نشست قضایی شماره 1399-7109

نشست قضایی شماره 1399-7109

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7109


کد نشست:
1399-7109

تاریخ برگزاری:
1398/01/18

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر بندر ترکمن

موضوع:
پیشنهاد مجازات جایگزین حبس توسط دادستان

پرسش:
چنانچه شخصی مرتکب بزه گردد آیا با وجود نوع کیفیت وضعیت و اوضاع و احوال مرتکب بزه دادستان می تواند در صورت وجود شرایط مجازات جایگزین حبس در ضمن کیفر خواست به دادگاه پیشنهاد مجازات جایگزین حبس مرتکب را بخواهد؟ یا می بایست از سایر نهادهای ارفاقی که قانون گذار پیش بینی نموده است استفاده نماید؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به وحدت ملاک ماده 77 قانون مجازات اسلامی مصوب 92 و ماده 244 قانون آیین دادرسی کیفری پیشنهاد مجازات جایگزین حبس از سوی دادسرا به دادگاه فاقد منع قانونی است.

نظر اکثریت:
دادستان نمی تواند هر چند شرایط مجازات جایگزین حبس در پرونده مهیا باشد برای مرتکب بزه در کیفر خواست پیشنهاد مجازات جایگزین حبس را به دادگاه بدهد؛ بدین توضیح که اولا؛ وفق ماده 244 از قانون آیین دادرسی کیفری تخفیف و تشدید تامین کیفری به عهده دادگاه می باشد و ماده 77 از قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 قاضی اجرای احکام با توجه به وضعیت محکوم و شرایط و آثار اجرای حکم تشدید یا تخفیف با تبدیل یا توقف مجازات مورد حکم را به دادگاه پیشنهاد بدهد که همه این موارد احصا شده در قانون می باشد؛ در غیر مواردی که در قانون نیز پیش بینی نشده باشد دادستان حق دادن پیشنهاد به دادگاه را ندارد. ثانیا؛ اصل استقلال دادگاه از دادسرا می باشد؛ دادسرا نمی تواند به نوعی دخالت در امر دادگاه نماید؛ هر چند پیشنهاد باشد. ثالثا؛ شرایط تشخیص مجازات جایگزین حبس با خود دادگاه می باشد نه دادسرا؛ با توجه به محتویات کیفرخواست و محتویات پرونده و اوضاع و احوال مرتکب احراز شرایط آن با دادگاه می باشد؛ و اینکه در ماده 279 در شرایط کیفرخواست چنین مواردی برای دادستان پیش بینی نشده است.

نظر ابرازی:
دادستان می تواند پیشنهاد مجازات جایگزین حبس به دادگاه را در صورت وجود شرایط آن بدهد؛ چرا که در ماده 244 از قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و ماده 77 از قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 پیشنهادهایی از سوی دادسرا به دادگاه مطرح نموده است که می توان از آن موارد وحدت ملاک گرفت و از سوی دیگر صرف پیشنهاد از سوی دادسرا جنبه الزامی برای دادگاه ندارد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 244 ـ دادستان در جریان تحقیقات مقدماتی تا پیش از تنظیم کیفرخواست می تواند تشدید یا تخفیف تامین را از بازپرس درخواست کند. هرگاه بین بازپرس و دادستان موافقت حاصل نشود پرونده برای رفع اختلاف به دادگاه ارسال می شود و بازپرس طبق نظر دادگاه اقدام می کند. پس از تنظیم کیفرخواست نیز دادستان می تواند حسب مورد از دادگاهی که پرونده در آن مطرح است درخواست تشدید یا تخفیف تامین کند. متهم نیز می تواند تخفیف تامین را درخواست کند. تقاضای فرجام خواهی نسبت به حکم مانع از آن نیست که دادگاه صادرکننده حکم به این درخواست رسیدگی کند. در صورت رد درخواست مراتب رد در پرونده ثبت می شود. تصمیم دادگاه در این موارد قطعی است. تبصره 1 ـ تقاضای دادستان یا متهم به شرح مقرر در این ماده در مورد تشدید یا تخفیف نمی تواند بیش از یکبار مطرح شود. تبصره 2 ـ چنانچه به نظر دادگاه قرار تامین صادره متناسب نباشد نسبت به تخفیف یا تشدید آن اتخاذ تصمیم می نماید.

مشاهده ماده 244 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 77 ـ قاضی اجرای احکام می تواند با توجه به وضعیت محکوم و شرایط و آثار اجرای حکم تشدید تخفیف تبدیل یا توقف موقت مجازات مورد حکم را به دادگاه صادرکننده رای پیشنهاد کند. قاضی مذکور به تعداد لازم مددکار اجتماعی و مامور مراقبت در اختیار دارد.

مشاهده ماده 77 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM