نشست قضایی شماره 1399-7373

نشست قضایی شماره 1399-7373

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7373


کد نشست:
1399-7373

تاریخ برگزاری:
1398/05/23

برگزار شده توسط:
استان البرز/ شهر ماهدشت

موضوع:
قرار امتناع از رسیدگی در موضوع افترا

پرسش:
آقای الف شکایتی علیه آقای ب مطرح نموده و پرونده به شعبه اول بازپرسی ارجاع می گردد پس از انجام تحقیقات پرونده منتهی به قرار منع تعقیب شده و قرار قطعی می شود. متعاقبا آقای ب علیه اقای الف شکایت افترا مطرح می نماید و پرونده به شعبه اول بازپرسی ارجاع می شود.

نظر هیئت عالی:
مورد از موارد امتناع رسیدگی محسوب نمی شود زیرا دو موضوع متفاوت می باشد نتیجتا نظریه اکثریت مورد تایید است.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه اصل بر رسیدگی است و امتناع از رسیدگی محتاج دلیل و قانون است و با توجه به اینکه بازپرس سابقا نسبت به موضوع افترا اظهارنظر ماهوی نکرده است لذا رسیدگی بلا مانع بوده و وجهی جهت صدور قرار امتناع از رسیدگی وجود ندارد.

نظر ابرازی:
با توجه به اینکه بازپرس هر نظری نسبت به پرونده اول داشته باشد می بایست در پرونده افترا نیز در همان مسیر اظهارنظر کند زیرا منطقی نیست دو نظر مختلف بدهد کما اینکه اگر بازپرس در پرونده ای به استناد اظهارات شهود رای صادر نمود نمی تواند به شکایت شهادت کذب نسبت به همان شهود رسیدگی کند زیرا که قبلا شهادت آنها را صحیح تلقی کرده و خلاف آن نمی تواند اظهارنظر جدید بنماید و از این حیث آزادی نظر نخواهد داشت. ماده 421 آیین دادرسی کیفری نیز بیان داشته دادرسی در آن «امر کیفری» اظهارنظر کرده باشد. امر کیفری نیز عام تر از موضوع پرونده است و شامل هر دو پرونده مطرح در سوال می شود. همچنین در قوانین شکلی تفسیر موسع مخالفی ندارد و این تفسیر موسع به نفع طرفین پرونده و موجب آزادی در رای بوده و مصونیت از اتهام و شبهه را نیز در پی خواهد داشت.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 421 ـ دادرس در موارد زیر باید از رسیدگی امتناع کند و طرفین دعوی نیز می توانند در این موارد ایراد رد دادرس کنند: الف ـ قرابت نسبی یا سببی تا درجه سوم از هر طبقه بین دادرس و یکی از طرفین دعوی یا شریک یا معاون جرم؛ وجود داشته باشد. ب ـ دادرس قیم یا مخدوم یکی از طرفین دعوی باشد یا یکی از طرفین مباشر امور دادرس یا امور همسر وی باشد. پ ـ دادرس همسر و یا فرزند او وارث یکی از طرفین دعوی یا شریک یا معاون جرم باشند. ت ـ دادرس در همان امر کیفری قبلا تحت هر عنوان یا سمتی اظهارنظر ماهوی کرده یا شاهد یکی از طرفین بوده باشد. ث ـ بین دادرس پدر و مادر همسر و یا فرزند او و یکی از طرفین دعوی یا پدر و مادر همسر و یا فرزند او دعوای حقوقی یا کیفری مطرح باشد یا در سابق مطرح بوده و از تاریخ صدور رای قطعی بیش از دو سال نگذشته باشد. ج ـ دادرس همسر و یا فرزند او نفع شخصی در موضوع مطروحه داشته باشند. تبصره ـ شکایت انتظامی از جهات رد دادرس محسوب نمی شود.

مشاهده ماده 421 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM