نشست قضایی شماره 1399-6929

نشست قضایی شماره 1399-6929

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6929


کد نشست:
1399-6929

تاریخ برگزاری:
1398/09/05

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر لاهیجان

موضوع:
دستور معدوم نمودن اشیاء و اموال مکشوفه از جرم توسط بازپرس در فرض صدور قرار جلب به دادرسی

پرسش:
در فرضی که بازپرس اقدام به صدور قرار جلب به دادرسی می کند و در پرونده نیز اشیاء یا اموالی کشف شده است که در هر حال می بایست معدوم شوند و قطعا به متهم مسترد نمی گردد (چه دادگاه حکم بر محکومیت متهم صادر کند چه برایت وی) مانند مشروبات الکلی یا آلات قمار (مشروب بودن یا قمار بودن آن محرز شده است) از سویی نگهداری این اشیاء نیز مستلزم مفسده است یا اساسا محل مناسب برای نگهداری آنها نیز موجود نیست آیا بازپرس می تواند دستور معدوم نمودن این اشیاء را صادر کند؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری شهرستان لاهیجان موجه و مورد تایید است النهایه در خصوص مشروبات الکلی باید مطابق بخشنامه1/80/11961 مورخ 1380/06/25ریاست محترم (وقت) قوه قضاییه رفتار شود. ضمنا نظریه مشورتی 2284/ 7 مورخ 4/4/ 1384 اداره کل حقوقی موید این استنتاج است.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه به صراحت ماده 148 قانون آیین دادرسی کیفری و تبصره آن بازپرس صرفا درصورت صدور قرار منع و موقوفی یا ترک تعقیب می تواند نسبت به صدور دستور معدوم نمودن اقدام نماید درصورت قرار جلب به دادرسی تعیین تکلیف در هر حال با دادگاه است و اصل قانونی بودن آیین دادرسی کیفری مستلزم اکتفا به قدر متیقن است و نمی توان مجوزی خارج از آیین دادرسی کیفری صادر نمود.

نظر اقلیت:
باتوجه به اینکه این اشیاء در هرحال نه ضبط می شود و نه مسترد می گردد و معدوم شدن آن قطعی است لزومی به نگهداری آنها در دادسرا یا محل دیگر نیست خصوصا اینکه نگهداری چنین اشیایی مستلزم مفسده نیز می باشد. دستور معدوم نمودن در فرض سوال مخالف با مفاد ماده 148 قانون آیین دادرسی کیفری و تبصره آن نیست چون ماده فوق و تبصره آن اشاره ای به فرض سوال ندارد تا گفته شود استدلال فوق اجتهاد در مقابل نص است. تبصره ماده 148 اشاره به تکلیف دادگاه در تمام فروض (اعتراض به منع یا موقوفی برایت محکومیت) دارد و فقط ناظر به فرض جلب دادرسی نیست تا از آن مفهوم مخالف استفاده شود.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 148 ـ بازپرس در صورت صدور قرار منع موقوفی یا ترک تعقیب باید درباره استرداد و یا معدوم کردن اشیاء و اموال مکشوفه که دلیل یا وسیله ارتکاب جرم بوده از جرم تحصیل شده حین ارتکاب استعمال شده و یا برای استعمال اختصاص داده شده است تعیین تکلیف کند. در مورد ضبط این اموال یا اشیاء دادگاه تکلیف آنها را تعیین می کند. بازپرس مکلف است مادام که پرونده نزد او جریان دارد به تقاضای ذینفع و با رعایت شرایط زیر دستور رد اموال و اشیای مذکور را صادر کند: الف ـ وجود تمام یا قسمتی از آن اشیاء و اموال در بازپرسی یا دادرسی لازم نباشد. ب ـ اشیاء و اموال بلامعارض باشد. پ – از اشیاء و اموالی نباشد که باید ضبط یا معدوم شود. تبصره 1 ـ در تمام امور کیفری دادگاه نیز باید ضمن صدور رای نسبت به استرداد ضبط و یا معدوم کردن اشیاء و اموال موضوع این ماده تعیین تکلیف کند. تبصره 2 ـ متضرر از تصمیم بازپرس یا دادگاه در مورد اشیاء و اموال موضوع این ماده می تواند طبق مقررات اعتراض کند هر چند قرار بازپرس یا حکم دادگاه نسبت به امر کیفری قابل اعتراض نباشد. در این مورد مرجع رسیدگی به اعتراض نسبت به تصمیم بازپرس دادگاه و نسبت به تصمیم دادگاه دادگاه تجدید نظر استان است.

مشاهده ماده 148 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM