نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1388/08/05

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر مینودشت

موضوع:
تنفیذ معامله فضولی توسط وکیلی که صرفا وکالت در فروش دارد

پرسش:
چنان چه شخص (الف) به عنوان مالک زمین به شخص (ب) وکالت در فروش زمین خود را بدهد و در این فاصله شخص (ج) زمین مذکور را فضولی به دیگری بفروشد آیا (ب) می تواند معامله فضولی مذکور را تنفیذ نماید؟

نظر هیئت عالی:
با عنایت به مقررات مربوط به وکالت در قانون مدنی هرکس می¬تواند برای انجام امور مربوط به خود جز آن چه مباشرت موکل شرط است به دیگری وکالت بدهد و وکالت در فروش علی الاصول وکالت در تمام امور و لوازم مربوط به فروش است از جمله تنفیذ معامله فضولی نیز که مفهوم فروش دارد داخل در مورد وکالت می تواند باشد. بنا به مراتب نظر اقلیت تایید می شود.

نظر اکثریت:
نظر به این که شخص (الف) صرفا وکالت در فروش زمین خود را به شخص (ب) داده نه وکالت در تنفیذ معامله را بدیهی است این امر دو تاسیس حقوقی جداگانه بوده و آثار حقوقی بسیار متفاوتی دارد لذا شخص (ب) حق تنفیذ معامله مذکور را نخواهد داشت زیرا اصل کلی این است که وفق ماده 247 قانون مدنی معامله به مال غیر فقط با تنفیذ مالک نافذ خواهد بود به بیان دیگر تنفیذ معامله صرفا برعهده مالک است ولاغیر. در موارد شک نیز باید به قدر متیقن اکتفا کرده و به اصل کلی رجوع نمود و فقط مالک را ذی حق در تنفیذ معامله فضولی شناخت. علاوه بر آن مواد 660 661 664 و 665 قانون مدنی نیز این نظر را تایید می¬کند.

نظر اقلیت:
وکالت در فروش زمین شامل وکالت در تنفیذ معامله فضولی نیز خواهد بود زیرا فروش زمین مذکور با رعایت غبطه و مصلحت موکل است که در این مورد تشخیص غبطه و مصلحت موکل در معامله فضولی مذکور برعهده وکیل نهاد شده است و از نظریه مشورتی شماره 2092/7 ـ 19/4/1378 اداره کل حقوقی نیز این امر مستفاد می¬شود.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 247 - معامله به مال غیر جز به عنوان ولایت یا وصایت یا وکالت نافذ نیست ولو این که صاحب مال باطنا راضی باشد ولی اگر مالک یا قائم مقام او پس از وقوع معامله آن را اجازه نمود در این صورت معامله صحیح و نافذ می شود.

مشاهده ماده 247 قانون مدنی

ماده 660 - وکالت ممکن است به طور مطلق و برای تمام امور موکل باشد یا مقید و برای امر یا امور خاصی.

مشاهده ماده 660 قانون مدنی

ماده 661 - در صورتی که وکالت مطلق باشد فقط مربوط به اداره کردن اموال موکل خواهد بود.

مشاهده ماده 661 قانون مدنی

ماده 664 - وکیل در محاکمه وکیل در قبض حق نیست مگر این که قراین دلالت بر آن نماید و همچنین وکیل در اخذ حق وکیل در مرافعه نخواهد بود.

مشاهده ماده 664 قانون مدنی

ماده 665 - وکالت در بیع وکالت در قبض ثمن نیست مگر این که قرینه ی قطعی دلالت بر آن کند.

مشاهده ماده 665 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM