نشست قضایی شماره 1398-6658

نشست قضایی شماره 1398-6658

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6658


کد نشست:
1398-6658

تاریخ برگزاری:
1397/07/12

برگزار شده توسط:
استان قم/ شهر قم

موضوع:
وضعیت صحت انجام معاملات متعدد به قصد عدم پرداخت ثمن

پرسش:
هرگاه شخصی بدون داشتن قصد جدی برای مبادله مال خود با مال ایشان و پرداخت ثمن اقدام به انجام معاملات متعددی با افراد دیگر نموده و اموال ایشان را تحصیل کند:

نظر هیئت عالی:
نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری قم موجه و مورد تایید است و متذکر می گردد که نظریه اقلیت دوم قضات محترم نیز همسو با نظریه اکثریت و تنها از حیث تشخیص مصداق اختلاف وجود دارد و در هر صورت صرف قصد تقلب و کلاهبرداری برای وقوع بزه کلاهبرداری کافی نبوده و در این بزه عملیات انجام شده برای تحصیل مال باید عرفا مصداقی از عملیات متقلبانه باشد ولو آن که عملیات مزبور در ظاهر فاقد وصف مجرمانه بوده باشد.

نظر اکثریت:
هرگاه فردی از ابتدا بدون قصد واقعی برای پرداخت ثمن اقدام به انجام معامله و یا بیع نماید طبق فتوای مرحوم امام خمینی و برخی از فقها این معامله فاقد قصد از ناحیه احد متعاملین بوده و باطل است و مواد 190 و 191 قانون مدنی نیز بر ضرورت قصد طرفین برای تبادل مال به نحو واقعی و جدی دلالت دارد؛ اما صرف انجام معامله موهوم و باطل به تنهایی موجب تحقق رکن مادی جرم کلاهبرداری نیست و مصداقی از مانور متقلبانه لازم برای تحقق این جرم نمی باشد و نیاز به ضمیمه شدن برخی اقدامات دیگر برای جلب اعتماد فروشنده و فریب او جهت انجام معامله مذکور می باشد؛ به گونه ای که اگر فرد مذکور با انجام معاملات نقدی و تهیه مغازه یا وسایل حرفه ای و صنفی به نحوی که موجب جلب اعتماد دیگران شود اقدام به انجام معاملات صوری و باطل بدون قصد پرداخت ثمن کند اقدام وی کلاهبرداری است و تحصیل مبیع توسط وی در این معامله تحصیل نامشروع مال غیر با توسل به وسایل و مانور متقلبانه خواهد بود؛ ولی انجام معامله بدون مقدمات مذکور به تنهایی کلاهبرداری محسوب نمی شود.

نظر اقلیت:
نظر اقلیت اول: معاملات مذکور باطل و موهوم بوده و عمل فرد مذکور در هر شرایطی کلاهبرداری محسوب می شود.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 190 - برای صحت هر معامله شرایط ذیل اساسی است: 1 - قصد طرفین و رضای آن ها. 2 - اهلیت طرفین. 3 - موضوع معین که مورد معامله باشد. 4 - مشروعیت جهت معامله.

مشاهده ماده 190 قانون مدنی

ماده 191 - عقد محقق می شود به قصد انشاء به شرط مقرون بودن به چیزی که دلالت بر قصد کند.

مشاهده ماده 191 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM