نشست قضایی شماره 1400-8209

نشست قضایی شماره 1400-8209

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8209


کد نشست:
1400-8209

تاریخ برگزاری:
1399/04/03

برگزار شده توسط:
استان بوشهر/ شهر برازجان

موضوع:
خودداری از اعلام هویت یا اعلام آن بر خلاف واقع

پرسش:
نقطه شروع به تحقیق از متهم وفق ماده 193 قانون آیین دادرسی کیفری احراز هویت توسط مقام قضایی است. چنانچه متهم در جرایم مشهود یا متعاقب دستور جلب دستگیر و توسط مامورین در شعبه حاضر شود و مشخصات کذب در خصوص هویت و مشخصات خویش ارایه دهد و سپس کذب بودن اطلاعات احراز گردد؛ آیا می توان این عمل را تحت عنوان مجرمانه خاصی قرار داده و طی مکاتبه با دادستان تقاضای ارجاع و ادامه تحقیقات را نمود؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اداره حقوقی به شماره 2942 - 30/11/96 بشرح زیر مورد تایید اعضاء هیات عالی است؛

نظر اکثریت:
خودداری از اعلام هویت یا اعلام آن برخلاف واقع تنها در بند الف ماده 2 قانون تخلفات جرایم و مجازات های مربوط به اسناد سجلی و شناسنامه مصوب 10 مرداد 1375 جرم انگاری شده است؛ اما در سایر موارد از جمله به هنگام دستگیری و تکمیل برگ تحقیق نزد ضابطین دادگستری فاقد ضمانت اجراست و این ماده ناظر به اشخاصی است که در اعلام وفات یا هویت برای اخذ شناسنامه یا گواهی رسمی اظهاری برخلاف واقع نمایند و چنانچه اشخاصی مشخصات کذب در خصوص هویت و مشخصات خویش در مرحله تحقیقات مقدماتی نمایند و کذب بودن اطلاعات آنها احراز گردد مجازاتی تعیین نشده و موضوع فاقد وصف جزایی است و شخص با همان هویت معرفی شده قابل تعقیب است و حکم صادره نیز علیه همین شخص با همین هویت (معرفی شده) اجرا می شود.

نظر اقلیت:
بر طبق بند الف ماده 2 قانون تخلفات جرایم و مجازات های مربوط به اسناد سجلی و شناسنامه جرم محسوب و مرتکب قابل مجازات می باشد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 193 ـ بازپرس ابتداء اوراق هویت متهم را ملاحظه می نماید و سپس مشخصات متهم شامل نام نام خانوادگی نام پدر شهرت سن شغل میزان تحصیلات وضعیت تاهل تعداد فرزند تابعیت مذهب سابقه کیفری در موارد ضروری و مرتبط همچنین نشانی محل سکونت و محل کار او اعم از شهر بخش دهستان روستا خیابان کوچه شماره و کدپستی منزل شماره ملی پیام نگار (ایمیل) و شماره تلفن ثابت و همراه او را به طور دقیق پرسش می کند به نحوی که ابلاغ احضاریه و سایر اوراق قضایی به متهم به آسانی مقدور باشد.

مشاهده ماده 193 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 2 ـ اشخاص زیر به حبس از 91 روز تا یک سال و یا به پرداخت جزای نقدی از 200.000. ریال تا 1.000.000. ریال و یا به هر دو مجازات محکوم می شوند: الف ـ اشخاصی که در اعلام ولادت یا وفات یا هویت بر خلاف واقع اظهاری نمایند. ب ـ اشخاصی که عالما عامدا پس از رسیدن به سن 18 سال تمام از شناسنامه مکرر استفاده نموده یا به دریافت شناسنامه مکرر برای خود یا مولی علیه و یا به دریافت شناسنامه موهوم مبادرت کنند و یا از شناسنامه دیگری خواه صاحب آن زنده یا مرده باشد به نام هویت خود استفاده نمایند. افرادی که شناسنامه خود را در اختیار استفاده کنندگان فوق قرار دهند به همان مجازات محکوم می شوند. ج ـ ماما یا پزشکی که در مورد ولادت یا وفات گواهی خلاف واقع صادر کند. د ـ اشخاصی که در مورد ولادت یا وفات شهادت دروغ بدهند و شهادت آنان در تنظیم دفتر ثبت کل وقایع و یا وفات موثر واقع شود. تبصره ـ در کلیه موارد مذکور در فوق مرتکب در صورت تکرار به حداکثر مجازات مقرر محکوم خواهد شد.

مشاهده ماده 2 قانون تخلفات جرایم و مجازات های مربوط به اسناد سجلی و شناسنامه

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM