نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1395/09/01

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر رشت

موضوع:
تعلیق اجرای مجازات

پرسش:
با عنایت به اینکه حسب ماده 46 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 در جرایم تعزیری درجه 3 تا 8 دادستان یا قاضی اجرای احکام می توانند پس از تحمل یک سوم مجازات از دادگاه صادر کننده حکم قطعی تقاضای تعلیق نماید بیان کنید.اولا منظور از مجازات آیا مجازات مذکور در دادنامه است یا مثلا اگر در خصوص محکومی مجازات با عفو رهبری نیز تخفیف یابد؛ پس از تحمل یک سوم از مجازات تخفیف یافته امکان تقاضای تعلیق از دادگاه وجود دارد؟ ثانیا منظور از مجازات در ماده فوق چیست؟ آیا منحصر در مجازات حبس است یا سایر مجازاتها؛ از جمله جزای نقدی یا شلاق تعزیری را نیز شامل می شود ؟

نظر هیئت عالی:
اولا ؛ با توجه به اینکه واژه «مجازات» در عبارت "... پس از اجرای یک سوم مجازات.. ." مذکور در ماده 46 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 مطلق است و مجازاتی را که مرتکب باید تحمل کند دربر می گیرد و هیچ تصریحی به اینکه فرد یک سوم مجازات مقرر در حکم را باید تحمل نماید وجود ندارد و در مقام تردید باید نصوص جزایی را به نفع متهم تفسیر کرد لذا ملاک برخورداری از تعلیق اجرای مجازات در این موارد ( مواردی که قسمتی از محکومیت مشمول عفو شده است ) مجازات تقلیل یافته پس از عفو است.

نظر اکثریت:
به دلایل زیر مجازات بعد از عفو ملاک است زیرا 1-تفسیر به نفع متهم موافق این امر است.2-سیاستهای کاهش جمعیت کیفری نیز موید آن است.3- از ظاهر ماده 46 قانون قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 همین امر استنباط می شود 4 -نظر اداره حقوقی در خصوص آزادی مشروط نیز قابل انطباق با این نظر است 5- مطابق مواد 96 تا 98 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 عفو تمام آثار محکومیت را زایل می کند.

نظر اقلیت:
چون عفو امر خلاف اصل است لذا مجازات مذکور در دادنامه ملاک است و محکومین نباید از موارد متعدد تخفیف استفاده نمایند چرا که عملا موجب بی اثر شدن مجازات و تجری مجرمین و نا امنی جامعه می شود.

مبحث:
حقوق جزای عمومی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 46 ـ در جرایم تعزیری درجه سه تا هشت دادگاه می تواند در صورت وجود شرایط مقرر برای تعویق صدور حکم اجرای تمام یا قسمتی از مجازات را از یک تا پنج سال معلق نماید. دادستان یا قاضی اجرای احکام کیفری نیز پس از اجرای یکسوم مجازات می تواند از دادگاه صادرکننده حکم قطعی تقاضای تعلیق نماید. همچنین محکوم می تواند پس از تحمل یکسوم مجازات در صورت دارا بودن شرایط قانونی از طریق دادستان یا قاضی اجرای احکام کیفری تقاضای تعلیق نماید.

مشاهده ماده 46 قانون مجازات اسلامی

ماده 97 ـ عفو عمومی که به موجب قانون در جرایم موجب تعزیر اعطاء می شود تعقیب و دادرسی را موقوف می کند. در صورت صدور حکم محکومیت اجرای مجازات موقوف و آثار محکومیت نیز زائل می شود.

مشاهده ماده 97 قانون مجازات اسلامی

ماده 96 ـ عفو یا تخفیف مجازات محکومان در حدود موازین اسلامی پس از پیشنهاد رئیس قوه قضاییه با مقام رهبری است.

مشاهده ماده 96 قانون مجازات اسلامی

ماده 98 ـ عفو همه آثار محکومیت را منتفی می کند لکن تاثیری در پرداخت دیه و جبران خسارت زیان دیده ندارد.

مشاهده ماده 98 قانون مجازات اسلامی

ماده 99 ـ نسخ قانون تعقیب و اجرای مجازات را موقوف می کند. آثار نسخ قوانین کیفری به شرح مندرج در ماده (10) این قانون است.

مشاهده ماده 99 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM