نشست قضایی شماره 1399-7224

نشست قضایی شماره 1399-7224

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7224


کد نشست:
1399-7224

تاریخ برگزاری:
1398/08/29

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر شاهین شهر

موضوع:
تخریب خودرو به دستور دیگری

پرسش:
شخص (الف) دستور تخریب خودروی متعلق به (ج) را به شخص (ب) داده و شخص (ب) با این تصور که خودرو متعلق به شخص (ج) است خودروی متعلق به (الف) را تخریب می کند. مستدلا و مستندا بیان فرمایید شخص (الف) و (ب) مرتکب چه بزهی شده اند؟

نظر هیئت عالی:
پرسش مطروحه مبهم است ولیکن چنانچه منظور این باشد که تخریب خودرو توسط فردی صورت پذیرفته است که در تشخیص مالکیت خودرو دچار اشتباه شده است با لحاظ ماده 144 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 و مفروضا بر اینکه علم بر رفتار خلاف قانون خود نداشته باشد قابل تعقیب نمی باشد و چنانچه شخص دیگری را با حیله و فریب و امثال آن به ارتکاب جرم وادار کرده باشد با اتخاذ ملاک از ماده 151 قانون فوق الذکر به عنوان مباشر معنوی (سبب اقوا از مباشر) مرتکب جرم شناخته می شود.

نظر اکثریت:
در فرض سوال شخص (ب) مباشر است ولی سوء نیت ندارد و عنصر معنوی بزه تخریب نسبت به وی مفقود است و با توجه به اینکه طبق ماده 144 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 در جرایم عمدی علاوه بر علم مرتکب به موضوع جرم باید قصد ارتکاب رفتار مجرمانه احراز گردد و در جرایم مقید به نتیجه نیز قصد نتیجه یا علم به وقوع آن باید محرز شود لذا شخص (ب) فاقد مسیولیت کیفری است و شخص (الف) که با علم و اطلاع دستور تخریب خودروی متعلق به شخص (ج) را به شخص (ب) که جاهل به این موضوع بوده را داده سبب اقوی از مباشر محسوب و مستفاد از مواد 506 و 526 قانون مجازات اسلامی مسیولیت کیفری بزه تخریب خودرو متوجه وی خواهد بود و هرچند مواد اخیر در مبحث ضمان ناشی از جنایت ذکر گردیده ولیکن در جرایم تعزیری و در قوانین خاص دیگر از جمله ماده 50 قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و مراتع کشور مجازات برای مسبب اقوی پیش بینی شده و با این وصف عنوان سبب اقوی از مباشر منحصر به مبحث جنایات نیست.

نظر ابرازی:
نظر به اینکه عنوان سبب اقوی از مباشر وفق ماده 526 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 صرفا مربوط به جنایات است و با توجه به ماده 129 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 هرگاه در ارتکاب رفتار مجرمانه مرتکب به جهتی از جهات شخصی قابل تعقیب نباشد تاثیری در تعقیب و مجازات معاون ندارد در فرض سوال نیز شخص (ب) به لحاظ جهل به تعلق خودرو به (ج) قابل تعقیب کیفری نیست و صرفا شخص (الف) به عنوان معاون بزه تخریب قابل تعقیب کیفری خواهد بود.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 50 ـ به منظور احیاء جنگلهای سوخته و منابع ملی که بی رویه بهره برداری و مخروبه گردیده و همچنین توده های جنگلی مذکور در تبصره 2 ماده دوم قانون ملی شدن جنگلها سازمان جنگلبانی مکلف است با انتشار آگهی و نصب تابلو حدود آنها را تعیین و قرق اعلام کند و تا مدتی که سازمان جنگلبانی مقتضی بداند هر گونه دخل و تصرف ممنوع است. متخلف از جهت قطع اشجار طبق مقررات این قانون تعقیب و برای چرای دام به پرداخت غرامت برای هر راس دام در روز از یازده تا یکصد ریال و خسارت وارد به منابع ملی قرق شده محکوم خواهد شد. همچنین مباشر عمل مجرم محسوب است مگر این که سبب اقوی از مباشر باشد. تصویب نامه راجع به افزایش میزان جرائم مصوب 23/07/1382: جریمه ریالی چرای غیرمجاز در محدوده جنگلهای سوخته شده و یا توده های جنگلی مذکور در تبصره (2) ماده دوم قانون ملی شدن جنگلها که توسط سازمان جنگلها مراتع و آبخیزداری کشور قرق اعلام شده است برای هر واحد دامی معادل20 درصد (20%) ارزش متوسط آن در آن سال خواهد بود.

مشاهده ماده 50 قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و مراتع

ماده 144 ـ در تحقق جرایم عمدی علاوه بر علم مرتکب به موضوع جرم باید قصد او در ارتکاب رفتار مجرمانه احراز گردد. در جرایمی که وقوع آنها براساس قانون منوط به تحقق نتیجه است قصد نتیجه یا علم به وقوع آن نیز باید محرز شود.

مشاهده ماده 144 قانون مجازات اسلامی

ماده 506 ـ تسبیب در جنایت آن است که کسی سبب تلف شدن یا مصدومیت دیگری را فراهم کند و خود مستقیما مرتکب جنایت نشود به طوری که در صورت فقدان رفتار او جنایت حاصل نمیشد مانند آنکه چاهی بکند و کسی در آن بیفتد و آسیب ببیند.

مشاهده ماده 506 قانون مجازات اسلامی

ماده 526 ـ هرگاه دو یا چند عامل برخی به مباشرت و بعضی به تسبیب در وقوع جنایتی تاثیر داشته باشند عاملی که جنایت مستند به اوست ضامن است و چنانچه جنایت مستند به تمام عوامل باشد به طور مساوی ضامن می باشند مگر تاثیر رفتار مرتکبان متفاوت باشد که در این صورت هریک به میزان تاثیر رفتارشان مسوول هستند. در صورتی که مباشر در جنایت بی اختیار جاهل صغیر غیرممیز یا مجنون و مانند آنها باشد فقط سبب ضامن است.

مشاهده ماده 526 قانون مجازات اسلامی

ماده 129 ـ هرگاه در ارتکاب رفتار مجرمانه مرتکب به جهتی از جهات شخصی مانند صغر و جنون قابل تعقیب نباشد یا تعقیب یا اجرای مجازات او به جهتی از این جهات موقوف گردد تاثیری در تعقیب و مجازات معاون جرم ندارد.

مشاهده ماده 129 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM