ماده 341 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 341 ق آ د ک

ماده 341 ق.آ.د.ک

ماده 341 قانون آدک

ماده 341 قانون دادرسی کیفری

ماده 341 آیین دادرسی کیفری

ماده 341 قانون آ.د.ک

ماده 341 دادرسی کیفری

ماده 341 ق دادرسی کیفری

ماده 341 آیین دادرسی جرایم نیروهای مسلح

ماده 341 آیین دادرسی الکترونیکی

متن کامل ماده 341 قانون آیین دادرسی کیفری. ماده 341 ق آ د ک ماده 341 ق.آ.د.ک ماده 341 قانون آدک ماده 341 قانون دادرسی کیفری ماده 341 آیین دادرسی کیفری ماده 341 قانون آ.د.ک ماده 341 دادرسی کیفری ماده 341 ق دادرسی کیفری ماده 341 آیین دادرسی جرایم نیروهای مسلح ماده 341 آیین دادرسی الکترونیکی

ماده ۳۴۱ قانون آیین دادرسی کیفری

ماده ۳۴۱ ق آ د ک

ماده ۳۴۱ ق.آ.د.ک

ماده ۳۴۱ قانون آدک

ماده ۳۴۱ قانون دادرسی کیفری

ماده ۳۴۱ آیین دادرسی کیفری

ماده ۳۴۱ قانون آ.د.ک

ماده ۳۴۱ دادرسی کیفری

ماده ۳۴۱ ق دادرسی کیفری

ماده ۳۴۱ آیین دادرسی جرایم نیروهای مسلح

ماده ۳۴۱ آیین دادرسی الکترونیکی

متن کامل ماده ۳۴۱ قانون آیین دادرسی کیفری. ماده ۳۴۱ ق آ د ک ماده ۳۴۱ ق.آ.د.ک ماده ۳۴۱ قانون آدک ماده ۳۴۱ قانون دادرسی کیفری ماده ۳۴۱ آیین دادرسی کیفری ماده ۳۴۱ قانون آ.د.ک ماده ۳۴۱ دادرسی کیفری ماده ۳۴۱ ق دادرسی کیفری ماده ۳۴۱ آیین دادرسی جرایم نیروهای مسلح ماده ۳۴۱ آیین دادرسی الکترونیکی

ماده 341 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 341 ـ هرگاه پرونده با کیفرخواست به دادگاه ارجاع شود دادگاه مکلف است بدون تعیین وقت رسیدگی حداکثر ظرف یکماه پرونده را بررسی و چنانچه خود را صالح به رسیدگی نداند یا مورد را از موارد منع یا موقوفی تعقیب تشخیص دهد حسب مورد اتخاذ تصمیم کند. همچنین در صورتی که دادگاه تحقیقات را ناقص بداند یا موارد جدیدی پس از پایان تحقیقات کشف شود که مستلزم انجام تحقیق باشد دادگاه با ذکر دقیق موارد تکمیل تحقیقات را از دادسرای مربوط درخواست یا خود اقدام به تکمیل تحقیقات می کند. در مورد اخیر و همچنین در مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود انجام تحقیقات مقدماتی توسط دادگاه باید طبق مقررات مربوط صورت گیرد.

ماده 341 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392/12/04

ماده ۳۴۱ قانون آیین دادرسی کیفری

ممشاهده ماده ۳۴۱ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392/12/04

قانون آیین دادرسی کیفری / ماده 341

ماده ۳۴۱ قانون آیین دادرسی کیفری

پایگاه جامع قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران مصوب ۱۳۹۲/۱۲/۰۴

متن ماده 341
قانون آیین دادرسی کیفری

مصوب ۱۳۹۲/۱۲/۰۴
  • ماده ۳۴۱ قانون آیین دادرسی کیفری

    متن کامل 341 ماده

    مصوب ۱۳۹۲/۱۲/۰۴
متن ماده ۳۴۱

ماده 341 ـ هرگاه پرونده با کیفرخواست به دادگاه ارجاع شود دادگاه مکلف است بدون تعیین وقت رسیدگی حداکثر ظرف یکماه پرونده را بررسی و چنانچه خود را صالح به رسیدگی نداند یا مورد را از موارد منع یا موقوفی تعقیب تشخیص دهد حسب مورد اتخاذ تصمیم کند. همچنین در صورتی که دادگاه تحقیقات را ناقص بداند یا موارد جدیدی پس از پایان تحقیقات کشف شود که مستلزم انجام تحقیق باشد دادگاه با ذکر دقیق موارد تکمیل تحقیقات را از دادسرای مربوط درخواست یا خود اقدام به تکمیل تحقیقات می کند. در مورد اخیر و همچنین در مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود انجام تحقیقات مقدماتی توسط دادگاه باید طبق مقررات مربوط صورت گیرد.

ماده 340 ـ جرایم تعزیری درجه هفت و هشت به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود. در این مورد و سایر مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود دادگاه پس از انجام تحقیقات به ترتیب زیر اقدام می کند: الف ـ چنانچه دادگاه خود را صالح به رسیدگی نداند قرار عدم صلاحیت صادر می کند و اگر مورد را از موارد منع یا موقوفی تعقیب بداند حسب مورد اتخاذ تصمیم می کند. ب ـ در غیر موارد...

نمایش ماده

ماده 342 ـ در غیر موارد مذکور در مواد (340) و (341) این قانون دادگاه با تعیین وقت رسیدگی و ابلاغ آن به شاکی یا مدعی خصوصی متهم وکیل یا وکلای آنان دادستان و سایر اشخاصی که باید در دادگاه حاضر شوند آنان را برای شرکت در جلسه رسیدگی احضار می کند. تصویر کیفرخواست برای متهم فرستاده می شود. تبصره ـ در دعاوی مربوط به مطالبه خسارت موضوع ماده (260) این قانون و ماده (30) قانون نظارت بر...

نمایش ماده
1
نظریه مشورتی شماره ک 0761-861-89 - مورخ 1398/12/06
طبق اصل کلی انجام تحقیقات مقدماتی بر عهده دادسرا در معیت دادگاه صالح است و طبق مواد 22 و 274 و 275 و 276 و 340 و 341 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در صورتی که دادگاه تحقیقات مقدماتی را کامل نداند می تواند خود به انجام آن اقدام یا از دادسرا تکمیل تحقیقات را بخواهد. آیا تفاوتی بین دستور انجام تحقیقات قبل یا بعد از نقض است؛ بدین معنی که آیا دادسرا می تواند از انجام دستور تکمیل تحقیقات به علت نقض قرار و صدور قرار جلب دادرسی توسط دادگاه خودداری کند یا می بایست نسبت به انجام تحقیقات مورد نظر دادگاه طبق اصل «تحقیقات مقدماتی بر عهده دادسرا می باشد» اقدام نماید؟
2
نظریه مشورتی شماره 1400-168-882 ک - مورخ 1400/08/12
با توجه به ماده 203 قانون آیین دادرسی موضوع تشکیل پرونده شخصیت متهم آیا در جرایم اطفال جرایم مشمول ماده 203 قانون آیین دادرسی کیفری و همچنین جرایمی که مستقیما در دادگاه کیفری یک مطرح می شود از جمله زنای به عنف لواط به عنف و همچنین جرایم نیروهای مسلح مشمول قانون مذکور نیاز به تشکیل پرونده شخصیت می باشد؟
3
نظریه مشورتی شماره 99-168-371ک - مورخ 1399/04/16
1- در صورتی که در پرونده ای در دادگاه بخش ضرورتی جهت انجام تعیین وقت رسیدگی وجود نداشته باشد مثل اینکه در مواردی که بزه فاقد شاکی خصوصی است و با گزارش مرجع انتظامی تعقیب شروع می شود و تحقیقات تکمیل است و متهم نیز به ارتکاب بزه اقرار دارد و موجبی جهت انجام دادرسی به معنای اخص وجود نداشته باشد در این صورت رای دادگاه حضوری است یا غیابی؟ همچنین در فرضی که متهم در مرحله تحقیقات مقدماتی حاضر گردیده و تامین اخذ شده و پس از تکمیل تحقیقات مقدماتی متهم جهت اخذ آخرین دفاع احضار گردیده و لی در جلسه دادگاه حاضر نشود و پرونده معد صدور رای باشد در این فرض باید رای را حضوری اعلام کرد یا غیابی؟ 2- با توجه به ماده 121 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 اولا در صورتی که در اجرای نیابت قضایی در دادگاه بخش قرار تامین منتهی به بازداشت متهم شود آیا نیازی به اظهارنظر دادستان شهرستان وجود دارد؟ ثانیا در صورت اعتراض متهم به قرار بازداشت صادره توسط دادگاه بخش دادگاه صالح رسیدگی کننده به اعتراض متهم کجاست؟ ثالثا منظور از قرار بازداشت در این ماده چیست؟
4
نظریه مشورتی شماره 99-168-1475 ک - مورخ 1399/10/27
1-با توجه به مواد 192 و 359 قانون آیین دادرسی کیفری و اصل ترافعی بودن رسیدگی در محاکم کیفری چنانچه متهمی در شهر دیگر حضور داشته باشد و با ابلاغ وقت رسیدگی در جلسه دادگاه حاضر نشود آیا می شود به مرجع قضایی محل اقامت متهم جهت رسیدگی و یا تفهیم اتهام در جرایمی که مستقیما در دادگاه رسیدگی می شود نیابت داد ی؟ 2- چنانچه متهم به علت اتهام یا محکومیت دیگری در زندان شهر دیگر بازداشت باشد و از آن زندان خواسته شود که زندانی را جهت رسیدگی اعزام کند و زندان به هر دلیل و با چند بار درخواست زندانی را اعزام نمی کند آیا می شود با اعطای نیابت از دادگاه کیفری محل زندان متهم خواست که به موضوع رسیدگی کند؟
5
نظریه مشورتی شماره 96-168/1-2299 - مورخ 1396/12/15
مطابق بند الف ماده 450 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 چنانچه دادگاه تجدید نظر عقیده بر نقص تحقیقات داشته باشد پرونده را نزد دادسرای صادر کننده کیفرخواست یا دادگاه صادر کننده رای ارسال خواهد کرد در چنین مواردی چنانچه دادگاه تجدید نظر در صورتجلسه رفع نقص ضمن اشاره به موارد نقص در تحقیقات مقدماتی خطاب به دفتر دستور ارسال پرونده را به دادگاه بدوی صادر نماید اولا: تصریح به دو مرجع دادسرا و دادگاه و تفکیک آن دو با حرف یا حسب مورد شامل جرایم در صلاحیت دادسرا به دادسرا و جرایم با مجازات تعزیری درجه هفت و هشت به دادگاه خواهد بود و یا اینکه از عبارت یا تخییر مرجع تجدید نظر قابل استنباط است و امکان ارسال پرونده در جرایم تعزیری غیر هفت و هشت به محاکم کیفری وجود دارد؟ ثانیا: چنانچه دادگاه تجدید نظر عقیده به نقص تحقیقات مقدماتی در جرایم تعزیری غیر هفت و هشت داشته باشد و پرونده را به دادگاه کیفری دو ارسال نماید با لحاظ مواد 341 و 274 از قانون آیین دادرسی کیفری و توجه به اینکه اصولا تحقیقات مقدماتی از جمله وظایف ذاتی دادسرا می باشد امکان ارسال پرونده از دادگاه کیفری مرجوع الیه به دادسرای صادرکننده کیفر خواست وجود دادرد یا خیر؟
6
نظریه مشورتی شماره 96-168/1-380 - مورخ 1396/08/15
7
نظریه مشورتی شماره 99-168-1867 ک - مورخ 1399/11/27
در مورد جرایمی که به صورت مستقیم در دادگاه کیفری دو یا دادگاه بخش مورد رسیدگی قرار می گیرد چنانچه متهم با وصف احضار در جلسه رسیدگی حاضر نشود و وکیل معرفی کند و به وکیل او تفهیم اتهام شود تکلیف دادگاه در خصوص تامین کیفری تکلیف دادگاه چیست؟ آیا قرار تامین را می شود به وکیل متهم ابلاغ کرد یا قائم به شخص است؟ اگر نشود قرار تامین را به وکیل ابلاغ کرد آیا می شود متهم را بابت صدور قرار تامین احضار و جلب کرد؟ چنانچه وکیل حاضر به معرفی کفیل یا تودیع وثیقه باشد آیا می شود قرار تامین را بدون حضور متهم صادر کرد؟
8
نظریه مشورتی شماره 1622-1/168-95 - مورخ 1395/10/01
نظر به اینکه ماده 341 قانون آئین دادرسی کیفری مصوب92 دادگاه کیفری را مکلف نموده که بدون تعیین وقت رسیدگی حداکثر ظرف یک ماه ضمن بررسی دقیق پرونده تمامی موارد احتمالی نقص و یا موارد احتمالی منع یا موقوفی تعقیب و حتی عدم صلاحیت را مورد توجه قرار داده و در صورت وجود چنین مواردی تصمیم مقتضی اتخاذ و چنانچه نیاز به تکمیل تحقیقات باشد راسا اقدام و یا پرونده را برای تکمیل تحقیقات به دادسرا ارسال نماید و بر همین اساس اخیرا نواحی دادسراها با این استدلال که مستند قانونی برای الزام دادسرا به انجام تحقیقات پس از سپری شدن مهلت یک ماه مذکور و تشکیل جلسه دادرسی توسط دادگاه وجود ندارد و ماده 274 قانون مزبور نیز صرفا ناظر به موارد تکمیل تحقیقات مورد نیاز جهت رسیدگی به اعتراض به قرار منع یا موقوفی تعقیب است و از طرفی عبارت. .. یا موارد جدیدی پس از پایان تحقیقات کشف شود که مستلزم انجام تحقیق باشد درماده 341 تنها ناظر به ختم تحقیقات در دادسرا است و ارتباطی به دادگاه ندارد لذا تکلیفی جهت تکمیل تحقیقات در این مرحله متوجه دادسرا نیست حال اعلام فرمائید آیا در صورتی که دادگاه اساسا اظهارنظر در راستای اعمال ماده341 و فراهم بودن موجبات رسیدگی ننموده و یا اشتباهای اظهارنظر به کامل بودن پرونده نموده و در هر صورت دستور تعیین وقت رسیدگی صادر کرده و تشکیل جلسه دادرسی داده و در این مرحله متوجه موارد نقص در پرونده شود می¬تواند پرونده را درصورت وجود جهات قانونی فوق الذکر مختومه و یا جهت رفع نقص به دادسرا ارسال کند؟ مستند قانونی آن چیست؟ و آیا دادسرا می¬تواند در صورت ارسال پرونده از دادگاه به جهت فقدان مستند صریح قانونی پرونده را بدون رفع نواقص مورد نظر دادگاه بلا اقدام به دادگاه اعاده نمایند./
9
نظریه مشورتی شماره 1400-168-653 ک - مورخ 1400/06/14
در مورد جرایم درجه هفت یا هشت یا جرایمی که مستقیما در دادگاه کیفری یک یا دو حوزه قضایی که دارای دادسرا است رسیدگی می شود در صورت صدور قرار منع تعقیب از سوی دادگاه کیفری و کشف دلیل جدید با توجه به ماده 278 قانون آیین دادرسی کیفریآیا رسیدگی به تجویز تعقیب به درخواست دادستان است یا رئیس دادگستری یا این که دادگاه کیفری می تواند بدون درخواست دادستان یا رئیس دادگستری نسبت به تجویز اقدام کند؟
10
نظریه مشورتی شماره ک 248-861-89 - مورخ 1398/10/17
احتراما دستور فرمائید نظر آن اداره در خصوص سوالات ذیل اخذ سپس به این دادگاه ارسال گردد. 1-آیا تعقیب مجدد متهم متعاقب صدور قرار منع تعقیب از ناحیه ی دادگاه در جرایم منافی عفت و جرایم تعزیری درجه 7 و8 امکان پذیر است یا خیر؟ (با ذکر مستند قانونی) 2-در صورت مثبت بودن پاسخ در فرضی که قرار منع تعقیب در مرحله بدوی به طور قطعی صادر یا قطعیت یافته و یا در مرحله تجدید نظر قطعیت یافته باشد مقام صالح برای درخواست و اظهار نظر چه کسی می باشد./ع
11
نظریه مشورتی شماره 99-186/2-792 ک - مورخ 1399/06/15
1- در جرایم قابل گذشتی که به طور مستقیم در دادگاه کیفری دو رسیدگی می شود امکان صدور قرار ترک تعقیب توسط دادگاه وجود دارد؟ 2- در فرضی که دادگاه بتواند قرار ترک تعقیب صادر کند آیا این قرار قابل اعتراض است؟و آیا این قرار بایستی به طرفین ابلاغ شود؟ 3- در صورتی که قائل به این نظر باشیم که دادگاه بتواند حسب مورد قرار ترک تعقیب صادر کند و قبل از صدور قرار ترک تعقیب دادگاه ادله توجه اتهام به متهم را جمع آوری کرده باشد و پس از صدور قرار ترک تعقیب شاکی درخواست تعقیب مجدد متهم را داشته باشد آیا ادله سابق قابلیت استناد دارند؟
12
نظریه مشورتی شماره ک 2481-861-89 - مورخ 1399/01/23
1- در پرونده ای متهم به علت ارتکاب رفتار مجرمانه و با گزارش مرجع انتظامی در یکی از نواحی دادسرای تهران یا شهرستان «الف» تحت تعقیب قرار می گیرد و در این پرونده متهم از اتهام انتسابی برائت حاصل می کند و پرونده با صدور قرار منع تعقیب مختومه و قطعیت پیدا می کند؛ اما به علت ارسال هم زمان گزارش مرجع انتظامی به دادسرای دیگری با عنوان اتهامی دیگری متهم در آن دادسرا بابت همان رفتار اما با عنوان اتهامی دیگر تحت تعقیب قرار می گیرد و پرونده با صدور قرار جلب به دادرسی و کیفرخواست به دادگاه کیفری ذی صلاح ارسال می شود. دادگاه صالح با وصف اطلاع از موضوع و دو تصمیم قطعی متخذه در خصوص رفتار واحد انتسابی به متهم چه تصمیمی باید اتخاذ کند؟ 2- چنانچه دادگاهی که به موضوع جرایم مستوجب مجازات بند «الف» ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 رسیدگی می کند تشریفات دادرسی کیفری را رعایت نکند مرجع فرجام خواهی کیفری چه تصمیمی اتخاذ کند؟ آیا موضوع مشمول شق 4 بند «ب» ماده 469 قانون مذکور است؟
13
نظریه مشورتی شماره 1425-1/168-95 - مورخ 1395/08/23
اگر در جرایم قابل گذشت بدون شکایت شاکی خصوصی کیفر خواست صادر شود دادگاه کیفری در مواجه با کیفرخواست چه تکلیفی دارد؟/
14
نظریه مشورتی شماره 621-1/168-96 - مورخ 1396/04/31
به موجب تعریف قانونی از تحقیقات مقدماتی که در ماده 90 قانون آئین دادرسی کیفری به عمل آمده جلوگیری از فرار یا مخفی شدن متهم یکی از ارکان آن است و بر اساس ماده 217 قانون مرقوم رکن موصوف با صدور قرارهای تامین و نظارت قضایی محقق می شود ماده 341 قانون مارالذکر مقرر داشته انجام تحقیقات مقدماتی در پرونده هایی که به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود باید طبق مقررات مربوط توسط دادگاه صورت گیرد لکن بند ب ماده 340 قانون مذکور اخذ تامین از متهم را صرفا به موارد عدم حضور اصحاب دعوی یا استمهال برای تدارک دفاع یا تقدیم دادخواست ضرر و زیان پس از انجام تحقیقات مقدماتی موکول نموده است. س: 1-بالحاظ مقررات فوق دادگاه پس از اعلام ختم تحقیقات مقدماتی به دستور ماده 264 مکلف به اخذ تامین می باشد یا اخذ تامین منصرف به موارد استمهال یا عدم حضور است؟ 2-چنانچه تکلیفی نداشته باشد پس از ورود به مرحله دادرسی و رسیدگی و انشاء رای با وجود اعتراض اصحاب پرونده یا تا زمان قطعیت حکم تکلیف دادگاه چیست و اصولا بعد از انشاء رای می توان تامین اخذ نمود یا خیر.
15
نظریه مشورتی شماره 1400-168-562 ک - مورخ 1400/05/23
در ماده 226 قانون آیین دادرسی کیفری در مرحله دادسرا برای متهم حق اعتراض به بازداشت ناشی از عدم معرفی کفیل یا عدم تودیع وثیقه پیش بینی کرده است و در ماده 246 قانون مذکور حق اعتراض متهم به تصمیم دادگاه به قرار بازداشت موقت اختصاص دارد. چنانچه قرار کفالت یا وثیقه صادره توسط دادگاه منتهی به بازداشت شود متهم مستند به کدام ماده قانونی می تواند به آن اعتراض کند؟
16
نظریه مشورتی شماره 99-168-1400 ک - مورخ 1399/10/01
به دلالت ماده 341 قانون آیین دادرسی کیفری چنانچه پرونده با کیفرخواست به دادگاه ارسال شود دادگاه ظرف یک ماه پرونده را بررسی می کند و چنانچه نقصی در آن وجود داشته باشد جهت رفع نقص به دادسرا اعاده می کند. در این زمینه دو سوال مطرح است: 1- اگر در جلسه رسیدگی بدون این که موضوع جدیدی کشف شود دادگاه متوجه شود که پرونده ارسالی با کیفرخواست دارای نقص بوده آیا می تواند پرونده را به دادسرا بازگرداند یا باید خود رفع نقص کند؟ برای مثال دادگاه در جلسه رسیدگی متوجه شود که برگ معاینه مجدد مصدوم یا علت تامه فوت یا گواهی انحصار وراثت اخذ نشده است. 2- چنانچه در مرحله اجرای حکم کیفری به جهت مبهم بودن جزای نقدی و مشخص نشدن میزان دقیق آن در حکم پرونده به دادگاه کیفری دو ارسال شود آیا دادگاه می تواند جهت مشخص شدن میزان جزای نقدی پرونده را به اجرای احکام کیفری ارسال کند تا با انجام کارشناسی نسبت به تعیین ارزش مال و نتیجتا جزای نقدی اقدام کند یا این که دادگاه باید با انجام کارشناسی و تعیین دقیق میزان جزای نقدی از حکم رفع ابهام و پرونده را به دادسرا اعاده کند؟
17
نظریه مشورتی شماره 99-186/3-1408 ک - مورخ 1399/10/01
در دعاوی ثلاث تصرف عدوانی مزاحمت از حق و ممانعت از حق ملاحظه می شود که سابق بر تصویب قانون کاهش مجازات حبس تعزیری دادسرا متهم را احضار و به وی موضوع اتهام را تفهیم کرده و قرار تامین کیفری صادر و آخرین دفاع متهم را اخذ کرده است و در ادامه با توجه به قانون کاهش مجازات حبس تعزیری دادسرا اقدام به صدور قرار عدم صلاحیت به شایستگی دادگاه کیفری دو کرده است آیا دادگاه در صورتی که تحقیقات مقدماتی دادسرا را کامل تشخیص دهد بدون این که از طرفین دعوت نماید می تواند انشای رای مقتضی نماید یا این که بایستی دادگاه مجددا طرفین را دعوت و اقدامات دادسرا را تکرار نماید؟
18
نظریه مشورتی شماره 99-168-1048 ک - مورخ 1399/08/17
1-آیا قاضی دادسرا با درخواست شاکی مکلف به صدور قرار ترک تعقیب در جرایم قابل گذشت است یا این امر از اختیارات اوست و می تواند تصمیم ماهوی اعم از قرار جلب به دادرسی یا قرار منع تعقیب صادر کند؟ 2-آیا این استدلال در جرم نبودن عمل ارتکابی می توان به جای قرار ترک تعقیب قرار ماهوی صادر کرد و این که در تعارض قرار ماهوی به قرار شکلی باید به ماهیت رسیدگی شود صحیح است ؟یا در این موارد باید بین جهات منع تعقیب تفکیک قایل شد و در موارد منع تعقیب به جهت عدم یا فقدان دلیل باید قرار ترک تعقیب صادر کرد و در صورت منع تعقیب به جهت جرم نبودن رفتار باید تصمیم ماهیتی از قبیل منع تعقیب اتخاذ شود ؟ 3- در صورت صدور قرار منع تعقیب توسط دادسرا با وصف درخواست ترک تعقیب از جانب شاکی و اعتراض مشارالیه به قرار منع تعقیب تکلیف دادگاه چیست؟ 4- اگر قاضی دادسرا در موضوع جرم قابل گذشت که شاکی درخواست ترک تعقیب مطرح کرده اقدام به صدور قرار جلب به دادرسی و کیفرخواست کند و پرونده به دادگاه ارسال شود تکلیف دادگاه چیست؟
19
نظریه مشورتی شماره 99-142-850 ک - مورخ 1399/07/13
نظر به اینکه به حکم ماده 7 قانون تشدید قانون مجازات مرتکبین ارتشاء اختلاس و کلاهبرداری مصوب 1367 در صورتی که مرتکب از مامورین مذکور در آن قانون باشند از تاریخ صدور کیفر خواست از شغل خود معلق خواهند شد استفاده از لفظ کیفرخواست ناظر بر نهاد دادسرا می باشد از سویی در حوزه قضایی بخش بر اساس مواد 299 و 366 قانون آیین دادرسی در امور کیفری مصوب 1392 رسیدگی در این دادگاه راسا و بدون دادسرا همانند جرایم درجه 7 و 8 در صلاحیت مستقیم محاکم کیفری دو است لذا در ما نحن فیه آیا اعمال مقررات ماده 7 قانون تشدید یاد شده در دادگاه بخش ناظر به مرحله اتمام تحقیقات مقدماتی و شروع جریان رسیدگی است یا ناظر بر صدور رای غیر قطعی از سوی شعبه دادگاه بخش؟
20
نظریه مشورتی شماره 99-168-423ک - مورخ 1399/05/12
مطابق ماده 246 قانون آیین دادرسی کیفری در مواردی که پرونده متهم در دادگاه مطرح شده و از متهم قبلا تامین اخذ شده یا تامین قبلی منتفی شده باشد دادگاه خود یا به تقاضای دادستان و با رعایت مقررات این قانون قرار تامین یا نظارت قضایی صادر می کند چنانچه متهم دادگاه منتهی به صدور قرار بازداشت موقت شود این قرار طبق مقررات این قانون قابل اعتراض در دادگاه تجدیدنظر استان است. و مطابق بند «ب» ماده 270 قانون آیین دادرسی کیفری قرارهای بازداشت موقت ابقاء و تشدید تامین به تقاضای متهم قابل اعتراض است حال سوال این جاست که اولا چنانچه دادسرا یا دادگاه بدوی کیفری دو و یک بدوا مبادرت به صدور قرار کفالت یا وثیقه نماید و متهم نیز بازداشت نشود و مبادرت به معرفی کفیل یا تودیع وثیقه نماید آیا این قرارها قابل اعتراض هستند؟ ثانیا چنانچه این قرارها در دادسرا یا دادگاه صادر و منتهی به بازداشت متهم شود قابل اعتراض می باشند یا خیر؟ ثالثا چنانچه این قرارها منتهی به بازداشت موقتی متهم شود یعنی عجز موقتی از معرفی کفیل و یا تودیع وثیقه حاصل می شود و متهم به بازداشتگاه معرفی و سپس تامین را ارائه و آزاد می گردد آیا در این فرض این قرارها قابل اعتراض می باشند یاخیر؟
21
نظریه مشورتی شماره 99-168-330ک - مورخ 1399/03/21
در دادگاه بخش چنانچه محل اقامت متهم در حوزه قضایی دیگری باشد که متهم با احضار در جلسه رسیدگی حاضر نشود و نیابت قضایی به حوزه قضایی محل اقامت متهم جهت تفهیم اتهام ارسال و متهم در آن حوزه قضایی دادسرا حاضر و به او تفهیم اتهام شود و او دفاعیات و اظهارات خود را در مورد اتهام انتسابی بیان دارد و نتیجه به دادگاه بخش ارسال شود آیا قاضی رسیدگی کننده به پرونده در دادگاه بخش باید وقت رسیدگی تعیین نمود و طرفین را احضار کند و اگر وقت رسیدگی تعیین کند و متهم در دادگاه بخش حاضر نشود رای صادره حضوری است یا غیابی؟
22
نظریه مشورتی شماره 99-168-55ک - مورخ 1399/02/13
در راستای دستورالعمل شماره 9000/146517/100 مورخ 1398/9/19 ریاست محترم قوه قضاییه چند سوال در خصوص آیین دادرسی کیفری دادگاه های عمومی بخش به حضور ارسال می گردد: 1-با توجه به این که حسب قانون آیین دادرسی کیفری قواعد و مقررات مرحله تحقیقات مقدماتی و مرحله دادرسی متفاوت است و در دادگاه بخش تحقیقات مقدماتی و رسیدگی با هم انجام می شود: اولا: مرز تفکیک بین این دو مرحله در دادگاه عمومی بخش به چه صورت است و چه ملاک و ضابطه ای در این خصوص باید حکمفرما باشد به عنوان مثال رسیدگی در مرحله تحقیقات مقدماتی به صورت غیر ترافعی و در مرحله رسیدگی ترافعی است مواد 91-206-359 قانون آیین دادرسی کیفری ثانیا: در پرونده هایی که از مرجع انتظامی به دادگاه واصل می شود و تحقیقات مقدماتی کامل است به عنوان مثال تصادفی که طرفین نظر کارشناس مربوط را قبول دارند و گواهی پزشکی قطعی است یا سرقتی که متهم اقرار دارد و شاکی نیز اعلام رضایت کرده است آیا می توان بعد از تفهیم اتهام و اخذ آخرین دفاع و قرار تامین کیفری اقدام به صدور رای کرد یا باید جلسه رسیدگی برگزار شود؟ ثالثا: در صورتی که در دادگاه عمومی بخش نسبت به متهمی تفهیم اتهام و اخذ تامین انجام شود و پس از تکمیل تحقیقات مقدماتی دادگاه وقت رسیدگی تعیین نماید و متهم در جلسه رسیدگی حاضر نشود در این صورت رای دادگاه غیابی است یا حضوری؟ رابعا: با توجه به ماده 242 قانون آیین دادرسی کیفری که بیان داشته است: هر گاه. .. به علت صدور قرار تامین متهم در بازداشت بماند و پرونده اتهامی او منتهی به تصمیم نهایی در دادسرا نشود در صورتی که در دادگاه عمومی بخش قرار تامین متهم منتهی به بازداشت وی شود آیا باید حسب مورد قرار تامین ابقا شود یا اینکه نیازی به ابقا نیست و یا این که باید در مواردی که دادگاه بخش به جانشینی بازپرس اقدام می کند و دیگر موارد فرق قایل شد؟ 2-با عنایت به ماده 21 قانون آیین دادرسی کیفری در صورتی که در دادگاه بخش در حین رسیدگی به پرونده کیفری به عنوان مثال تصرف عدوانی تخریب و ترک انفاق احراز مجرمیت متهم منوط به اثبات مسالی مالکیت یا زوجیت باشد که واجد وصف حقوقی است در این صورت تکلیف دادگاه چیست؟ آیا صدور قرار اناطه وجاهت قانونی دارد و می توان پرونده کیفری را مختومه و شاکی را جهت طرح دعوای حقوقی دلالت نمود؟ 3-با توجه به مواد 294-298 -299 و 315 قانون آیین دادرسی کیفری در صورتی که در حوزه قضایی دادگاه بخش نوجوانی مرتکب جرم نگهداری مواد مخدری شود که در صلاحیت دادگاه انقلاب در مواردی که با تعدد قاضی رسیدگی می کند نباشد در این صورت آیا دادگاه عمومی بخش صلاحیت رسیدگی به این بزه را دارد؟
23
نظریه مشورتی شماره ک 7361-861-89 - مورخ 1398/12/04
مطابق ماده 406 قانون آیین دادرسی کیفری ملاک غیابی یا حضوری بودن آراء حضور یا عدم حضور متهم در جلسات دادگاه است. در محاکم عمومی بخش که تمامی مراحل تعقیب تحقیق و رسیدگی در یک مرجع است چنانچه متهم قبل از جلسه رسیدگی ترافعی در دادگاه حاضر شود و تفهیم اتهام گشته و قرار تامین مناسب کیفری نیز صادر گردد در صورت عدم حضور در جلسه رسیدگی ترافعی آیا رای صادره غیابی خواهد بود؟/ع
24
نظریه مشورتی شماره ک 5871-861-89 - مورخ 1398/11/29
بر اساس ماده 337 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 رئیس یا دادرس علی البدل در حوزه قضایی بخش در رسیدگی به جرایم مربوط به صلاحیت دادگاه کیفری یک به عنوان جانشین بازپرس اقدام می کند و طبق ماده 89 قانون یاد شده شروع به تحقیقات مقدماتی از سوی بازپرس منوط به ارجاع دادستان است حال با توجه به این مطلب اولا در حوزه قضایی بخش ارجاع پرونده به جانشین بازپرس رئیس یا دادرس توسط چه مقامی صورت می گیرد ثانیادر صورتی که دادرس دادگاه بخش به عنوان جانشین بازپرس بخواهد به پرونده رسیدگی کند از دو حال خارج نیست یا دادگاه بخش فاقد رئیس است یا اینکه علاوه بر رئیس دادرس نیز دارد در فرض اول که دادگاه بخش فاقد رئیس است آیا دادرس بدون ارجاع می تواند به عنوان جانشین بازپرس شروع به رسیدگی کند در فرض دوم که علاوه بر دادرس رئیس دادگاه نیز حضور دارد اگر معتقد باشیم که رئیس به دادرس ارجاع کند این سوال مطرح است که چگونه ممکن است جانشین بازپرس به جانشین دیگر بازپرس ارجاع نماید؟ چرا که هر دو مقام مذکور طبق ماده 337 قانون یاد شده جانشین بازپرس هستند ثالثا در صورتی که رئیس و دادرس هر دو حاضر باشند آیا دادرس می تواند به عنوان جانشین دادستان پرونده را به رئیس دادگاه بخش ارجاع نماید در فرض امکان آیا این امر باعث جمع دو مقام جانشین بازپرس و جانشین دادستان در یک مقام نیست؟ درصورتی که جرمی در صلاحیت دادگاه کیفری یک باشد و تحقیقات مقدماتی آن در دادگاه بخش انجام شود در صورت اختلاف بین جانشین و بازپرس رئیس دادگاه بخش یا دادرس علی البدل و دادستان مرجع حل اختلاف کجاست؟ بر اساس ماده 271 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 مرجع حل اختلاف بین دادستان و بازپرس در رسیدگی به قرارهای قابل اعتراض در حوزه قضایی که دادسرا وجود ندارد حوزه قضایی دادگاه بخش دادگاه کیفری دو محل اعلام شده است و از طرف دیگر طبق ماده 299 این قانون دادگاه عمومی بخش همان صلاحیت دادگاه کیفری دو را دارد حال با توجه به مراتب یاد شده منظور از دادگاه کیفری دو محل کجاست آیا منظور از محل محل صدور قرار است یعنی دادگاه عمومی بخش یا منظور از محل محل استقرار دادستان است یعنی دادگاه کیفری دو شهرستان محل استقرار دادستان با عنایت به مواد 294 و 299 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 آیا امکان رسیدگی به جرایم اطفال و نوجوانان در حوزه قضایی بخش وجود دارد با توجه به اینکه دادگاه اطفال و نوجوانان یک دادگاه اختصاصی است و از طرف دیگر اینکه دادگاه بخش فقط به جرایم داخل در صلاحیت دادگاه کیفری دو رسیدگی می نماید./ع
25
نظریه مشورتی شماره ک 035-861-89 - مورخ 1398/11/23
آیا دادسرا می تواند با این استدلال که نقض تحقیقات در مرحله رسیدگی و در دادگاه کیفری دو بوجود آمده نه مرحله تحقیقات مقدماتی در دادسرا به عنوان مثال متهم پس از صدور قرار نهایی و کیفر خواست و در جلسه رسیدگی دادگاه کیفری دو به سند مربوطه ادعای جعل می نماید و دادگاه بدوی پرونده را جهت رسیدگی به ادعای جعل وی به دادسرا عودت می دهد مخالفت نموده و پرونده را به دادگاه اعاده نماید یا اینکه توان مخالفت با مرجع مذکور را ندارد و می بایست نسبت به مورد مزبور رسیدگی نماید /ب
26
نظریه مشورتی شماره ع 5821-81/1-89 - مورخ 1398/11/20
با توجه به اینکه اینجانب معاون قضایی و دارای ابلاغ دادرسی و کیفری 1 و2 حقوقی و انقلاب هستم و با توجه به اینکه امر ارجاع از طرف رئیس حوزه قضایی به اینجانب محول شده است اختیار ارجاع پرونده به خودم به عنوان دادرس دارم یا خیر؟ 2-آیا اینجانب بدون ارجاع پرونده و با توجه به اختیارات محوله می توانم قبل از ارجاع شکواییه جهت بررسی وجود دلایل قابل اتکاء دستور اخذ استعلام صادر نمایم یا خیر./ع
27
نظریه مشورتی شماره ح 2421-721-89 - مورخ 1398/10/29
احتراما چنانچه مراجع رسیدگی کننده در قرار کارشناسی تا چه زمانی حق ارجاع به هیئت کارشناسی بالاتر را دارند آیا ارجاع به کارشناسی بالاتر نیازمند رد کارشناسی سابق می باشد در اتخاذ تصمیم نهایی اکثریت مجموع کارشناسان ملاک است یا هیئت کارشناسی؟
28
نظریه مشورتی شماره ک 258-861-89 - مورخ 1398/10/24
1-چنانچه پرونده ای کیفری که در دادگاه بخش تشکیل شده و منجر به حکم کیفری شده حسب اعاده دادرسی نقض گردد می بایست به شعبه هم عرض ارجاع شود چنانچه آن دادگاه بخش شعبه هم عرض نداشته باشد و رسیدگی باید در حوزه شهرستان صورت گیرد آیا رسیدگی بعدی قضایی توسط دادسرای همان حوزه است؟ چرا که در پرونده اول فاقد کیفرخواست است و محکمه کیفری شهرستان بدوی کیفر خواست حق ورود ندارد و یا اینکه نیازی به ارسال به دادسرا نیست و پرونده توسط دادگاه کیفری شهرستان به جانشین از دادگاه بخش رسیدگی می کند عده ای از همکاران مدعی هستند که چون دادگاه کیفری شهرستان دادگاه اختصاصی است و با دادگاه عمومی بخش متفاوت است و فاقد کیفر خواست است باید ابتدا در دادسرا صورت گیرد نظر آن اداره چیست؟ 2-بر عکس سوال مذکور در صورتی که پرونده ای در دادگاه کیفری شهرستان پس از صدور کیفر خواست منجر به حکم کیفری شود و حسب اعاده دادرسی رای نقض و می بایست به شعبه هم عرض ارجاع شود چنانچه شهرستان فاقد شعبه دیگر باشد و نزدیک ترین حوزه دادگاه بخش همان حوزه باشد آیا پرونده مذکور که همراه با کیفرخواست قابل ارجاع به دادگاه بخش می باشد آیا می توان گفت که دادگاه بخش دادگاه کیفری دو نبوده بلکه یک مرجع اختصاصی و فاقد قابلیت رسیدگی است و آیا موضوع باید در یک دادگاه کیفری از شهرستان دیگر که هم زمان کیفری دو شهرستان با رای منقوض است رسیدگی شود./ع
29
نظریه مشورتی شماره 97-186/1-2665 - مورخ 1398/08/27
30
نظریه مشورتی شماره 98-168-1007 ک - مورخ 1398/07/13
با توجه به اینکه قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 صدور قرار اناطه و ترک تعقیب برای مرحله دادسرا پیش بینی شده آیا دادگاه نیز می تواند این قرارها را صادر نماید چون در برخی پرونده ها راهگشا هستند؟
31
نظریه مشورتی شماره 97-168-2803 - مورخ 1398/06/27
32
نظریه مشورتی شماره 97-168-2479 - مورخ 1398/06/03
33
نظریه مشورتی شماره 98-168-315ک - مورخ 1398/05/30
در صورتی که بازپرس بدون اخذ آخرین دفاع اقدام به صدور قرار جلب به دادرسی و کیفرخواست نماید دادگاه کیفری 2 در فرصت یک ماهه موضوع ماده 341 قانون آئین دادرسی کیفری مصوب 1392 متوجه موضوع گردد یا پس از تشکیل جلسه دادرسی متوجه این امر گردد راهکار مربوطه چیست؟ آیا موضوع از موارد صدور قرار تکمیل تحقیقات به منظور رفع نواقص پرونده می باشد یا خیر در صورت صدور قرار تکمیل تحقیقات مقام تحقیق پس از رفع نقص مذکور مکلف به تجدید قرار جلب به دادرسی و کیفرخواست خواهد بود یا خیر؟
34
نظریه مشورتی شماره 97-168-1607 - مورخ 1398/02/10
35
نظریه مشورتی شماره 97-168-3242 - مورخ 1397/12/20
36
نظریه مشورتی شماره 97-186/1-2992 - مورخ 1397/11/14
37
نظریه مشورتی شماره 96-168/1-2198 - مورخ 1397/09/25
در فروض زیر آیا دادگاه کیفری دو می تواند رسیدگی به دلایل واخواهی یا تجدید نظرخواهی را به ادعای نقص تحقیقات مقدماتی مجددا به دادسرا اعاده دهد؟ الف- در پی واخواهی نسبت به دادنامه غیابی صادره از شعب دادگاه کیفری دو اعم از آنکه پرونده به اجرای احکام کیفری ارسال شده یا نشده باشد ب- در پی تجدید نظرخواهی اعاده پرونده از شعب تجدید نظر استان به شعبه کیفری جهت رفع نواقص.
38
نظریه مشورتی شماره 96-168/1-2114 - مورخ 1397/09/19
1-در محاکم کیفری یک از میان اقدامات ذیل الذکر کدام یک الزاما می بایستی توسط حداقل دو قاضی متفقا انجام شود و به اصطلاح می بایستی دو امضائه باشد قرارهای اعدادی اعم از قرارهای تامین قرارهای نظارت قضایی تامین خواسته قرار بازداشت موقت قرار تشدید تامین یا تخفیف تامین دستورات قضایی منجمله دستورجلب متهم صورت جلسات تحقیقاتی مقدماتی در پرونده های مربوط به صلاحیت مستقیم صورت جلسات تحقیقاتی تکمیلی در جلسات رسیدگی غیرمحاکماتی. 2-آیا وکلای تسخیری از حق توکیل برخوردار می باشند؟ 3-در کدام یک از موارد ذیل الذکر الزاما می بایستی برای وکلای اصحاب پرونده نیز احضاریه ارسال شود بازسازی صحنه جرم تحقیقات مقدماتی غیرمحرمانه بازجوئی از طرفین یا شهود در مرحله تحقیقات تکمیلی در جلسات غیر محاکماتی.
39
نظریه مشورتی شماره 97-168-663 - مورخ 1397/03/30
با عنایت به ذیل بند «ب» ماده (340) ق.آ.د.ک آیا دادگاه در کلیه موارد ارجاع مستقیم جرایم درجه هفت و هشت در حین رسیدگی و قبل از صدور حکم مکلف به صدور قرار تامین است یا اینکه صدور قرار منوط به عدم حضور اصحاب دعوی یا تقاضای استمهال آنها می¬باشد؟ به عنارت دیگر چنانچه اصحاب دعوی حاضر و تقاضای استمهال هم نکنند وپرونده معد صدور رای باشد دادگاه مکلف به صدور قرار تامین است یا خیر؟
40
نظریه مشورتی شماره 97-168-675 - مورخ 1397/03/30
باتوجه به اینکه مطابق بند ب ماده 389 قانون آیین دادرسی کیفری در مواردی که قانون تجویز نموده پیش از تشکیل جلسه دادرسی از سوی دادگاه کیفری یک امکان صدور قرار موقوفی تعقیب برای متهم فراهم می باشد. آیا این مورد قابل تسری برای صدور قرار منع تعقیب نیز می باشد؟ به عنارت دیگر چنانچه دادگاه کیفری یک پس از صدور کیفرخواست در جلسه مقدماتی دادگاه دلایل را برای محکومیت متهم کافی ندانست یا اینکه موضوع را واجد وصف جزایی نداند قبل از تشکیل جلسه دادرسی امکام صدور قرار منع تعقیب را دارد یا خیر؟ (کما اینکه این اختیار مطابق ماده 341 قانون آیین دادرسی کیفری برای دادگاه کیفری دو پیش بینی شده است.) یا اینکه در موارد صدور کیفرخواست محاکم کیفری یک موظف به رعایت تشریفات قانونی و تشکیل جلسه دادرسی و سپس صدور حکم برائت می باشند حتی اگر متهم در پرونده با صدور قرار تامین کیفری بازداشت باشد؟
41
نظریه مشورتی شماره 96-168/1-774ک - مورخ 1397/02/24
1- چنانچه دادگاه با تقاضای دادستان مبنی بر تشدید تامین کیفری موافقت کند به استناد ذیل ماده 244 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 92 تصمیم دادگاه در این مورد قطعی است اکنون بفرمائید: الف) اگر دادگاه در پرونده ای که با کیفرخواست مطرح رسیدگی در دادگاه است اقدام به تشدید یا تخفیف تامین نماید آیا این تصمیم هم با تنقیح مناط قطعی محسوب می شود؟ ب) اگر دادگاه در پرونده ای که مستقیم مطرح شده مثا جرائم منافی عفت اقدام به تخفیف یا تشدید تامین کند آیا این قرار قابل اعتراض از سوی دادستان یا شاکی خصوصی در فرض تخفیف و از سوی متهم یا وکیل وی در فرض تشدید خواهد بود؟ به چه استنادی؟ 2- آیا عبارت قرار بازداشت موقت که در ماده 246 ق. آ. د. ک. 92 بیان شده شامل قرار منتهی به بازداشت هم می شود؟ یا آنکه صرفا منظور قرار تامین بازداشت موقت است؟
42
نظریه مشورتی شماره 96-168/1-774 - مورخ 1397/02/24
1- چنانچه دادگاه با تقاضای دادستان مبنی بر تشدید تامین کیفری موافقت کند به استناد ذیل ماده 244 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 92 تصمیم دادگاه در این مورد قطعی است اکنون بفرمائید: الف) اگر دادگاه در پرونده ای که با کیفرخواست مطرح رسیدگی در دادگاه است اقدام به تشدید یا تخفیف تامین نماید آیا این تصمیم هم با تنقیح مناط قطعی محسوب می شود؟ ب) اگر دادگاه در پرونده ای که مستقیم مطرح شده مثا جرائم منافی عفت اقدام به تخفیف یا تشدید تامین کند آیا این قرار قابل اعتراض از سوی دادستان یا شاکی خصوصی در فرض تخفیف و از سوی متهم یا وکیل وی در فرض تشدید خواهد بود؟ به چه استنادی؟ 2- آیا عبارت قرار بازداشت موقت که در ماده 246 ق. آ. د. ک. 92 بیان شده شامل قرار منتهی به بازداشت هم می شود؟ یا آنکه صرفا منظور قرار تامین بازداشت موقت است.
43
نظریه مشورتی شماره 96-168/1-775ک - مورخ 1397/02/16
1- نسبت به بزه قابل گذشتی قرار منع تعقیب صادر که شاکی نسبت به آن اعتراض نموده و دادگاه دستور تکمیل تحقیقات را بدون نقض قرار وفق ماده 274 قانون آیین دادرسی کیفری صادر نموده تا دادسرا نسبت به انجام آن اقدام نماید حال شاکی درخواست ترک تعقیب نموده است با توجه به اینکه وفق ماده 79 قانون موصوف شاکی تا قبل از صدور کیفرخواست حق درخواست ترک تعقیب رادارد آیا درخواست نامبرده با توجه به صدور قرار منع تعقیب وجه قانونی دارد؟ تکلیف دادسرا و دادگاه در این خصوص چیست؟ 2- با توجه به اینکه صدور قرار ترک تعقیب از اختیارات دادستان می باشد ماده 79 قانون آیین دادرسی کیفری در فصل سوم وظایف و اختیارات دادستان و بازپرس به عنوان مقام تحقیق نیز از چنین اختیاراتی برخوردار نمی باشد و درخواست مذکور تا قبل از صدور کیفرخواست از ناحیه شاکی قابل پذیرش می باشد آیا درخواست شاکی مبنی بر ترک تعقیب نسبت به جرایمی که مستقیما در دادگاه مطرح می شود قابل اجتناب است یا خیر؟ با توجه به اینکه در این جرائم کیفرخواست وجود ندارد و قرار ترک تعقیب نیز از اختیارات دادستان می باشد.
44
نظریه مشورتی شماره 96-168/1-775 - مورخ 1397/02/10
1- نسبت به بزه قابل گذشتی قرار منع تعقیب صادر که شاکی نسبت به آن اعتراض نموده و دادگاه دستور تکمیل تحقیقات را بدون نقض قرار وفق ماده 274 قانون آیین دادرسی کیفری صادر نموده تا دادسرا نسبت به انجام آن اقدام نماید حال شاکی درخواست ترک تعقیب نموده است با توجه به اینکه وفق ماده 79 قانون موصوف شاکی تا قبل از صدور کیفرخواست حق درخواست ترک تعقیب رادارد آیا درخواست نامبرده با توجه به صدور قرار منع تعقیب وجه قانونی دارد؟ تکلیف دادسرا و دادگاه در این خصوص چیست؟ 2- با توجه به اینکه صدور قرار ترک تعقیب از اختیارات دادستان می باشد ماده 79 قانون آیین دادرسی کیفری در فصل سوم وظایف و اختیارات دادستان و بازپرس به عنوان مقام تحقیق نیز از چنین اختیاراتی برخوردار نمی باشد و درخواست مذکور تا قبل از صدور کیفرخواست از ناحیه شاکی قابل پذیرش می باشد آیا درخواست شاکی مبنی بر ترک تعقیب نسبت به جرایمی که مستقیما در دادگاه مطرح می شود قابل اجتناب است یا خیر؟ با توجه به اینکه در این جرائم کیفرخواست وجود ندارد و قرار ترک تعقیب نیز از اختیارات دادستان می باشد.
45
نظریه مشورتی شماره 96-168/1-1836 - مورخ 1396/11/30
با توجه به مواد 86 و 341 از قانون آیین دادرسی کیفری و تبصره 1 ماده 5 دستورالعمل پرداخت فوق العاده بهره وری قضات و اضافه کار کارمندان حوزه های قضایی مصوب 10/3/96 ریاست محترم قوه قضائیه در مواردی که دادگاه نظر به تکمیل تحقیقات داشته باشد و پرونده را به دادسرا ارسال دارد آیا دادگاه مجاز به کسر پرونده از موجودی شعبه خود خواهد بود یا اینکه می بایست بدون کسر از موجودی و با قراردادن پرونده در وقت نظارت پرونده را به دادسرا ارسال نماید؟
46
نظریه مشورتی شماره 233-1/861-69 - مورخ 1396/11/15
اولا: در صورتیکه در دادسرا راجع به امری قرار موقوفی تعقیب صادر شده باشد آیا دادگاه کیفری می تواند بدون نقض آن به دادسرا تذکر دهد قرار صادره صحیح نبوده لذا عنوان قرار موقوفی به منع تعقیب تغییر یابد؟ ثانیا: آیا دادگاه کیفری می تواند به دادسرا تکلیف نماید راجع به یک تهام مندرج در پرونده که از نظر دادگاه کیفری جرم تشخیص داده شده هر چند طرفین شکایتی نداشته و یا گزارشی واصل نشده اظهار نظر نماید؟ ثالثا: ایا دادگاه کیفری می تواند پس از مطالعه پرونده با صدور تصمیم به دادسرا در همان پرونده و نه به طور علی حده اعلام نماید پس از اخذ مجوز به جرم خاصی به عنوان مثال استعمال مواد مخدر رسیدگی نماید؟
47
نظریه مشورتی شماره ک 551-1/861-69 - مورخ 1396/10/20
پرونده ای جهت رسیدگی به حل اختلاف فی مابین بازپرس و دادستان به دادگاه کیفری دو ارسال می گردد دادگاه کیفری دو به جای حل اختلاف پرونده را با نقص تحقیقات به شعبه بازپرسی اعاده می نماید با توجه به قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 که صرفا در ماده 341 از قانون مذکور در زمانی که پرونده با جلب به دادرسی به دادگاه کیفری 2 ارسال می شود و یا در زمان رسیدگی به اعتراض شاکی از قرار منع تعقیب صادره از سوی دادسرا در راستای ماده 274 قانون مذکور نقص تحقیقات را پیش بینی نموده است آیا امکان نقص تحقیقات در زمان حل اختلاف فی مابین بازپرس و دادستان وجود یا صرفا دادگاه می بایست حل اختلاف نماید؟
48
نظریه مشورتی شماره 69-861/1-391 - مورخ 1396/09/08
1- در صورتی که قرار اناطه توسط شاکی مورد اعتراض قرار گیرد و دادگاه آن را تایید نماید ملاک احتساب مدت یک ماه از چه تاریخی است؟ تاریخ تایید قرار اناطه توسط دادگاه یا تاریخ ابلاغ رای دادگاه به شاکی؟ 2-در صورتی که برای اتهامات متعدد متهم که در صلاحیت ذاتی دادگاه های مختلف است قرار تامین کفالت یا وثیقه صادر شود آیا صدور یک قرار قبولی کفالت یا وثیقه کفایت می کند یا اینکه باید قرار قبولی مستقل برای هر یک صادر شود؟ 3-آیا در جرایم قابل گذشت درجه هفت یا هشت که به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود به عنوان مثال جرایم موضوع مواد 32 و700 قانون مجازات اسلامی تعزیرات و مجازات های بازدارنده 1375 دادگاه می تواند قرار ترک تعقیب صادر کند با توجه به اینکه تعقیب وظیفه دادسرا و اینکه قانون این وظیفه را بر عهده دادستان قرار داده است و از طرف دیگر اینکه قید تا قبل از صدور کیفرخواست در ماده 79 قانون آئین دارسی کیفری وجود دارد در حالی که در فرض یاد شده کیفرخواستی وجود ندارد؟ 4-نظارت دادستان شهرستان مرکز استان در ماده 27 قانون آئین دادرسی کیفری چه نوع نظارتی است.
49
نظریه مشورتی شماره 69-861/1-083 - مورخ 1396/08/15
در پرونده¬ای قرار ترک تعقیب صادر شده حال شاکی پرونده تقاضای رسیدگی مجدد به موضوع قرار ترک تعقیب صادره را دارد و در حین رسیدگی به قرار ترک تعقیب نیز با سوالاتی مواجه هستیم. 1-شروع رسیدگی مجدد به موضوع در قالب درخواست باشد یا در قالب شکواییه باشد؟ 2-در صورتی که این نظر را بپذیرم که صرف درخواست شاکی کفایت می¬کند آیا بایستی هزینه دادرسی و ارجاع دادستان نیز باید اخذ شود یا اینکه بدون هزینه دادرسی و دستور قاضی پرونده کفایت می¬کند. 3-در صورتی که بازپرس درخواست ترک تعقیب را از دادستان نموده باشد: الف-آیا دادستان می¬تواند تقاضای مذکور را نپذیرد؟ ب-در صورتی که دادستان قرار ترک تعقیب را صادر کرده باشد و این نظر را بپذیریم که نیازی به ارجاع دادستان نمی¬باشد آیا بازپرس پرونده که مقام تحقیق است می¬تواند بدون ارجاع دادستان و فقط به درخواست شاکی شروع به رسیدگی نماید. 4-در صورتی که این نظر را بپذیریم که شروع به رسیدگی مجدد در خصوص قرار ترک تعقیب صادره بایستی در قالب شکایت جدید باشد آیا دادستان می¬تواند رسیدگی به موضوع را به شعبه دیگری غیر از شعبه رسیدگی کننده به قرار ترک تعقیب ارجاع دهد. 5-در صورتی که پرونده سابق ادله وقوع بزه وجود داشته آیا لازم است مجددا ادله جمع آوری شود. 6-در صورتی که پرونده سابق به متهم تفهیم اتهام شده و آخرین دفاع نیز اخذ شده لازم است دوباره تفهیم اتهام و آخرین اخذ شود یا اینکه لازم نیست و فقط قرار مقتضی بایستی صادر گردد. 7-در صورتی که پرونده سابق قرار تامین کیفری وجود داشته آیا لازم است مجددا قرار تامین کیفری اخذ شود یا خیر؟ 8-در صورتی که در پرونده سابق قرار نهایی صادر شده باشد آیا لازم است دوباره قرار نهایی صادر گردد یا نیازی نیست و قرار سابق کفایت می کند. 9-در صورتی که درخواست رسیدگی مجدد بعد از مهلت مقرر در قانون داده شود مرجع قضایی چه تصمیمی بایستی اتخاذ نماید و آیا تصمیم مذکور قابلیت اعتراض دارد یا خیر.
50
نظریه مشورتی شماره 782-1/168-96 - مورخ 1396/05/11
با توجه به ماده 300 قانون آئین دادرسی کیفری مصوب 92 آیا حضور دادستان یا نماینده او حتی در جلسات تحقیقات مقدماتی موضوع جرائم منافی عفت که به طور مستقیم در دادگاه کیفری یک رسیدگی می شود هم الزامی است؟ یا آنکه الزام ماده 300 صرفا ناظر به جلسات محاکماتی دادگاه کیفری یک و به منظور دفاع از کیفرخواست است.
51
نظریه مشورتی شماره 1822-1/168-95 - مورخ 1395/11/18
مطابق ماده 341 قانون آیین دادرسی کیفری دادگاه مکلف است بدون تعیین وقت رسیدگی حداکثر ظرف 1 ماه پرونده را بررسی و چنانچه خود را صالح به رسیدگی نداند و همچنین در صورتی تحقیقات را ناقص بداند یا موارد جدیدی پس از پایان تحقیقات کشف شود که مستلزم انجام تحقیق باشد دادگاه با ذکر دقیق موارد تکمیل تحقیقات را از دادسرای مربوطه درخواست یا خود اقدام به تکمیل تحقیقات می کند حال چنانچه دادگاه خارج از مهلت 1 ماه و یا پس از تعیین وقت رسیدگی اقدام به نقص تحقیقات دادسرا بگیرد آیا دادسرا مکلف به انجام تحقیقات می باشد؟ و یا اینکه چون خارج از مهلت بوده و یا پس از تعیین وقت رسیدگی می باشد دادسرا تکلیفی به انجام تحقیقات ندارد
52
نظریه مشورتی شماره 1629-1/168-95 - مورخ 1395/10/08
1-در صورت صدور قرار تامین بازداشت موقت توسط رئیس حوزه دادگاه عمومی بخش یا دادرس دادگاه در غیر از موارد مصرح ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری یعنی در غیر از مواردی که به جانشینی از بازپرس تحت نظر دادستان مربوطه اقدام می نماید آیا لازم است این قرار به تایید مرجع خاصی برسد یا خیر؟ ثانیا اعتراض به این قرار توسط چه مرجعی رسیدگی خواهد شد؟ 2- در صورتی که در غیر از موارد مصرح ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری قرار تامین اعم از بازداشت موقت و یا کفالت و وثیقه منتهی به بازداشت در دادگاه عمومی بخش صادر گردد آیا لازم است که این قرار صادره منتهی به بازداشت در موعد مقرر از هر یک ماه فک یا تخفیف یا ابقاء شوند یا آنچه در ماده 242 آمده است فقط مربوط به دادسرا است و منصرف از دادگاه عمومی بخش است؟ 3- در دادگاه عمومی بخش که دارای یک شعبه مصوب و فعال کیفری 2 می باشد و یک شعبه نیز تحت عنوان شعبه عمومی تعریف شده آیا ثبت و رسیدگی پرونده های کیفری در شعبه عمومی واجد اشکال است یا خیر؟/
53
نظریه مشورتی شماره 1053-1/168-95 - مورخ 1395/09/28
مطابق ماده341 قانون آئین دادرسی کیفری در فرضی که دادگاه بدوی تحقیقات را ناقص تشخیص دهد و پرونده در همان مرحله در حال رسیدگی باشد با توجه به اینکه مرجع عالی در این مرحله بین دادگاه بدوی و دادسرا خود دادگاه بدوی می¬باشد می¬تواند راسا خود مبادرت به رفع نواقص نموده یا اینکه پرونده را به شعب تحقیق دادسرا جهت رفع نواقص اعاده دهد و دادسرا مکلف به رفع نواقص می¬باشد در مواردی که پرونده در مرحله تجدیدنظر مطرح شده باشد نظر به اینکه مرجع عالی در این فرض فقط دادگاه تجدیدنظر است و دادگاه¬های محترم تجدیدنظر تحقیقات را ناقص تشخیص نمایند مطابق بند الف ماده450 قانون آئین دادرسی کیفری می¬توانند خود شعبه انجام دهد و یا به دادگاه بدوی و یا شعبه تحقیق دادسرا ارجاع نمایند حال در مواردی به جهت اهمیت موضوع دادگاه¬های محترم تجدیدنظر تحقیق توسط دادسرا را با صلاح ندانند و از این حق استفاده کرد و با وجود اینکه می¬توانند به دادسرا ارجاع نمایند اما مستقیما به دادگاه بدوی ارجاع می¬دهند و نظر به اینکه محاکم محترم دادگاه تجدیدنظر نسبت به شعب بدوی دادگاه عالی محسوب می¬شوند و دستورات آنها برای شعب بدوی لازم الرعایه می¬باشد آیا شعبه بدوی می¬توانند عینا پرونده را جهت رفع نقص به دادسر ارجاع نمایند یا به جهت تالی بودن نسبت به تجدیدنظر مکلف به تبعیت بوده و راسا باید نسبت به رفع نقایص اقدام نمایند.
54
نظریه مشورتی شماره 59-861/1-241 - مورخ 1395/09/23
55
نظریه مشورتی شماره 59-861/1-052 - مورخ 1395/09/23
56
نظریه مشورتی شماره 794-1/168-95 - مورخ 1395/09/22
آیا ماده 79 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 برای دادگاه نیز قابل استناد هست یا خیر؟
57
نظریه مشورتی شماره 842-1/186-95 - مورخ 1395/05/26
1- در جرائم زنا به عنف لواط به غیر از اقرار صریح متهم آیا دلیل دیگری می تواند جرائم فوق که مجازات سنگین دارد به اثبات برساند مثلا نظر پزشکی قانونی شهادت شهود پائین تر از حد نصاب ؟ 2- به صرف شکایت شاکی بدون اعزام شاکی به پزشکی قانونی در جرایم زنا به عنف و لواط و بدون شهادت شهود می توان قرار بازداشت موقت صادر کرد؟ و یا متهم بلاقید آزاد باشد؟
58
نظریه مشورتی شماره 95-186/1-842 - مورخ 1395/05/26
59
نظریه مشورتی شماره 95-168/1-447 - مورخ 1395/04/14
60
نظریه مشورتی شماره 59-861/1-744 - مورخ 1395/04/14
2-نظر به اینکه بر اساس ماده 306 قانون آئین دادرسی کیفری که مقرر می¬دارد به جرایم منافی عفت به طور مستقیم در دادگاه صالح رسیدگی می¬شود منظور از به طور مستقیم چه می باشد آیا شاکی باید مستقیم در دادگاه صالح رسیدگی می¬شود منظور از به طور مستقیم چه می¬باشد آیا شاکی باید مستقیم به دادگاه صالح مراجعه نماید یا شکایت شاکی در دادسرا ثبت و با دستور دادستان و یا با قرار عدم صلاحیت به دادگاه ارسال می¬گردد و به طور کلی نقش دادستان که مقام تعقیب می¬باشد در کشف جرائم منافی عفت چیست.
61
نظریه مشورتی شماره 59-861/1-581 - مورخ 1395/02/18
62
نظریه مشورتی شماره 59-861/1-8 - مورخ 1395/01/29
1
نشست های قضایی شماره - مورخ 1396/08/04
تشدید یا تخفیف قرار تامین کیفری
2
نشست های قضایی شماره 1398-5637 - مورخ 1397/05/18
رسیدگی به پرونده بدون ارجاع رئیس حوزه قضایی
3
نشست های قضایی شماره - مورخ 1396/08/11
دستور رفع نقص تحقیق پس از تعیین وقت رسیدگی
4
نشست های قضایی شماره 1398-6517 - مورخ 1397/08/02
تکلیف مراجع قضایی به بررسی صلاحیت قبل از شروع رسیدگی
5
نشست های قضایی شماره 1397-4845 - مورخ 1397/05/23
قابلیت تکمیل پرونده های ناقص در دادگاه
6
نشست های قضایی شماره 1399-7555 - مورخ 1398/10/11
اظهار نظر دادگاه راجع به قرار عدم صلاحیت دادسرا بدون اعلام اعتراض نسبت به آن
7
نشست های قضایی شماره 1399-7089 - مورخ 1398/01/21
ارسال کیفرخواست شفاهی از طرف دادگاه به دادسرا برای تحقیقات
8
نشست های قضایی شماره 1400-8399 - مورخ 1398/09/26
رفع نقص توسط دادگاه تجدیدنظر
9
نشست های قضایی شماره 1396-1116 - مورخ 1396/07/03
بررسی تعیین تکلیف پرونده های حدود در صورت عدم حضور متهم و ضبط قرار تامین کیفری
10
نشست های قضایی شماره 1400-8123 - مورخ 1398/09/20
تکلیف دادگاه نسبت به کیفرخواست اصداری به طور اشتباه توسط دادسرا در مقام رفع نقص در وقت رسیدگی به اعتراض
11
نشست های قضایی شماره 1398-5955 - مورخ 1397/08/24
قابل اعتراض یا غیر قابل اعتراض بودن قرارهای تامین کیفری صادره از سوی دادگاههای کیفری 1 و 2
12
نشست های قضایی شماره - مورخ 1396/11/25
بررسی ماده 341 قانون آیین دادرسی کیفری
13
نشست های قضایی شماره 1400-8480 - مورخ 1399/05/02
لزوم رعایت مهلت میان ابلاغ و جلسه رسیدگی در خصوص شاکی
14
نشست های قضایی شماره 1398-5896 - مورخ 1396/02/21
بررسی ضرورت صدور کیفرخواست و تشکیل جلسه دادرسی در دادگاه بخش در مواردی که دادگاه نظر به محکومیت متهم دارد
15
نشست های قضایی شماره 1397-4733 - مورخ 1397/01/21
اعتراض به قرار تامین کفالت یا قرار منتهی به بازداشت
16
نشست های قضایی شماره 1400-8559 - مورخ 1399/09/26
اعتراض به قرار منتهی به بازداشت در دادگاه بخش
17
نشست های قضایی شماره 1397-2965 - مورخ 1396/09/02
امکان صدور قرار منع تعقیب توسط دادگاه
18
نشست های قضایی شماره 1398-5754 - مورخ 1397/02/20
مرجع تجدیدنظرخواهی از قرارهای صادره توسط دادگاه کیفری یک
19
نشست های قضایی شماره - مورخ 1396/02/27
اختلاف بین بازپرس و دادستان راجع به نتیجه نهایی تحقیقات
20
نشست های قضایی شماره 1398-5979 - مورخ 1397/07/04
نحوه صدور قرار ترک تعقیب در دادگاه عمومی بخش
21
نشست های قضایی شماره 1397-4726 - مورخ 1397/05/01
مرجع رفع نقص در صورت نقض کیفرخواست توسط دادگاه
22
نشست های قضایی شماره 1397-5405 - مورخ 1397/08/22
مرجع صالح صدور قرارهای منتهی به بازداشت موضوع ماده242 قانون آئین دادرسی کیفری
23
نشست های قضایی شماره 1398-6135 - مورخ 1397/09/15
صلاحیت دادسرا و دادگاه مبنی بر تحقیق در خصوص وجود یا عدم وجود عین و تعیین مثل یا قیمت
24
نشست های قضایی شماره - مورخ 1396/09/02
مداخله دادستان درکشف جرم بدون وجود شاکی خصوصی
25
نشست های قضایی شماره 1398-6069 - مورخ 1397/10/02
ارسال پرونده از سوی دادگاه های کیفری یک یا دو به دادسرا جهت تکمیل تحقیقات پس از تشکیل جلسه رسیدگی
26
نشست های قضایی شماره 1400-7728 - مورخ 1398/07/04
تعارض بین ماده 504 قانون مجازات اسلامی و ماده 26 قانون تخلفات راهنمایی و رانندگی
27
نشست های قضایی شماره 1399-7311 - مورخ 1398/03/01
امکان صدور حکم غیابی به صرف عدم حضور متهم در مرحله تحقیقات مقدماتی
28
نشست های قضایی شماره 1397-5282 - مورخ 1397/07/24
اعتبار و صلاحیت قضایی دادیار در رسیدگی به جرایم درجه یک تا سه
29
نشست های قضایی شماره - مورخ 1397/06/11
لزوم رفع نقص و تکمیل تحقیقات در موارد اختلاف بین بازپرس و دادستان
30
نشست های قضایی شماره 1399-6922 - مورخ 1398/02/19
اجرای خواسته غیر قانونی مرجع عالی از مرجع بدوی
31
نشست های قضایی شماره 1400-8443 - مورخ 1398/11/30
ضرورت تعیین تکلیف راجع به تمدید قرار تامین منتهی به بازداشت متهم پس از گذشت یک یا دو ماه در دادگاه
32
نشست های قضایی شماره 1398-5734 - مورخ 1397/02/20
تکلیف دادسرا در خصوص پرونده های اعاده شده از دادگاه به جهت رفع نقص
33
نشست های قضایی شماره 1397-3327 - مورخ 1397/06/13
اعتراض به قرارهای بازداشت موقت صادره از دادگاه های کیفری یک
ماده 341 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 341 ق آ د ک

ماده 341 ق آ د ک

ماده 341 ق.آ.د.ک

ماده 341 ق.آ.د.ک

ماده 341 قانون آدک

ماده 341 قانون آدک

ماده 341 قانون دادرسی کیفری

ماده 341 قانون دادرسی کیفری

ماده 341 آیین دادرسی کیفری

ماده 341 آیین دادرسی کیفری

ماده 341 قانون آ.د.ک

ماده 341 قانون آ.د.ک

ماده 341 دادرسی کیفری

ماده 341 دادرسی کیفری

ماده 341 ق دادرسی کیفری

ماده 341 ق دادرسی کیفری

ماده 341 آیین دادرسی جرایم نیروهای مسلح

ماده 341 آیین دادرسی جرایم نیروهای مسلح

ماده 341 آیین دادرسی الکترونیکی

ماده 341 آیین دادرسی الکترونیکی

ماده ۳۴۱ قانون آیین دادرسی کیفری

ماده ۳۴۱ ق آ د ک

ماده ۳۴۱ ق.آ.د.ک

ماده ۳۴۱ قانون آدک

ماده ۳۴۱ قانون دادرسی کیفری

ماده ۳۴۱ آیین دادرسی کیفری

ماده ۳۴۱ قانون آ.د.ک

ماده ۳۴۱ دادرسی کیفری

ماده ۳۴۱ ق دادرسی کیفری

ماده ۳۴۱ آیین دادرسی جرایم نیروهای مسلح

ماده ۳۴۱ آیین دادرسی الکترونیکی

متن کامل ماده ۳۴۱ قانون آیین دادرسی کیفری. ماده ۳۴۱ ق آ د ک ماده ۳۴۱ ق.آ.د.ک ماده ۳۴۱ قانون آدک ماده ۳۴۱ قانون دادرسی کیفری ماده ۳۴۱ آیین دادرسی کیفری ماده ۳۴۱ قانون آ.د.ک ماده ۳۴۱ دادرسی کیفری ماده ۳۴۱ ق دادرسی کیفری ماده ۳۴۱ آیین دادرسی جرایم نیروهای مسلح ماده ۳۴۱ آیین دادرسی الکترونیکی

ماده 341 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 341 ق آ د ک

ماده 341 ق.آ.د.ک

ماده 341 قانون آدک

ماده 341 قانون دادرسی کیفری

ماده 341 آیین دادرسی کیفری

ماده 341 قانون آ.د.ک

ماده 341 دادرسی کیفری

ماده 341 ق دادرسی کیفری

ماده 341 آیین دادرسی جرایم نیروهای مسلح

ماده 341 آیین دادرسی الکترونیکی

متن کامل ماده 341 قانون آیین دادرسی کیفری. ماده 341 ق آ د ک ماده 341 ق.آ.د.ک ماده 341 قانون آدک ماده 341 قانون دادرسی کیفری ماده 341 آیین دادرسی کیفری ماده 341 قانون آ.د.ک ماده 341 دادرسی کیفری ماده 341 ق دادرسی کیفری ماده 341 آیین دادرسی جرایم نیروهای مسلح ماده 341 آیین دادرسی الکترونیکی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM