نشست قضایی شماره 1399-6865

نشست قضایی شماره 1399-6865

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6865


کد نشست:
1399-6865

تاریخ برگزاری:
1397/10/11

برگزار شده توسط:
استان تهران/ شهر تهران

موضوع:
تعدد اسباب در مسئولیت خسارات وارده و تشخیص سبب اصلی

پرسش:
شخص A یک واحد انباری به شخص B بمدت یکسال اجاره داده و این شخص محصولات خود را در انباری قرار داده و بعد از مدتی ( در طول مدت اجاره ) شخص B از ایزوگام کار تقاضا می کند که سقف و دیوار این انباری را ایزو گام نماید. که در این اثنا آتش گرفته و تمام محصولات وی سوخته و همچنین محصولات دو تا انباری همسایه نیز دچار آتش سوزی شده اند. کارشناس میزان خسارت وارده را 50 میلیارد تومان بر آورد کرده و اعلام داشته شخص B در این حادثه به جهت عدم رعایت ایمنی مقصر است. ضمنا آتش نشانی نیز به موقع در محل آتش سوزی حاضر نشده و چینش محصولات در دو انباری همسایه استاندارد نبوده است.

نظر هیئت عالی:
با تذکر به این که شناسایی «سبب» و «مباشر» به عنوان عوامل دخیل در حادثه با توجه به تعاریف مذکور در مواد 494 و 506 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 و انطباق آن با فرض مطروحه قابل تشخیص است نظریه گروه اول قضات محترم دادگستری شهر تهران مورد تایید است.

نظر اتفاقی:
در رابطه با سوال مذکور دو نظریه مطرح شد:

مبحث:
حقوق جزای عمومی , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 526 ـ هرگاه دو یا چند عامل برخی به مباشرت و بعضی به تسبیب در وقوع جنایتی تاثیر داشته باشند عاملی که جنایت مستند به اوست ضامن است و چنانچه جنایت مستند به تمام عوامل باشد به طور مساوی ضامن می باشند مگر تاثیر رفتار مرتکبان متفاوت باشد که در این صورت هریک به میزان تاثیر رفتارشان مسوول هستند. در صورتی که مباشر در جنایت بی اختیار جاهل صغیر غیرممیز یا مجنون و مانند آنها باشد فقط سبب ضامن است.

مشاهده ماده 526 قانون مجازات اسلامی

ماده 529 ـ در کلیه مواردی که تقصیر موجب ضمان مدنی یا کیفری است دادگاه موظف است استناد نتیجه حاصله به تقصیر مرتکب را احراز نماید.

مشاهده ماده 529 قانون مجازات اسلامی

ماده 535 ـ هرگاه دو یا چند نفر با انجام عمل غیرمجاز در وقوع جنایتی به نحو سبب و به صورت طولی دخالت داشته باشند کسی که تاثیر کار او در وقوع جنایت قبل از تاثیر سبب یا اسباب دیگر باشد ضامن است مانند آنکه یکی از آنان گودالی حفر کند و دیگری سنگی در کنار آن قرار دهد و عابری به سبب برخورد با سنگ به گودال بیفتد که در این صورت کسی که سنگ را گذاشته ضامن است مگر آنکه همه قصد ارتکاب جنایت را داشته باشند که در این صورت شرکت در جرم محسوب می شود.

مشاهده ماده 535 قانون مجازات اسلامی

ماده 527 ـ هرگاه دو نفر بر اثر برخورد بی واسطه با یکدیگر کشته شوند یا آسیب ببینند چنانچه میزان تاثیر آنها در برخورد مساوی باشد در مورد جنایت شبه عمدی نصف دیه هر کدام از مال دیگری و در مورد خطای محض نصف دیه هر کدام به وسیله عاقله دیگری پرداخت می شود و اگر تنها یکی از آنها کشته شود یا آسیب ببیند حسب مورد عاقله یا خود مرتکب نصف دیه را باید به مجنی علیه یا اولیای دم او بپردازند.

مشاهده ماده 527 قانون مجازات اسلامی

ماده 528 ـ هرگاه در اثر برخورد دو وسیله نقلیه زمینی آبی یا هوایی راننده یا سرنشینان آنها کشته شوند یا آسیب ببینند درصورت انتساب برخورد به هر دو راننده هر یک مسوول نصف دیه راننده مقابل و سرنشینان هر دو وسیله نقلیه است و چنانچه سه وسیله نقلیه با هم برخورد کنند هر یک از رانندگان مسوول یک سوم دیه راننده های مقابل و سرنشینان هر سه وسیله نقلیه می باشد و به همین صورت در وسایل نقلیه بیشتر محاسبه می شود و هرگاه یکی از طرفین مقصر باشد به گونه ای که برخورد به او مستند شود فقط او ضامن است.

مشاهده ماده 528 قانون مجازات اسلامی

ماده 494 ـ مباشرت آن است که جنایت مستقیما توسط خود مرتکب واقع شود.

مشاهده ماده 494 قانون مجازات اسلامی

ماده 506 ـ تسبیب در جنایت آن است که کسی سبب تلف شدن یا مصدومیت دیگری را فراهم کند و خود مستقیما مرتکب جنایت نشود به طوری که در صورت فقدان رفتار او جنایت حاصل نمیشد مانند آنکه چاهی بکند و کسی در آن بیفتد و آسیب ببیند.

مشاهده ماده 506 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM