نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1397/02/27

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر گرگان

موضوع:
بررسی موضوع تهیه و ساخت وسیله ارتکاب جرم (موضوع ماده 664 قانون تعزیرات اسلامی)

پرسش:
درخصوص ماده 664 قانون تعزیرات اسلامی که مقرر داشته: «هرکس عالما عامدا برای ارتکاب جرمی اقدام به ساخت کلید یا تغییر آن نماید یا هرنوع وسیله ای برای ارتکاب جرم بسازد یا تهیه کند... »

نظر هیئت عالی:
بزه موضوع ماده 664 قانون مجازات اسلامی هم شامل وقتی است که مرتکب وسیله جرم را برای خود تهیه کرده یا ساخته و هم شامل زمانی است که برای دیگری این وسایل را تهیه یا ساخته باشد در هر صورت در زمانی که وسیله مجرمانه برای دیگری ساخته شده باشد ولی طرف مقابل هنوز استفاده نکرده موضوع معاونت منتفی و مشمول بزه ماده 664 است. ولی اگر از این وسیله برای ارتکاب جرم استفاده شده باشد از موارد معاونت در این جرم هم است و می تواند تعدد معنوی موضوع ماده 131 قانون مجازات اسلامی نیز باشد و لذا نظریه اکثریت تا حدی که با این نظریه انطباق دارد صحیح است.

نظر اکثریت:
ماده 664 قانون تعزیرات اسلامی هم شامل مباشر جرم می گردد و هم فرد دیگر غیر از مباشر. البته زمانی شامل مباشر خواهد بود که جرم اصلی واقع نشود ولی اگر جرم اصلی واقع شود تهیه وسیله توسط مباشر به عنوان مقدمه جرم محسوب و غیر قابل مجازات خواهد بود و مباشر صرفا به مجازات اصلی جرم محکوم خواهد شد. همچنین این ماده شامل فرد دیگری غیر از مباشر نیز خواهد بود. البته زمانی که موضوع مشمول ماده 126 قانون مجازات اسلامی نگردد؛ زیرا معاونت مصادیق و مجازات آن بصورت خاص در این ماده که البته نسبت به ماده 664 قانون تعزیرات اسلامی موخر التصویب نیز می باشد ذکر گردیده لذا باید ببینیم که آیا رفتار فردی که وسیله ارتکاب جرم را ساخته و یا تهیه نموده ابتدایا با بند ب ماده 126 قانون مجازات اسلامی مطابق می باشد یا خیر که در اینصورت می بایست مطابق این ماده عمل نمود؛ مثلا جایی که جرم اصلی نیز ارتکاب یابد؛ اما اگر فردی مثلا وسیله ارتکاب جرمی را برای مباشر بسازد و یا تهیه کند ولی جرم اصلی توسط مباشر ارتکاب نیابد با توجه به اینکه معاونت در فرض مذکور قابل تصور نیست باید آن را از مصادیق ماده 664 قانون تعزیرات اسلامی دانست.

نظر اقلیت:
1- ماده 664 قانون تعزیرات اسلامی صرفا شامل مباشر جرم می شود؛ لذا اگر کسی بدوا وسیله ای را برای ارتکاب جرمی بسازد یا تهیه کند و سپس مرتکب جرم گردد مورد از موارد تعدد مادی خواهد بود یعنی هم به مجازات جرم ارتکابی و هم به مجازات موضوع ماده 664 قانون تعزیرات اسلامی محکوم خواهد شد. لذا این ماده شامل فرد دیگر نمی شود زیرا معاونت به صورت مستقل و خاص در ماده 126 قانون مجازات اسلامی تعریف و مجازات آن تعیین گردیده است.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 664 ـ هر کس عالما عامدا برای ارتکاب جرمی اقدام به ساخت کلید یا تغییر آن نماید یا هر نوع وسیله ای برای ارتکاب جرم بسازد یا تهیه کند به حبس از سه ماه تا یک سال و تا 74 ضربه شلاق محکوم خواهد شد.

مشاهده ماده 664 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی ـ تعزیرات

ماده 126 ـ اشخاص زیر معاون جرم محسوب می شوند: الف ـ هرکس دیگری را ترغیب تهدید تطمیع یا تحریک به ارتکاب جرم کند یا با دسیسه یا فریب یا سوء استفاده از قدرت موجب وقوع جرم گردد. ب ـ هرکس وسایل ارتکاب جرم را بسازد یا تهیه کند یا طریق ارتکاب جرم را به مرتکب ارائه دهد. پ ـ هرکس وقوع جرم را تسهیل کند. تبصره ـ برای تحقق معاونت در جرم وحدت قصد و تقدم یا اقتران زمانی بین رفتار معاون و مرتکب جرم شرط است. چنانچه فاعل اصلی جرم جرمی شدیدتر از آنچه مقصود معاون بوده است مرتکب شود معاون به مجازات معاونت در جرم خفیف تر محکوم می شود.

مشاهده ماده 126 قانون مجازات اسلامی

ماده 664 ـ قطع و از بین بردن هر یک از دو طرف اندام تناسلی زن موجب نصف دیه کامل زن است و قطع و از بین بردن بخشی از آن به همان نسبت دیه دارد. در این حکم فرقی میان باکره و غیرباکره خردسال و بزرگسال سالم و معیوب از قبیل رتقاء و قرناء نیست.

مشاهده ماده 664 قانون مجازات اسلامی

ماده 131 ـ در جرایم موجب تعزیر هرگاه رفتار واحد دارای عناوین مجرمانه متعدد باشد مرتکب به مجازات اشد محکوم می شود

مشاهده ماده 131 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM