نشست قضایی شماره 1397-5220

نشست قضایی شماره 1397-5220

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5220


کد نشست:
1397-5220

تاریخ برگزاری:
1381/06/13

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر رامسر

موضوع:
تکلیف در صورت انتقال سند مالکیت متعاقب

پرسش:
هرگاه در دعوای « ابطال سند مالکیت » خوانده پس از اقامه دعوا و در جریان دادرسی مالکیت خویش را به دیگری انتقال رسمی دهد آیا می توان جریان دادرسی را به طرفیت منتقل الیه ادامه داد یا باید جریان دادرسی را توقیف کرد؟

نظر هیئت عالی:
مستفاد از مواد 72 و 105 قانون آیین دادرسی مدنی مصوب سال 79 چنان چه محل اقامت منتقل الیه بر دادگاه معین باشد لزومی به توقیف دادرسی نبوده و رسیدگی ادامه می یابد. در غیر این صورت دعوا موقتا متوقف و مراتب به طرف دیگر دعوا اعلام می شود تا پس از تعیین و اعلام نشانی منتقل الیه (جانشین خوانده ) رسیدگی ادامه یابد.

نظر اکثریت:
جریان دادرسی به طرفیت منتقل الیه ادامه می یابد با این استدلال که اولا :منعی در قوانین در این خصوص وجود ندارد. ثانیا:در برخی از قوانین لازم الاجرا انتقال دعوا به سبب انتقال ملک پذیرفته شده است که از وحدت ملاک تبصره و ماده 42 قانون ثبت و نیز از ماده 541 ق انون آیین دادرسی مدنی سابق چنین استنباط می شود. ثالثا: با توجه به اصل قایم مقامی در قانون مدنی جریان دادرسی ادامه می یابد.

نظر اقلیت:
گروه اول : طبق بند ( 4) ماده 84 قانون آیین دادرسی مدنی چون خواهان دادخواست به طرفیت خوانده اول داده به استناد ماده فوق الذکر قرار عدم توجه دعوا صادر خواهد شد.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 72 - هرگاه معلوم شود محلی را که خواهان در دادخواست معین کرده است نشانی خوانده نبوده یا قبل از ابلاغ تغییر کرده باشد و مامور هم نتواند نشانی او را پیدا کند باید این نکته را در برگ دیگر اخطاریه قید کندو ظرف دو روز اوراق را عودت دهد. در این صورت برابر ماده (54) رفتار خواهد شد مگر در مواردی که اقامتگاه خوانده برابر ماده (1010) قانون مدنی تعیین شده باشد که درهمان محل ابلاغ خواهد شد.

مشاهده ماده 72 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 105 - هرگاه یکی از اصحاب دعوا فوت نماید یا محجور شود یا سمت یکی از آنان که به موجب آن سمت داخل دادرسی شده زایل گردد دادگاه رسیدگی را به طور موقت متوقف و مراتب را به طرف دیگر اعلام می دارد. پس از تعیین جانشین و درخواست ذی نفع جریان دادرسی ادامه می یابد مگر این که فوت یا حجر یا زوال سمت یکی از اصحاب دعوا تاثیری در دادرسی نسبت به دیگران نداشته باشد که در این صورت دادرسی نسبت به دیگران ادامه خواهد یافت.

مشاهده ماده 105 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 84 - در موارد زیر خوانده می تواند ضمن پاسخ نسبت به ماهیت دعوا ایراد کند: 1 - دادگاه صلاحیت نداشته باشد. 2 - دعوا بین همان اشخاص در همان دادگاه یا دادگاه هم عرض دیگری قبلا" اقامه شده و تحت رسیدگی باشد و یا اگر همان دعوا نیست دعوایی باشد که با ادعای خواهان ارتباط کامل دارد. 3 - خواهان به جهتی ازجهات قانونی از قبیل صغر عدم رشد جنون یا ممنوعیت از تصرف دراموال در نتیجه حکم ورشکستگی اهلیت قانونی برای اقامه دعوا نداشته باشد. 4 - ادعا متوجه شخص خوانده نباشد. 5 - کسی که به عنوان نمایندگی اقامه دعوا کرده از قبیل وکالت یا ولایت یا قیمومت و سمت او محرز نباشد. 6 - دعوای طرح شده سابقا بین همان اشخاص یا اشخاصی که اصحاب دعوا قائم مقام آنان هستند رسیدگی شده نسبت به آن حکم قطعی صادر شده باشد. 7 - دعوا بر فرض ثبوت اثر قانونی نداشته باشد از قبیل وقف و هبه بدون قبض. 8 - مورد دعوا مشروع نباشد. 9 - دعوا جزمی نبوده بلکه ظنی یا احتمالی باشد. 10 - خواهان در دعوای مطروحه ذی نفع نباشد. 11 - دعوا خارج از موعد قانونی اقامه شده باشد.

مشاهده ماده 84 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM