم خواهد شد

مشاهده ماده 55 قانون وکالت

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM