در صورتی که از سوی دادستان دستور اخذ وجه الکفاله صادر شده و اجرای احکام مبادرت به برداشت یک چهارم حقوق از حساب کفیل نموده چنانچه متهم فوت نماید آیا باید تمامی وجه الکفاله اخذ شود یا خیر؟
نظر هیئت عالی:
باتوجه به قسمت اخیر ماده 234 قانون آیین دادرسی کیفری و چنانچه موضوع منطبق با ماده 236 قانون اخیرالذکر نباشد تمامی وجه الکفاله اخذ می شود. نظریه اکثریت موافق با این استنتاج است.
نظر اکثریت:
علی الاصول قابلیت وصول دارد چرا که تخلف از ناحیه کفیل محرز است و چنانچه بخواهیم از دستور عدول نماییم می بایست دلیلی در خصوص اشتباه بودن دستور وجود داشته باشد در غیر این صورت امکان عدول از دستور وجود ندارد.
نظر اقلیت:
از آنجایی که دستور جهت اخذ وجه الکفاله توسط دادستان صادر شده است و دستور قابلیت عدول دارد لذا با توجه به وضعیت کفیل می توان از دستور صادره عدول نمود و اخذ وجه الکفاله را متوقف نمود چرا که اخذ آن با توجه به شرایط اقتصادی امروز قابلیت جرم زایی در آینده را نیز به همراه دارد.
ماده 234 ـ در صورت فوت کفیل یا وثیقه گذار قرار قبولی کفالت یا وثیقه منتفی است و متهم حسب مورد باید نسبت به معرفی کفیل یا ایداع وثیقه جدید اقدام کند مگر آنکه دستور اخذ وجه الکفاله یا ضبط وثیقه صادر شده باشد.