نشست قضایی شماره 1397-4609

نشست قضایی شماره 1397-4609

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-4609


کد نشست:
1397-4609

تاریخ برگزاری:
1397/05/16

برگزار شده توسط:
استان مرکزی/ شهر ساوه

موضوع:
انحلال شخص حقوقی و تکلیف پرداخت دیه

پرسش:
در اتهام عدم رعایت نظامات دولتی منجر به ایراد صدمه بدنی غیرعمدی حین کار با انحلال شخص حقوقی وضعیت پرداخت دیه در حق شاکی به چه نحو خواهد بود؟

نظر هیئت عالی:
تکلیف پرداخت دیه در صورت انحلال شخص حقوقی همسان با فوت شخص حقیقی است؛ لهذا محکوم له در زمره دیان شرکت در می آید؛ نتیجتا نظریه اکثریت اقرب به صواب است.

نظر اکثریت:
حسب ماده 692 قانون آیین دادرسی کیفری در صورت انحلال غیر ارادی شخص حقوقی حسب مورد قرار موقوفی تعقیب یا موقوفی اجرا صادر و در مورد دیه و خسارت ناشی از جرم وفق مقررات مربوط اقدام می شود. جهت تشخیص مقررات مربوط؛ مندرج در ماده مذکور می بایست به قانون تجارت و مقررات مرتبط با شرکت ها مراجعه نمود. در ماده 142 قانون تجارت مصوب 24 / 12 / 1347 مقرر شده ((مدیران و مدیر عامل شرکت در مقابل شرکت و اشخاص ثالث نسبت به تخلف از مقررات قانونی یا اساسنامه شرکت و یا مصوبات مجمع عمومی برحسب مورد منفردا یا مشترکا مسیول می باشند و دادگاه حدود مسیولیت هر یک را برای جبران خسارت تعیین خواهد نمود.)) بنابراین پس از انحلال شخص حقوقی شاکی می تواند از طریق طرح دادخواست حقوقی به طرفیت مدیر متخلف دیه خویش را مطالبه و دادگاه با لحاظ رای صادره از محاکم کیفری ضمن تعیین حدود مسیولیت مدیر متخلف تکلیف دیه را مشخص می نماید. ضمنا ارجاع به قانون مجازات اسلامی و پرداخت دیه از بیت المال مختص شخص حقیقی بوده و با توجه به خلاف اصل بودن آن در موارد شبهه اکتفا به قدر متیقن شده و شامل فرض سوال نخواهد شد.

نظر اقلیت:
1- بر خلاف نظر اکثریت مراد از مقررات مربوط بند ج در ماده 692 قانون آیین دادرسی کیفری قانون مجازات اسلامی و قانون آیین دادرسی کیفری می باشد چه آنکه اساسا مباحث مربوط به دیات در این قانون طرح گردیده و هیچ ارتباطی بین دیه که نوعی مجازات است با قانون تجارت وجود ندارد. قانونگذار پس از تصویب ماده 692 در ماده 693 قانون آیین دادرسی کیفری اعلام نموده ((اجرای احکام مربوط به اشخاص حقوقی تابع مقررات آیین دادرسی کیفری است.)) در ماده 535 قانون اخیرالذکر تصریح شده ((هر گاه محکوم به پرداخت دیه فوت کند قاضی اجرای احکام در صورت تقاضای محکوم له مطابق مقررات مربوط دیه را از ما ترک محکوم علیه استیفا می کند.)) در اینجا نیز انحلال شخص حقوقی در حکم فوت اوست و در صورت انحلال ابتدا دیه از اموال باقیمانده پرداخت و در حالت فقدان اموال جهت پرداخت دیه؛ مانند شخص حقیقی با وی برخورد می گردد. همچنانکه در اشخاص حقیقی مطابق ماده 474 قانون مجازات اسلامی در جنایت شبه عمدی در صورتی که به دلیل مرگ یا فرار مرتکب به وی دسترسی نباشد دیه از مال او گرفته می شود و در صورتی که مال او کفایت نکند از بیت المال پرداخت می شود؛ به استناد مواد مذکور در فرض سوال نیز همانند اشخاص حقیقی می بایست دیه از بیت المال پرداخت شود.

مبحث:
جزای اختصاصی , قانون تجارت

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 535 ـ هرگاه محکوم به پرداخت دیه فوت کند قاضی اجرای احکام در صورت تقاضای محکوم له مطابق مقررات مربوط دیه را از ماترک محکوم علیه استیفاء می کند.

مشاهده ماده 535 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 692 ـ در صورت انحلال غیر ارادی شخص حقوقی حسب مورد قرار موقوفی تعقیب یا موقوفی اجراء صادر می شود. مقررات مربوط به قرار موقوفی تابع مقررات آیین دادرسی کیفری است. در مورد دیه و خسارت ناشی از جرم وفق مقررات مربوط اقدام می شود.

مشاهده ماده 692 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 693 ـ اجرای احکام مربوط به اشخاص حقوقی تابع مقررات آیین دادرسی کیفری است.

مشاهده ماده 693 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 142 ـ روابط بین شرکاء با رعایت مقررات ذیل تابع شرکتنامه خواهد بود.

مشاهده ماده 142 قانون تجارت

ماده 693 ـ از بین بردن کامل بویایی موجب دیه کامل است و از بین بردن قسمتی از آن ارش دارد. تبصره ـ اگر در اثر جنایت بویایی یکی از دو سوراخ بینی به طور کامل از بین برود نصف دیه کامل دارد.

مشاهده ماده 693 قانون مجازات اسلامی

ماده 474 ـ در جنایت شبه عمدی درصورتی که به دلیل مرگ یا فرار به مرتکب دسترسی نباشد دیه از مال او گرفته می شود و درصورتی که مال او کفایت نکند از بیت المال پرداخت می شود.

مشاهده ماده 474 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM