نشست قضایی شماره 1398-6144

نشست قضایی شماره 1398-6144

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6144


کد نشست:
1398-6144

تاریخ برگزاری:
1397/07/25

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر ارسنجان

موضوع:
نحوه محاسبه دیه حارصه و دامیه در بند انگشت

پرسش:
با عنایت به ماده 714 از قانون مجازات اسلامی و توجه به ماده 709 همان قانون چنانچه جراحت حارصه یا دامیه روی بند انگشت باشد با لحاظ این موضوع که در ماده 714 به جز سر و صورت برای کبودی و سیاه شدگی و سرخ شدگی در سایر نقاط بدن نیز همان دیه سر و صورت تعیین شده؛ نحوه محاسبه دیه جراحت حارصه یا دامیه در آن نقطه چگونه می باشد؟

نظر هیئت عالی:
بند انگشت عضو تلقی نمی شود؛ بلکه هر انگشت به عنوان یک عضو طبق ماده 641 قانون مجازات اسلامی 1392 دیه مشخصی دارد (یک دهم دیه کامل)؛ که بین مقدار بندها تقسیم می شود بنابراین دیه حارصه انگشت بر اساس دیه انگشت سنجیده و محاسبه می گردد نه دیه بندهای انگشتان زیرا مواد 568 و 569 و 709 قانون یاد شده ناظر به عضو (انگشت) است.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه دیه بند انگشت برابر با یک سوم دیه کامل تعیین می گردد؛ بنابراین برای محاسبه حارصه نیز باید این عدد در یک صدم یا یک درصد دیه کامل ضرب گردد؛ در نتیجه میزان دیه حارصه یک بند انگشت یک سه هزارم دیه کامل برآورد می گردد.

نظر اقلیت:
با عنایت به اینکه هر انگشت از سه بند تشکیل شده و به هر حال جراحت بر روی یکی از این سه بند واقع شده؛ در نتیجه این که می توان آن را جراحت حادث شده بر روی یک انگشت تلقی کرد و چون برای یک انگشت یک دهم دیه کامل می باشد؛ در نتیجه حارصه حادث شده بر روی انگشت نیز یک هزارم دیه کامل برآورد می گردد.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 714 ـ دیه صدماتی که موجب تغییر رنگ پوست می شود به شرح ذیل است: الف ـ سیاه شدن پوست صورت شش هزارم کبود شدن آن سه هزارم و سرخ شدن آن یک و نیم هزارم دیه کامل ب ـ تغییر رنگ پوست سایر اعضاء حسب مورد نصف مقادیر مذکور در بند (الف) تبصره 1 ـ در حکم مذکور فرقی بین اینکه عضو دارای دیه مقدر باشد یا نباشد نیست. همچنین فرقی بین تغییر رنگ تمام یا قسمتی از عضو و نیز بقاء یا زوال اثر آن نمیباشد. تبصره 2 ـ در تغییر رنگ پوست سر ارش ثابت است.

مشاهده ماده 714 قانون مجازات اسلامی

ماده 637 ـ قطع کردن و یا از بین بردن کف دستی که به هر علت دارای انگشت نمیباشد موجب ارش است. تبصره ـ در قطع کردن و یا از بین بردن کف دستی که کمتر از پنج انگشت دارد علاوه بر دیه آن انگشتان نسبتی از ارش کف دست نیز ثابت است بدین ترتیب که اگر مچ دست دارای یک انگشت باشد علاوه بر دیه یک انگشت چهار پنجم ارش کف دست و اگر دارای دو انگشت باشد علاوه بر دیه دو انگشت سه پنجم ارش کف دست و اگر دارای سه انگشت باشد علاوه بر دیه سه انگشت دو پنجم ارش کف دست و اگر دارای چهار انگشت باشد علاوه بر دیه چهار انگشت یک پنجم ارش کف دست نیز پرداخت می شود.

مشاهده ماده 637 قانون مجازات اسلامی

ماده 641 ـ دیه هریک از انگشتان اصلی دست یک دهم دیه کامل است.

مشاهده ماده 641 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM