نشست قضایی شماره 1399-7244

نشست قضایی شماره 1399-7244

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7244


کد نشست:
1399-7244

تاریخ برگزاری:
1398/09/14

برگزار شده توسط:
استان اردبیل/ شهر اردبیل

موضوع:
بررسی حکم بر محکومیت راننده از حیث جنبه خصوصی و عمومی

پرسش:
در اثر تصادف رانندگی شخصی دچار صدمات عدیده بدنی شده و چهار سال در حالت زندگی نباتی بوده و بالغ بر پانصد میلیون تومان دیه از بابت صدمات وارده از شرکت بیمه دریافت کرده است. بعد از چهار سال وی فوت می نماید. مجددا اولیاء دم وی از راننده مقصر شکایت کرده و دادگاه بدوی حکم بر محکومیت راننده از حیث جنبه خصوصی بزه به پرداخت دیه کامل مرد مسلمان در حق اولیاء دم و از حیث جنبه عمومی نیز به پرداخت جزای نقدی محکوم کرده است:

نظر هیئت عالی:
اعضای هیات عالی در خصوص موضوع سوال نظریه شماره 3070- 96/12/14 اداره کل حقوقی قوه قضاییه را به شرح زیر صایب می دانند.

نظر اکثریت:
رای دادگاه بدوی بر خلاف مقررات و ماده 539 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 است زیرا در فرض پرونده مرگ ناشی از سرایت صدماتی است که در پرونده قبلی برای آنها دیه تعیین شده است نظر به اینکه در تداخل دیه «صدمات مسری» و دیه فوت صرفا یک دیه نفس ثابت می شود بنابراین دادگاه تجدیدنظر با نقض دادگاه بدوی مبادرت به صدور قرار موقوفی تعقیب می نماید.

نظر اقلیت:
رای صادره از دادگاه بدوی صحیح نبوده و برخلاف موازین و مقررات است دادگاه تجدیدنظر در مواجهه با چنین رایی بایستی آن را تایید نماید و مجوزی برای نقض وجود ندارد متهم می تواند نسبت به رای اول درخواست اعاده دادرسی نماید.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 274 ـ دادگاه در صورتی که اعتراض شاکی به قرار منع یا موقوفی تعقیب را موجه بداند آن را نقض و قرار جلب به دادرسی صادر می کند. در مواردی که به نظر دادگاه تحقیقات دادسرا کامل نباشد بدون نقض قرار می تواند تکمیل تحقیقات را از دادسرا بخواهد یا خود اقدام به تکمیل تحقیقات کند. موارد نقص تحقیق باید به تفصیل و بدون هرگونه ابهام در تصمیم دادگاه قید شود. در صورت نقض قرار اناطه توسط دادگاه بازپرس تحقیقات خود را ادامه می دهد.

مشاهده ماده 274 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 539 ـ هرگاه مجنی علیه در اثر سرایت صدمه یا صدمات غیرعمدی فوت نماید یا عضوی از اعضای او قطع شود یا آسیب بزرگتری ببیند به ترتیب ذیل دیه تعیین می شود: الف ـ در صورتی که صدمه وارده یکی باشد تنها دیه نفس یا عضو یا آسیب بزرگتر ثابت می شود. ب ـ در صورت تعدد صدمات چنانچه مرگ یا قطع عضو یا آسیب بیشتر در اثر سرایت تمام صدمات باشد تنها دیه نفس یا عضو یا آسیب بزرگتر ثابت می شود و اگر مرگ یا قطع عضو یا آسیب بزرگتر در اثر سرایت برخی از صدمات باشد دیه صدمات مسری در دیه نفس یا عضو یا آسیب بزرگتر تداخل می کند و دیه صدمات غیرمسری جداگانه محاسبه و مورد حکم واقع می شود.

مشاهده ماده 539 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM