نشست قضایی شماره 1398-5929

نشست قضایی شماره 1398-5929

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5929


کد نشست:
1398-5929

تاریخ برگزاری:
1397/02/05

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
مبدا احتساب مرور زمان در بزه افترا

پرسش:
شخص الف از شخص ب شکایتی مبنی افترا مطرح نموده و مدعی است که شخص ب سابقا شکایت کیفری علیه وی مطرح نموده است که در دادگاه کیفری منتهی به صدور حکم برایت و در دادگاه تجدیدنظر تایید شده است. از زمان اطلاع شاکی از اینکه شخص ب علیه وی شکایت کیفری مطرح نموده است بیش از یک سال گذشته است لیکن از تاریخ صدور حکم برایت شخص الف در پرونده استنادی کمتر از یک سال گذشته است با توجه به مقررات ماده 106 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 که حسب آن مدت مرور زمان تعقیب در جرایم تعزیری قابل گذشت یک سال از تاریخ اطلاع از وقوع جرم می باشد در این موارد تاریخ اطلاع از وقوع جرم تاریخ اطلاع از طرح شکواییه کیفری محسوب می گردد یا تاریخ اطلاع از صدور حکم قطعی در پرونده استنادی؟

نظر هیئت عالی:
قطع نظر از اینکه مورد سوال از مصادیق افتراء محسوب می شود یا خیر تاریخ احراز ناتوانی مفتری از اثبات صحت اسناد و ادعای خود مبداء مرور زمان شکایت محسوب می شود.

نظر اکثریت:
در ماده 106 قانون موصوف مبدا مرور زمان از تاریخ اطلاع از وقوع جرم بیان شده است؛ بنابراین لازم است ابتدا بررسی گردد که بزه افترا از چه زمانی محقق شده است. برسی زمان وقوع این بزه نیز نیازمند مداقه در ماده 697 بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی که در مقام تعریف بزه افترا و بیان مجازات قانونی آن است می باشد. قسمت اخیر ماده موصوف مقرر داشته است ".... و نتواند صحت آن اسناد را ثابت نماید جز در مواردی که موجب حد است به یک ماه تا یک سال حبس و تا (74) ضربه شلاق یا یکی از آنها حسب مورد محکوم خواهد شد." بنابراین قانونگذار شرط تحقق بزه و اعمال مجازات را ناتوانی مفتری از اثبات صحت اسناد خود دانسته است و در این زمان است که بزه محقق شده است (یعنی ناتوانی مفتری از اثبات صحت اسناد و ادعای خود). لذا در این موارد که پرونده ای در دادگاه مطرح و حکم صادر شده است تاریخ وقوع بزه تاریخی است که رای قطعی بر برایت صادر شده است (که در واقع تاریخ اثبات ناتوانی مفتری از اثبات صحت ادعای خود می باشد) صادر شده است و بنابراین مدت مروز زمان مقرر در ماده 106 قانون موصوف از زمانی باید محاسبه گردد که شخص الف از وقوع بزه (یعنی صدور حکم قطعی بر برایت خود) اطلاع یافته است.

نظر ابرازی:
احد از همکاران محترم قضایی بر این عقیده است که با توجه به اینکه شخص ب در زمان طرح شکایت رفتار مجرمانه ای به شخص الف منتسب نموده است و بزه افترا محقق شده است؛ بنابراین به محض اینکه شخص الف از شکایت اطلاع یافت مدت مرور زمان مقرر در ماده 106 قانون مجازات اسلامی شروع می گردد و لذا در فرض سوال مدت مرور زمان از تاریخ اطلاع از طرح شکواییه کیفری محاسبه می گردد.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 106 ـ در جرایم تعزیری قابل گذشت هرگاه متضرر از جرم در مدت یک سال از تاریخ اطلاع از وقوع جرم شکایت نکند حق شکایت کیفری او ساقط می شود مگر اینکه تحت سلطه متهم بوده یا به دلیلی خارج از اختیار قادر به شکایت نباشد که در این صورت مهلت مزبور از تاریخ رفع مانع محاسبه می شود. هرگاه متضرر از جرم قبل از انقضای مدت مذکور فوت کند و دلیلی بر صرفنظر وی از طرح شکایت نباشد هر یک از ورثه وی در مهلت شش ماه از تاریخ وفات حق شکایت دارد. تبصره ـ غیر از مواردی که شاکی تحت سلطه متهم بوده درصورتی به شکایت وی یا ورثه او رسیدگی می شود که جرم موضوع شکایت طبق ماده (105) این قانون مشمول مرور زمان نشده باشد.

مشاهده ماده 106 قانون مجازات اسلامی

ماده 697 ـ از بین بردن صوت به طور کامل به گونه ای که شخص نتواند صدایش را آشکار کند دیه کامل دارد گرچه بتواند با اخفات و آهسته صدایش را برساند.

مشاهده ماده 697 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM