نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1389/04/08

برگزار شده توسط:
استان خراسان شمالی/ شهر بجنورد

موضوع:
ادعای خسارت از فروشنده بذر به لحاظ تحویل بذر اشتباه

پرسش:
شخصی بذر پیاز از فروشگاه بذر خریداری کرده و فروشنده با توجه به شباهت بذر پیاز و بذر سبزی تره بذر تره را به جای بذر پیاز تحویل داده و بعد از کشت آن و سبز شدن متوجه می¬شود که تره کشت کرده است. حالا او با عنوان این که با کشت پیاز منفعت بیشتری می-برده و به جای آن تره کشت کرده که آن را نیزرها نموده ادعای خسارت کرده است:الف) آیا چنین خسارتی متصور است و به عنوان خسارت تلقی می¬شود؟ ب) آیا رابطه¬ای با عمل فروشنده دارد؟ ج) چنان چه پس از متوجه شدن این که تره کاشته است امکان کشت مجدد پیاز بوده باشد باز هم موجب ادعای خسارت نسبت به فروشنده وجود دارد؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (1) مدنی: با توجه به قاعده تسبیب و مواد 1 و 3 قانون مسیولیت مدنی فروشنده بذر مسیول خسارات وارده به خریدار است. از آنجایی که تقاضای بذر پیاز و دادن بذر تره از ناحیه فروشنده محل اختلاف نبوده به نحو قدر متیقن خسارات وارده شامل قیمت بذر و هزینه های آماده¬سازی و آبیاری اولیه قابل مطالبه بوده است و چون طبع موضوع و فوریت آن ایجاب می کرده که به محض اطلاع خریدار مراتب به فروشنده اعلام شود؛ لذا با تحقق این امر در حدود موارد مذکور خسارت قابل مطالبه خواهد بود.

نظر اتفاقی:
نظر اول: بر اساس قاعده تسبیب که رکن آن تقصیر است فروشنده بذر مسیول پرداخت خسارات وارده است و برای ارزیابی میزان خسارت وارده موضوع به کارشناسی ارجاع می¬شود تا بررسی و اعلام نظر کنند که به جهت اطلاع فروشنده از موضوع آیا خریدار امکان کاشت بذر جدید پیاز یا تغییر در نوع بذر و یا حتی از طریق نهال¬کاری را داشته است یا خیر. به عبارت دیگر فرصت کشت در فصل آن باقی بوده یا خیر و چنان چه این فرصت بوده و خریدار (زارع) اقدامی نکرده خسارات وارده شامل همان قیمت بذر و هزینه های آماده¬سازی زمین و آبیاری اولیه است و چنان چه فرصت و فصل کشت منقضی شده و دیگر محصولی در پایان فصل برداشت نشود تمامی خسارات وارده طبق نظریه کارشناسی که با توجه به نوع بذر و زمین مربوطه و برداشت نوع محصول در اراضی هم¬جوار در موضوع مشابه است پس از تعیین خسارات وارده فروشنده بذر بر اساس قاعده فقهی لاضرر و مواد 331 و332 قانون مدنی و مواد 1و3 قانون مسیولیت مدنی مسیولیت حقوقی دارد وحکم علیه وی صادر خواهد شد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1 - هر کس بدون مجوز قانونی عمدا یا در نتیجه بی احتیاطی به جان یا سلامتی یا مال یا آزادی یا حیثیت یا شهرت تجارتی یا به هر حق دیگر که به موجب قانون برای افراد ایجاد گردیده لطمه ای وارد نماید که موجب ضرر مادی یا معنوی دیگری شود مسئول جبران خسارت ناشی از عمل خود می باشد.

مشاهده ماده 1 قانون مسئولیت مدنی

ماده 3 - دادگاه میزان زیان و طریقه و کیفیت جبران آن را با توجه به اوضاع و احوال قضیه تعیین خواهد کرد جبران زیان را به صورت مستمری نمی شود تعیین کرد مگر آن که مدیون تامین مقتضی برای پرداخت آن بدهد یا آن که قانون آن را تجویز نماید.

مشاهده ماده 3 قانون مسئولیت مدنی

ماده 331 - هر کس سبب تلف مالی بشود باید مثل یا قیمت آن را بدهد و اگر سبب نقص یا عیب آن شده باشد باید از عهده ی نقص قیمت آن برآید.

مشاهده ماده 331 قانون مدنی

ماده 332 - هر گاه یک نفر سبب تلف مالی را ایجاد کند و دیگری مباشر تلف شدن آن مال بشود مباشر مسئول است نه مسبب مگر این که سبب اقوی باشد به نحوی که عرفا اتلاف مستند به او باشد.

مشاهده ماده 332 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM