نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1384/06/06

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان غربی/ شهر ارومیه

موضوع:
حضانت طفل و حق ملاقات ولی قهری در خصوص طفلی که حضانت وی بر عهده مادر است

پرسش:
برابر مفاد ماده 1174 قانون مدنی : در صورتی که ابوین طفل مشترک به هر علتی جدا از هم زندگی می کنند هر یک از آن ها که طفل تحت حضانت او نباشد حق ملاقات طفل خود را دارد. حال سوال این است: در صورتی که پدر طفل فوت کند و طفل در نزد مادرش به عنوان حضانت قرار گرفته باشد آیا جد پدری که ولایت قهری مذکور را به عهده دارد این حق برای او شناخته شده است یا نه؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به مقررات باب سوم از کتاب هشتم قانون مدنی طفل صغیر و یا غیررشید یا مجنون در صورتی که عدم رشد یا جنون او متصل به صغر باشد تحت ولایت پدر و جد پدری خود است. در فرض سوال در صورت فوت پدر چنان چه حضانت فرزند به مادر واگذار شود اجداد پدری و مادری علی الخصوص جد پدری حق ملاقات با نواده خود را دارند و دادگاه می تواند سرپرست طفل را به فراهم کردن وسایل ملاقات اجبار و الزام کند. مضافا حق ملاقات جد پدری برای اعمال ولایت قهری و انجام تکالیف قانونی وی ضروری بوده و نمی توان ولی قهری را از ملاقات منع کرد مگر در صورت وجود علت قانونی. بنابراین نظر اکثریت قضات دادگستری ارومیه تایید می شود.

نظر اکثریت:
مستفاد از مقررات مواد 1180 و 1181 و 1188و 1189 و 1190و 1194 قانون مدنی این است که هر یک از پدر یا جد پدری نسبت به اولاد خود ولایت دارند و ولایت هر یک از آنان در ردیف و عرض یکدیگرند نه در طول هم و ولایت یکی بر دیگری رجحان و برتری ندارد و نظر به این که تربیت نگاهداری اداره اموال و حقوق مالی و رعایت غبطه و صرفه و صلاح مولی علیه از شیون خاص ولی قهری است و اقتضای عمل به تکلیف شرعی و قانونی و اخلاقی ولی قهری ایجاب می کند در صورت فوت پدر جد پدری (بدون عذر شرعی و قانونی) از ملاقات مولی علیه خود چشم پوشی نکند. نقض غرض و برخلاف مقتضای اعمال حق و تکلیف ولایت است و هیچ دلیل شرعی و قانونی نیز بر نهی و منع جد پدری از داشتن حق ملاقات مولی علیه خود وجود ندارد.

نظر اقلیت:
مستنبط از مفاد ماده 1147 قانون مدنی خصوصا عبارت «ابوین» این است که حق ملاقات طفل صرفا اختصاص به پدر و مادر طفل دارد و این حق منصرف از جد پدری است چرا که «ابوین» ظهور در معنای پدر و مادر دارد و جد پدری خارج از شمول عبارت فوق است و ایجاد یک حق تاسیسی (مانند حق ملاقات) نیاز به نص قانونی دارد و این در حالی است که در قانون مدنی چنین نصی مبنی بر داشتن حق ملاقات طفل توسط جد پدری وجود ندارد. خصوصا این که پیش بینی حق ملاقات برای پدر و مادر در قانون مدنی بیشتر به لحاظ نیاز عاطفی و روحی و روانی فرزندان به هر یک از پدر و مادر بوده در حالی که این نیاز در مورد فرزندان نسبت به جد پدری و بالعکس در حدی نیست که موجبات وضع مقررات خاصی را فراهم نماید و سکوت قانونگذار در این امر نیز دلالت بر این استدلال دارد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1174 - در صورتی که به علت طلاق یا به هر جهت دیگر ابوین طفل در یک منزل سکونت نداشته باشند هر یک از ابوین که طفل تحت حضانت او نمی باشد حق ملاقات طفل خود را دارد تعیین زمان و مکان ملاقات و سایر جزئیات مربوطه به آن ها در صورت اختلاف بین ابوین با محکمه است.

مشاهده ماده 1174 قانون مدنی

ماده 1180 - طفل صغیر تحت ولایت قهری پدر و جد پدری خود می باشد و همچنین است طفل غیررشید یا مجنون در صورتی که عدم رشد یا جنون او متصل به صغر باشد.

مشاهده ماده 1180 قانون مدنی

ماده 1181 - هر یک از پدر و جد پدری نسبت به اولاد خود ولایت دارند.

مشاهده ماده 1181 قانون مدنی

ماده 1188 - هر یک از پدر و جد پدری بعد از وفات دیگری می تواند برای اولاد خود که تحت ولایت او می باشد وصی معین کند تا بعد از فوت خود در نگاهداری و تربیت آن ها مواظبت کرده و اموال آن ها را اداره نماید.

مشاهده ماده 1188 قانون مدنی

ماده 1189 - هیچ یک از پدر و جد پدری نمی تواند با حیات دیگری برای مولی علیه خود وصی معین کند.

مشاهده ماده 1189 قانون مدنی

ماده 1190 - ممکن است پدر و یا جد پدری به کسی که به سمت وصایت معین کرده اختیار تعیین وصی بعد از فوت خود را برای مولی علیه بدهد.

مشاهده ماده 1190 قانون مدنی

ماده 1194 - پدر و جد پدری و وصی منصوب از طرف یکی از آنان ولی خاص طفل نامیده می شود.

مشاهده ماده 1194 قانون مدنی

ماده 1147 - طلاق مبارات آن است که کراهت از طرفین باشد ولی در این صورت عوض باید زائد بر میزان مهر نباشد.

مشاهده ماده 1147 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM