نشست قضایی شماره 1400-7915

نشست قضایی شماره 1400-7915

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7915


کد نشست:
1400-7915

تاریخ برگزاری:
1398/11/15

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر گرگان

موضوع:
بحث و بررسی پیرامون پرونده های بی احتیاطی در امر رانندگی

پرسش:
در پرونده های بی احتیاطی در امر رانندگی:

نظر هیئت عالی:
شرکت های بیمه تحت شرایطی قانونی مسیولیت پرداخت دیه یا خسارت را دارند اما طرف دعوی محسوب نمی شوند. در خصوص محکوم علیه اجرای احکام کیفری با رعایت مقررات قانونی مربوط با رعایت ماده 63 قانون بیمه اجباری مصوب 95 اقدام می کند.

نظر اکثریت:
قانون بیمه به خاطر حل مشکلات مردم تصویب شده است. در دعاوی مرتبط با حوادث رانندگی مشکل این بود که معمولا شرکت های بیمه از پرداخت دیه امتناع می نمودند لذا با تصویب قانون بیمه اجباری گشایش لازم حاصل گردید. درخصوص بخش اول سیوال نظر به اینکه وفق مواد 34 و 36 قانون مذکور پس از وصول نظر افسر کاردان فنی و یا کارشناس مربوطه و همچنین نظر پزشکی قانونی شرکت بیمه مکلف است بلافاصله حداقل 50% از دیه تقریبی را به اشخاص ثالث زیان دیده پرداخت نماید و قانونگذار در ماده 33 قانون مرقوم برای عدم انجام تکلیف مذکور از سوی شرکت بیمه ضمانت اجرا تعیین نموده است به این ترتیب موضوع اعتراض شرکت بیمه به نظر کارشناس فاقد وجاهت قانونی می باشد لکن شرکت بیمه می تواند نکات مدنظر خود در خصوص نظر کارشناس را به صورت یک لایحه تقدیم مرجع رسیدگی کننده نماید و مرجع رسیدگی کننده در راستای ماده 166 قانون آیین دادرسی کیفری در صورتی که نظر کارشناس را با اوضاع و احوال محقق و معلوم مورد کارشناسی مطابق ندانست نسبت به اخذ نظریه تکمیلی از کارشناس یا ارجاع امر به هیات کارشناسی اقدام نماید. درخصوص بخش دوم سیوال نظر به اینکه شرکت بیمه وفق مواد 34 و 36 و 9 قانون بیمه اجباری ملزم به جبران خسارتهای وارد شده به اشخاص ثالث می باشد در صورتی که از انجام این تکلیف قانونی امتناع نماید اجرای احکام کیفری اقدامات قانونی لازم را انجام و دستورات را خطاب به شرکت بیمه صادر می نماید.

نظر اقلیت:
نظر به اینکه طبق ماده 50 قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب 1395 کلیه مراجع قانونی رسیدگی به دعاوی مرتبط با حوادث رانندگی مکلفند که شرکت بیمه مرتبط را از طرح دعوی علیه مسبب حادثه مطلع نمایند بر این اساس فلسفه اطلاع و حضور شرکت بیمه اطلاع از نظر افسر کاردان فنی و پزشکی قانونی و حق اعتراض به این نظرات می باشد. از طرفی با توجه به اینکه شرکت بیمه در دادنامه صادره محکوم شده است لذا اجرای احکام کیفری قانونا نمی تواند اقدامی نسبت به شرکت بیمه انجام دهد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 36 ـ مرور زمان دعاوی ناشی از بیمه دو سال است و ابتدای آن از تاریخ وقوع حادثه منشا دعوی خواهد بود لکن دعاوی که قبل از اجرای این قانون در محاکم طرح شده باشد مشمول این ماده نخواهد بود. این قانون که مشتمل بر سی و شش ماده است در جلسه هفتم اردیبهشت ماه یک هزار و سیصد و شانزده به تصویب مجلس شورای ملی رسید.

مشاهده ماده 36 قانون بیمه

ماده 9 ـ در صورتی که مالی به کمتر از قیمت بیمه شده باشد نسبت به بقیه قیمت می توان آن را بیمه نمود در این صورت هر یک از بیمه گران به نسبت مبلغی از مال که بیمه کرده است مسئول خواهد بود.

مشاهده ماده 9 قانون بیمه

ماده 34 ـ اگر در یک قرارداد بیمه موضوعات مختلفه بیمه شده باشد در صورت اثبات تقلب از طرف بیمه گذار نسبت به یکی از آن موضوعات بطلان نسبت به سایر موضوعات نیز سرایت کرده تمام قرارداد باطل خواهد بود. موضوعات مختلفه که در یک بیمه نامه ذکر می شود در حکم یک قرارداد محسوب است.

مشاهده ماده 34 قانون بیمه

ماده 166 ـ در صورتی که نظر کارشناس با اوضاع و احوال محقق و معلوم مورد کارشناسی مطابقت نداشته باشد بازپرس نظر کارشناس را به نحو مستدل رد می کند و موضوع را به کارشناس دیگر ارجاع می دهد.

مشاهده ماده 166 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM