نشست قضایی شماره 1398-6538

نشست قضایی شماره 1398-6538

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6538


کد نشست:
1398-6538

تاریخ برگزاری:
1397/10/12

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر طرقبه

موضوع:
تکلیف شاکی در پرونده مطالبه دیه علیه شرکاء در صورت تبرئه تعدادی از متهمین در دادگاه تجدیدنظر

پرسش:
شخصی علیه ده نفر دایر بر مشارکت در ایراد ضرب و جرح عمدی طرح شکایت می کند در دادگاه بدوی هر ده نفر با توجه به مواد 125 و 533 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 بالسویه محکوم به پرداخت دیه می شوند در مرحله تجدیدنظرخواهی نه نفر از آنان تبریه می شوند و یک نفر محکوم می شود ولی استدلال دادگاه تجدیدنظر این است که نمی توان حکم را در مرحله تجدیدنظر تشدید کرد چون اعتراض دادستان یا شاکی وجود ندارد لذا یک نفر به همان یک دهم محکوم می شود. تکلیف قانونی نسبت به الباقی دیه ( نه دهم) دیگر علیه متهم ( محکوم علیه) چیست؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اداره حقوقی به شماره 7/97/1268 مورخ 1397/5/8 عینا مورد تایید اعضاء هییت عالی است :

نظر اکثریت:
مجددا در مورد دیه مازاد باید علیه همان فرد طرح شکایت نماید.

نظر اقلیت:
چون رسیدگی شده است وقتی نه دهم بقیه افراد در دادگاه بدوی محکوم شده اند یعنی در خصوص کلیه صدمات رسیدگی صورت گرفته است لذا شاکی باید از طرق فوق العاده ( اعاده دادرسی) استفاده نماید.

نظر ابرازی:
همین پرونده با تقاضای شاکی مجدد به دادگاه بدوی ارسال می گردد تا دادگاه بدوی مجددا رای نسبت به نه دهم صادر نماید.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 125 ـ هر کس با شخص یا اشخاص دیگر درعملیات اجرایی جرمی مشارکت کند و جرم مستند به رفتار همه آنها باشد خواه رفتار هر یک به تنهایی برای وقوع جرم کافی باشد خواه نباشد و خواه اثر کار آنان مساوی باشد خواه متفاوت شریک در جرم محسوب و مجازات او مجازات فاعل مستقل آن جرم است. در مورد جرایم غیرعمدی نیز چنانچه جرم مستند به تقصیر دو یا چند نفر باشد مقصران شریک در جرم محسوب میشوند و مجازات هر یک از آنان مجازات فاعل مستقل آن جرم است. تبصره ـ اعمال مجازات حدود قصاص و دیات در مورد شرکت در جنایت با رعایت مواد کتاب های دوم سوم و چهارم این قانون انجام می گیرد.

مشاهده ماده 125 قانون مجازات اسلامی

ماده 533 ـ هرگاه دو یا چند نفر به نحو شرکت سبب وقوع جنایت یا خسارتی بر دیگری گردند به طوری که آن جنایت یا خسارت به هر دو یا همگی مستند باشد به طور مساوی ضامن می باشند.

مشاهده ماده 533 قانون مجازات اسلامی

ماده 479 ـ هرگاه کسی در اثر رفتار عدهای کشته یا مصدوم شود و جنایت مستند به برخی از رفتارها باشد و مرتکب هر رفتار مشخص نباشد همه آنها باید دیه نفس یا دیه صدمات را به طور مساوی بپردازند.

مشاهده ماده 479 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM