نشست قضایی شماره 1399-7301

نشست قضایی شماره 1399-7301

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7301


کد نشست:
1399-7301

تاریخ برگزاری:
1398/03/20

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
نحوه تعزیر معاون در قتل عمدی و عدم قصاص مباشر

پرسش:
چنانچه مباشر با اعتقاد به مهدورالدم بودن ( انجام عمل لواط از سوی مقتول با وی ) به پرداخت دیه و ده سال حبس محکوم کنیم آیا این اعتقاد مباشر تاثیری در کاهش مجازات معاون دارد؟( 25 سال به 5 سال)

نظر هیئت عالی:
با توجه به اطلاق تبصره 2 ماده 127 قانون مجازات اسلامی که عدم اجرای قصاص مادی را (به هر علت) موجب شمول بند ت ماده مرقوم در مورد معاون جرم دانسته است نظریه اکثریت مورد تایید است.

نظر اکثریت:
با توجه به اطلاق تبصره 2 ماده 127 قانون مجازات اسلامی مصوب 92 که بیان داشته: «در صورتی که به هر علت قصاص نفس یا عضو اجرا نشود مجازات معاون بر اساس میزان تعزیر فاعل اصلی جرم مطابق بند (ت) این ماده اعمال می شود.» چنانچه در خصوص موضوع مباشر به هر دلیلی از جمله: اعتقاد به مهدورالدم بودن صغر جنون قتل در فراش قتل توسط وی و غیره قصاص نشود میزان تعزیر معاون براساس میزان تعزیر مباشر و مطابق با ماده 127 قانون مرقوم تعیین خواهد شد.

نظر ابرازی:
باید بین مواردی که مباشر در قتل به علت اعلام رضایت اولیای دم یا مصالحه یا علل موضوعی (موجهه) مثل دفاع مشروع قصاص نمی شود با مواردی که مباشر به علت علل شخصی (رافع مسیولیت) قصاص نمی شود تفکیک قایل شد در خصوص حالت اول عدم قصاص مباشر بلاشک در حق معاون موثر است و معاون بر اساس میزان مجازات مباشر تعزیر می شود اما در مواردی که به علل شخصی مباشر قصاص نمی شود مانند مواردی که مباشر با اعتقاد به مهدورالدم بودن مرتکب قتل گردیده است یا مباشر نوجوان باشد و حرمت عمل یا ماهیت جرم را درک نکند یا رشد و کمال عقلی وی احراز نگردد یا مباشر مجنون باشد یا مباشر مرتکب اشتباه شود معافیت مباشر تاثیری در عمل معاون نخواهد داشت چرا که مباشر جرم به دلیل وجود یک صفت شخصی از تعقیب و محاکمه معاف گردیده است که مدلول ماده 129 قانون مجازات اسلامی مصوب 92 نیز موید این موضوع است. نتیجه اینکه در مواردی که مباشر به علل شخصی (رافع مسیولیت) از قصاص رهایی می یابد معاون بر اساس بند الف ماده 127 قانون ذکر شده تعزیر می گردد. (حبس تعزیری درجه دو یا سه)

مبحث:
حقوق جزای عمومی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 128 ـ هرکس از فرد نابالغ به عنوان وسیله ارتکاب جرم مستند به خود استفاده نماید به حداکثر مجازات قانونی همان جرم محکوم می گردد. همچنین هرکس در رفتار مجرمانه فرد نابالغی معاونت کند به حداکثر مجازات معاونت در آن جرم محکوم می شود.

مشاهده ماده 128 قانون مجازات اسلامی

ماده 127 ـ در صورتی که در شرع یا قانون مجازات دیگری برای معاون تعیین نشده باشد مجازات وی به شرح زیر است: الف ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها سلب حیات یا حبس دائم است حبس تعزیری درجه دو یا سه ب ـ در سرقت حدی و قطع عمدی عضو حبس تعزیری درجه پنج یا شش پ ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها شلاق حدی است سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه شلاق تعزیری درجه شش ت ـ در جرایم موجب تعزیر یک تا دو درجه پایین تر از مجازات جرم ارتکابی تبصره 1 ـ در مورد بند (ت) این ماده مجازات معاون از نوع مجازات قانونی جرم ارتکابی است مگر در مورد مصادره اموال انفصال دائم و انتشار حکم محکومیت که مجازات معاون به ترتیب جزای نقدی درجه چهار شش و هفت است. تبصره 2 ـ در صورتی که به هر علت قصاص نفس یا عضو اجراء نشود مجازات معاون بر اساس میزان تعزیر فاعل اصلی جرم مطابق بند (ت) این ماده اعمال می شود.

مشاهده ماده 127 قانون مجازات اسلامی

ماده 129 ـ هرگاه در ارتکاب رفتار مجرمانه مرتکب به جهتی از جهات شخصی مانند صغر و جنون قابل تعقیب نباشد یا تعقیب یا اجرای مجازات او به جهتی از این جهات موقوف گردد تاثیری در تعقیب و مجازات معاون جرم ندارد.

مشاهده ماده 129 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM