نشست قضایی شماره 1400-7843

نشست قضایی شماره 1400-7843

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7843


کد نشست:
1400-7843

تاریخ برگزاری:
1399/05/01

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
صدق عنوان تمرد نسبت به مامورین دولتی حین انجام وظیفه در مورد حمله و مقاومت نسبت به مامورین بسیج

پرسش:
آیا حمله و مقاومت در مقابل مامورین بسیج حین انجام وظیفه مصداق بزه تمرد در برابر مامورین دولتی حین انجام وظیفه می باشد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
چنانچه به موجب قانون در مواردی که اعضاء بسیج بعنوان ضابط انجام وظیفه می کنند در شمول مامورین دولت موضوع ماده 607 قانون تعزیرات قرار می گیرند در غیر مورد مرقوم مشمول ماده 2 قانون حمایت قضایی از بسیج می باشند.

نظر اکثریت:
چنانچه در حین انجام وظیفه توسط نیروهای مقاومت بسیج شخص یا اشخاصی با مامورین بسیج درگیر شوند و نسبت به آنها حمله یا مقاومتی داشته باشند مصداق بزه تمرد نسبت به مامورین دولتی می باشد. دلایل این نظر عبارتند از ؛

نظر اقلیت:
نیروی مقاومت بسیج نیروی دولتی محسوب نمی شود و مامورین این نیرو دارای رابطه استخدامی با دولت نمی باشد پس تمرد نسبت به آنها از مصادیق تمرد نسبت به مامورین دولتی نمی باشد و در ماده 2 قانون حمایت قضایی از بسیج نیز اشاره شده است که «توهین» نسبت به مامورین بسیج در حکم توهین نسبت به مامورین دولتی تلقی خواهد شد و این موضوع صرفا درباره توهین صادق می باشد و شامل تمرد نخواهد بود و از طرف دیگر این موضوع خود نشانگر آن است که مامورین بسیج مامورین دولتی نمی باشند و صرفا به موجب این حکم خاص در حکم مامورین دولتی تلقی خواهند شد که این حکم باید صرفا به موارد مذکور در قانون محدود شود و از تسری این حکم خاص به سایر جرایم خودداری شود.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 2 ـ هر گونه توهین و یا ایراد ضرب و شتم یا جرح به افراد موضوع این قانون در حین انظام وظایف محوله در حکم توهین و مقابله با ضابطین دادگستری و مامورین دولتی و انتظامی بوده و با مرتکبین برابر مقررات کیفری مربوطه رفتار می شود.

مشاهده ماده 2 قانون حمایت قضایی از بسیج

ماده 607 ـ از بین بردن دو لب دیه کامل و هر یک نصف دیه کامل دارد و دیه از بین بردن مقداری از لب به نسبت تمام لب محاسبه می شود. تبصره ـ حدود لب بالا از نظر عرض مقداری است که لثه را می پوشاند و به دو روزنه و دیواره بینی متصل و طول آن همان طول دهان است و حدود لب پایین از نظر عرض مقداری است که لثه را می پوشاند و طول آن همان طول دهان است. حاشیه گونه ها جزء لب ها محسوب نمی شود.

مشاهده ماده 607 قانون مجازات اسلامی

ماده 1 ـ دادگاههای نظامی به جرایم مربوط به وظائف خاص نظامی و انتظامی کلیه افراد زیر که در این قانون به اختصار «نظامی» خوانده می شوند رسیدگی می کنند: الف ـ کارکنان ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران و سازمانهای وابسته. ب ـ کارکنان ارتش جمهوری اسلامی ایران و سازمانهای وابسته. ج ـ کارکنان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران و سازمانهای وابسته و اعضای بسیج سپاه پاسداران انقلاب اسلامی. د ـ کارکنان وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و سازمانهای وابسته. ه ـ کارکنان مشمول قانون نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران. و ـ کارکنان وظیفه از تاریخ شروع خدمت تا پایان آن. ز ـ محصلان ـ موضوع قوانین استخدامی نیروهای مسلح ـ مراکز آموزش نظامی و انتظامی در داخل و خارج از کشور و نیز مراکز آموزش وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح. ح ـ کسانی که به طور موقت در خدمت نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران هستند و طبق قوانین استخدامی نیروهای مسلح در مدت مزبور از اعضاء نیروهای مسلح محسوب می شوند. تبصره 1 ـ جرایم نظامی و انتظامی کارکنان مذکور که در سازمانهای دیگر خدمت می کنند در دادگاههای نظامی رسیدگی می شود. تبصره 2 ـ رهائی از خدمت مانع رسیدگی به جرایم زمان اشتغال نمی شود.

مشاهده ماده 1 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح

ماده 607 ـ هر گونه حمله یا مقاومتی که با علم و آگاهی نسبت به مامورین دولت در حین انجام وظیفه آنان به عمل آید تمرد محسوب می شود و مجازات آن به شرح ذیل است: 1 ـ هر گاه متمرد به قصد تهدید اسلحه خود را نشان دهد حبس از شش ماه تا دو سال. 2 ـ هر گاه متمرد در حین اقدام دست به اسلحه برد حبس از یک تا سه سال. 3 ـ در سایر موارد حبس از سه ماه تا یک سال. تبصره ـ اگر متمرد در هنگام تمرد مرتکب جرم دیگری هم بشود به مجازات هر دو جرم محکوم خواهد شد.

مشاهده ماده 607 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی ـ تعزیرات

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM