نشست قضایی شماره 1399-6906

نشست قضایی شماره 1399-6906

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6906


کد نشست:
1399-6906

تاریخ برگزاری:
1398/01/28

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر مشهد

موضوع:
صلاحیت رسیدگی به موضوع نگهداری شمشیر و قمه

پرسش:
در خصوص نگهداری شمشیر یا قمه موضوع ماده 617 قانون تعزیرات اسلامی برای صدور قرار عدم صلاحیت یا ارسال پرونده جهت رسیدگی به این نوع اتهام به دادگاه آیا احراز این که شمشیر را به قصد ضرب و جرح نگهداری کرده است باید در دادسرا صورت گیرد یا در مواجهه با صرف نگهداری این اقلام باید در دادسرا قرار عدم صلاحیت صادر گردد؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری شهرستان مشهد استان خراسان رضوی موجه و مورد تایید است. ضمنا متذکر می گردد که فرض سوال ناظر به موردی است که عمل انتسابی فاقد وصف مجرمانه است ( صرف نگهداری شمشیر یا قمه ) و لذا در صورتی که رفتار انتسابی جرم باشد ( حمل قمه و شمشیر به منظور درگیری فیزیکی و ضرب و جرح ) با توجه به درجه 7 تعزیری بودن جرم منظور رسیدگی به آن وفق ماده 340 قانون آیین دادرسی کیفری مسقیما در دادگاه کیفری دو صورت می پذیرد.

نظر اکثریت:
عمل نگهداری این گونه سلاح ها در صورتی جرم است که قصد ضرب و جرح و درگیری احراز شود. بنابراین در صورتی که چنین قصدی احراز نشود جرمی ارتکاب پیدا نکرده است تا در صلاحیت دادگاه کیفری 2 باشد. طبق ماده 340 قانون آیین دادرسی کیفری رسیدگی به جرایم درجه 7 و 8 در صلاحیت دادگاه است. یعنی در صورتی که عمل جرم باشد در صلاحیت دادگاه قرار می گیرد. این موضوع مانند موضوع رابطه نامشروع است. چنانچه زن و مردی علقه زوجیت خود را در دادسرا ارایه کنند اصلا عمل انتسابی جرم نیست که بگوییم ورود به موضوع در صلاحیت دادگاه است.در این موارد دادستان اجازه دارد آنها را آزاد کند. تا جرمی واقع نشود صلاحیت دادگاه هم آغاز نمی شود. وقتی قصد درگیری وجود نداشته باشد اصلا عملی که جرم تلقی شود به وقوع نپیوسته است تا دادگاه کیفری 2 صالح به رسیدگی باشد. دادستان در این حد اختیار دارد که وقتی جرمی واقع نشده است قرار منع تعقیب صادر کند. به نظر می رسد حداقل یک بررسی باید در دادسرا صورت گیرد که اصلا قصد درگیری و.. . محرز هست یا خیر؟ اگر محرز بود پرونده برای رسیدگی به بزه به دادگاه کیفری 2 ارسال می شود.

نظر اقلیت:
در جرایم درجه 7 و 8 اصلا دادسرا صالح به ورود نیست. مرجع انتظامی هم باید از دادگاه دستور بگیرد نه دادستان. بنابراین چون به فرض احراز عمل در صلاحیت دادگاه است دادسرا حق ورود ندارد. لذا به صرف مواجهه با شمشیر و قمه پرونده باید با صدور قرار عدم صلاحیت به دادگاه ارسال شود.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 617 ـ هر کس به وسیله چاقو و یا هر نوع اسلحه دیگر تظاهر یا قدرت نمایی کند یا آن را وسیله مزاحمت اشخاص یا اخاذی یا تهدید قرار دهد یا با کسی گلاویز شود در صورتی که از مصادیق محارب نباشد به حبس از شش ماه تا دو سال و تا 7) ضربه شلاق محکوم خواهد شد.

مشاهده ماده 617 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی ـ تعزیرات

ماده 619 ـ در میزان دیه تفاوتی میان دندان هایی که رنگ های گوناگون دارند وجود ندارد و اگر دندانی در اثر جنایت سیاه شود و نیفتد دیه آن دوسوم دیه همان دندان است و دیه دندانی که قبلا سیاه شده است یک سوم دیه همان دندان است. تبصره ـ در تغییر رنگ دندان بدون آنکه سیاه شود یا منفعت آن از بین برود ارش ثابت است و اگر پس از آن شخصی دندان مزبور را بکند باید دیه کامل همان دندان را بدهد.

مشاهده ماده 619 قانون مجازات اسلامی

ماده 340 ـ جرایم تعزیری درجه هفت و هشت به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود. در این مورد و سایر مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود دادگاه پس از انجام تحقیقات به ترتیب زیر اقدام می کند: الف ـ چنانچه دادگاه خود را صالح به رسیدگی نداند قرار عدم صلاحیت صادر می کند و اگر مورد را از موارد منع یا موقوفی تعقیب بداند حسب مورد اتخاذ تصمیم می کند. ب ـ در غیر موارد مذکور در بند (الف) چنانچه اصحاب دعوی حاضر باشند و درخواست مهلت نکنند دادگاه با تشکیل جلسه رسمی مبادرت به رسیدگی می کند. در صورتیکه اصحاب دعوی حاضر نباشند یا برای تدارک دفاع یا تقدیم دادخواست ضرر و زیان درخواست مهلت کنند دادگاه با اخذ تامین متناسب از متهم وقت رسیدگی را تعیین و مراتب را به اصحاب دعوی و سایر اشخاصی که باید در دادگاه حاضر شوند ابلاغ می کند.

مشاهده ماده 340 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM