نشست قضایی شماره 1400-8480

نشست قضایی شماره 1400-8480

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8480


کد نشست:
1400-8480

تاریخ برگزاری:
1399/05/02

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر جهرم

موضوع:
لزوم رعایت مهلت میان ابلاغ و جلسه رسیدگی در خصوص شاکی

پرسش:
در دادگاه کیفری دو در صورت عدم حضور شاکی در جلسه چنانچه مهلت هفت روز از تاریخ ابلاغ وقت رسیدگی رعایت نشده باشد امکان رسیدگی وجود دارد؟

نظر هیئت عالی:
همان گونه که در نظریه اکثریت آمده است رعایت مهلت میان ابلاغ و جلسه رسیدگی در خصوص شاکی نیز صادق است و در صورت عدم رعایت آن جلسه رسیدگی باید تجدید شود.

نظر اکثریت:
قواعد آیین دادرسی آمره هستند و لزوما باید رعایت گردد و لذا رعایت مهلت میان ابلاغ و جلسه رسیدگی حتی در مورد شاکی نیز ضروری است و در صورت عدم رعایت آن باید جلسه تجدید شود تا حق او ضایع نگردد.

نظر اقلیت:
باید به هدف از لحاظ چنین مهلتی توجه کرد این مهلت برای تدارک دفاع از سوی متهم است و لذا اگر متهم در جلسه حاضر شده و آمادگی خود برای دفاع را اعلام می دارد ضرورتی برای حضور شاکی نبوده و رعایت فاصله بین ابلاغ و جلسه مربوط به شاکی نبوده که عدم حضور وی خدشه در دادرسی ایجاد نماید لذا امکان تشکیل جلسه وجود خواهد داشت. در این خصوص ملاک مواد 86 و 341 قانون آیین دادرسی کیفری نیز قابل توجه است که جواز منع تعقیب بدون حضور طرفین ازجمله شاکی نیز پیش بینی شده است و محکومیت نیز به نفع شاکی است و عدم حضور وی را نمی توان مانع تلقی کرد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 341 ـ هرگاه پرونده با کیفرخواست به دادگاه ارجاع شود دادگاه مکلف است بدون تعیین وقت رسیدگی حداکثر ظرف یکماه پرونده را بررسی و چنانچه خود را صالح به رسیدگی نداند یا مورد را از موارد منع یا موقوفی تعقیب تشخیص دهد حسب مورد اتخاذ تصمیم کند. همچنین در صورتی که دادگاه تحقیقات را ناقص بداند یا موارد جدیدی پس از پایان تحقیقات کشف شود که مستلزم انجام تحقیق باشد دادگاه با ذکر دقیق موارد تکمیل تحقیقات را از دادسرای مربوط درخواست یا خود اقدام به تکمیل تحقیقات می کند. در مورد اخیر و همچنین در مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود انجام تحقیقات مقدماتی توسط دادگاه باید طبق مقررات مربوط صورت گیرد.

مشاهده ماده 341 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 86 ـ در غیر جرایم موضوع ماده (302) این قانون چنانچه متهم و شاکی حاضر باشند یا متهم حاضر و شاکی وجود نداشته یا گذشت کرده باشد و تحقیقات مقدماتی هم کامل باشد دادستان می تواند راسا یا به درخواست بازپرس با اعزام متهم به دادگاه و در صورت حضور شاکی به همراه او دعوای کیفری را بلافاصله بدون صدور کیفرخواست به صورت شفاهی مطرح کند. در این مورد دادگاه بدون تاخیر تشکیل جلسه می دهد و به متهم تفهیم می کند که حق دارد برای تعیین وکیل و تدارک دفاع مهلت بخواهد که در صورت درخواست متهم حداقل سه روز به او مهلت داده می شود. تفهیم این موضوع و پاسخ متهم باید در صورت مجلس دادگاه قید شود. هرگاه متهم از این حق استفاده نکند دادگاه در همان جلسه رسیدگی و رای صادر می کند و اگر ضمن رسیدگی انجام تحقیقاتی را لازم بداند آنها را انجام و یا دستور تکمیل تحقیقات را به دادستان یا ضابطان دادگستری می دهد. اخذ تامین متناسب از متهم با دادگاه است. شاکی در صورت مطالبه ضرر و زیان می تواند حداکثر ظرف پنج روز دادخواست خود را تقدیم کند و دادگاه می تواند فارغ از امر کیفری به دعوای ضرر و زیان رسیدگی و رای مقتضی صادر نماید.

مشاهده ماده 86 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM