نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1389/09/10

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان شرقی/

موضوع:
عقد نکاح باکره رشیده بدون اذن ولی و آثار آن در محکوم کردن زوجه به تمکین و محکوم کردن زوج به پرداخت نفقه

پرسش:
عقد نکاح باکره رشیده بدون اذن ولی چه حکمی دارد؟ آیا امکان محکوم کردن زوجه به تمکین و محکوم کردن زوج به پرداخت نفقه در صورت درخواست در چنین نکاحی وجود دارد؟

نظر هیئت عالی:
همان¬گونه که اکثریت استدلال کرده¬اند از قانون مدنی (ماده 1043 قانون مدنی ) و فتاوی فقهای شیعه بطلان عقد بدون اذن ولی استفاده نمی¬شود. اذن بعدی ولی عقد را از ابتدا تصحیح می¬کند و در صورت مخالفت وی و غیرمدخوله ماندن زوجه موضوع قابل رسیدگی قضایی است و در صورت عدم وجود عذر موجه این مخالفت همان¬گونه که موثر در حق نکاح دوشیزه غیر مدخوله نیست در بقای آن نیز مانعی ایجاد نخواهد کرد.

نظر اکثریت:
با توجه به نظریه اکثر فقهای شیعه و با عنایت به این که هیچ دلیلی بر باطل بودن این عقد وجود ندارد؛ لذا عقد غیرنافذ است و با اذن بعدی عقد از ابتدا صحیح خواهد بود و لذا تا زمانی که عقد توسط ولی تنفیذ نشده است امکان محکومیت زوجه به تمکین و زوج به پرداخت نفقه وجود ندارد؛ چون این موارد از آثار عقد صحیح است.

نظر اقلیت:
اذن ولی جزء تشریفات عقد است و در مورد عدم اذن نیز عقد نکاح صحیح است و آثار عقد صحیح از جمله تمکین و نفقه بر آن مترتب است.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1043 - نکاح دختر باکره اگر چه به سن بلوغ رسیده باشد موقوف به اجازه ی پدر یا جد پدری او است و هر گاه پدر یا جد پدری بدون علت موجه از دادن اجازه مضایقه کند اجازه ی او ساقط و در این صورت دختر می تواند با معرفی کامل مردی که می خواهد با او ازدواج نماید و شرایط نکاح و مهری که بین آن ها قرار داده شده پس از اخذ اجازه از دادگاه مدنی خاص به دفتر ازدواج مراجعه و نسبت به ثبت ازدواج اقدام نماید.

مشاهده ماده 1043 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM