نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1395/10/09

برگزار شده توسط:
استان قم/ شهر قم

موضوع:
بررسی مجازات جنبه عمومی جرم در ماده 401 قانون مجازات اسلامی

پرسش:
آیا در همه موارد ذکر شده در ماده 401 قانون مجازات اسلامی باید علاوه بر دیه مجازات جنبه عمومی (دو تا پنج سال حبس) لحاظ شود یا مجازات جنبه عمومی تنها بر اساس شرایط مندرج در ماده 614 قانون تعزیرات تعیین می گردد؟

نظر هیئت عالی:
تعزیر مقرر در ماده 401 قانون مجازات اسلامی مصوب 92 و ارجاع آن طبق ماده 447 همین قانون به ماده 614 قانون مجازات کتاب پنجم مبین این است که جنایات عمدی غیر قابل قصاص در صورتی قابل تعزیر است که از مصادیق ماده 614 قانون مجازات اسلامی سال 75 و تبصره آن باشد؛ در نتیجه نظریه اکثریت مورد تایید است؛ نظریه مورخ 6/4/ 93 اداره حقوقی قوه قضاییه نیز بر تایید نظر اکثریت دلالت دارد.

نظر اکثریت:
با توجه به این که اولا: ماده 401 که در مقام بیان مواردی است که قصاص ساقط است و در مقام بیان این نیست که صدمات مذکور در این ماده تعزیر دارد یا خیر؟ ثانیا: معقول نیست که حارصه و دامیه و متلاحمه تعزیر نداشته باشد ولی ضرب و جرح منجر به کبودی محکومیت 5 سال حبس داشته باشد. این از روح قانون و قانونگذار به دور می باشد و تفسیر از قانون باید معقول و منطقی باشد. ثالثا: با توجه به ماده 447 قانون مجازات اسلامی که اشعار می دارد: در سایر جنایات عمدی مطابق «ماده 614» عمل می شود و نگفته مطابق «مجازات ماده 614» عمل شود یعنی در صورتی که ضرب و جرح با صدر ماده 614 مطابقت داشت جنبه عمومی دارد در غیر این صورت جنبه عمومی ندارد؛ بنابراین همه مصادیق ضرب و جرح عمدی جنبه عمومی ندارند و تنها مواردی که با شرایط مندرج در ماده 614 قانون تعزیرات مطابقت داشته باشد مشمول جنبه عمومی است.

نظر اقلیت:
همه موارد ذکر شده در ماده 401 دارای جنبه عمومی است و مجازات آن بر اساس ماده 477 قانون مجازات اسلامی مطابق ماده 614 قانون تعزیرات عمل می شود؛ زیرا از ظاهر ماده این برداشت استنباط می شود و سایر صدمات چون در ماده 401 از قانون مذکور ذکر نشده دارای جنبه عمومی نیست.

مبحث:
حقوق جزای عمومی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 401 ـ در جنایت مامومه دامغه جائفه هاشمه منقله شکستگی استخوان و صدماتی که موجب تغییر رنگ پوست یا ورم بدن می شود قصاص ساقط است و مرتکب علاوه بر پرداخت دیه به تعزیر مقرر در کتاب پنجم «تعزیرات» نیز محکوم می شود. حکم مذکور در هر مورد دیگری که خطر تجاوز در قصاص عضو یا منافع وجود داشته باشد نیز جاری است.

مشاهده ماده 401 قانون مجازات اسلامی

ماده 614 ـ قطع و از بین بردن تمام زبان کودکی که زمان سخن گفتن او فرا نرسیده موجب دیه کامل است لکن اگر بعدا معلوم شود که لال بوده است مازاد بر یک سوم دیه مسترد می شود.

مشاهده ماده 614 قانون مجازات اسلامی

ماده 447 ـ در کلیه مواردی که در این کتاب به کتاب پنجم «تعزیرات» ارجاع داده شده است در خصوص قتل عمدی مطابق ماده (612) آن قانون و در سایر جنایات عمدی مطابق ماده (614) و تبصره آن عمل می شود.

مشاهده ماده 447 قانون مجازات اسلامی

ماده 477 ـ در موارد علم اجمالی به ارتکاب جنایت توسط یک نفر از دو یا چند نفر معین درصورت وجود لوث بر برخی از اطراف علم اجمالی طبق مواد قسامه در این باب عمل می شود و در صورت عدم وجود لوث صاحب حق می تواند از متهمان مطالبه سوگند کند که اگر همگی سوگند یاد کنند در خصوص قتل دیه از بیت المال پرداخت می شود و در غیر قتل دیه به نسبت مساوی از متهمان دریافت می شود. تبصره ـ هرگاه منشا علم اجمالی اقرار متهمان باشد حسب مورد اولیای دم یا مجنی علیه مخیرند برای دریافت دیه به هر یک از متهمان مراجعه کنند و در این امر تفاوتی بین جنایت عمدی و غیرعمدی و قتل و غیر قتل نیست.

مشاهده ماده 477 قانون مجازات اسلامی

ماده 614 ـ هر کس عمدا به دیگری جرح یا ضربی وارد آورد که موجب نقصان یا شکستن یا از کار افتادن عضوی از اعضا یا منتهی به مرض دایمی یا فقدان یا نقص یکی از حواس یا منافع یا زوال عقل مجنی علیه گردد در مواردی که قصاص امکان نداشته باشد چنانچه اقدام وی موجب اخلال در نظم و صیانت و امنیت جامعه یا بیم تجری مرتکب یا دیگران گردد به دو تا پنج سال حبس محکوم خواهد شد و در صورت درخواست مجنی علیه مرتکب به پرداخت دیه نیز محکوم می شود. تبصره ـ در صورتی که جرح وارده منتهی به ضایعات فوق نشود و آلت جرح اسلحه یا چاقو و امثال آن باشد مرتکب به سه ماه تا یک سال حبس محکوم خواهد شد.

مشاهده ماده 614 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی ـ تعزیرات

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM