نشست قضایی شماره 1399-6786

نشست قضایی شماره 1399-6786

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6786


کد نشست:
1399-6786

تاریخ برگزاری:
1397/09/13

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر صومعه سرا

موضوع:
بررسی امکان داشتن وکیل برای متهم در مرحله تحقیق و بازجویی از متهم توسط ضابطان دادگستری

پرسش:
آیا وکیل متهم می تواند هنگام تحقیق و بازجویی از متهم توسط ضابطان دادگستری همراه وی باشد یا خیر ؟

نظر هیئت عالی:
چنان چه حضور متهم نزد ضابطین در شمول ماده 48 قانون آیین دادرسی کیفری باشد ملاقات وکیل با متهم ملازمه با حضور در زمان تحقیقات ندارد. بنابراین؛ نظریه اکثریت در حد این استنتاج صایب اعلام می شود.

نظر اکثریت:
خیر. وکیل متهم صرفا در راستای ماده 48 قانون آیین دادرسی کیفری می تواند به مدت حداکثر یک ساعت با متهم ملاقات کند که این ملاقات می تواند قبل یا بعد از بازجویی متهم باشد اما هنگام بازجویی متهم حق حضور ندارد مواد قانونی که بیان داشته وکیل متهم می تواند در تحقیقات حضور داشته باشد مربوط به مرحله دادسرا و دادگاه است و در مورد مرجع انتظامی تصریحی در قانون وجود ندارد بعلاوه ماده مرقوم مدت ملاقات وکیل با متهم را حداکثر یک ساعت بیان نموده در حالی که تحقیق و بازجویی از متهم توسط ضابطان ممکن است بیش از یک ساعت طول بکشد.

نظر اقلیت:
بله. بر اساس اصل 35 قانون قانون اساسی و همچنین مواد 5 6 48 52 و ماده 61 ناظر بر 190 قانون آیین دادرسی کیفری و ماده 7 این قانون ناظر بر ماده واحده قانون احترام به آزادیهای مشروع و حفظ حقوق شهروندی وکیل متهم حق حضور در هنگام تحقیقات ضابطان را دارد و حتی لازم نیست وکالتنامه وی قبلا به تایید مقام قضایی رسیده باشد. چرا که در موارد فوری که متهم بلافاصله پس از دستگیری و انتقال به مرجع انتظامی تحت بازجویی قرار می گیرد امکان تایید وکالتنامه از سوی مقام قضایی وجود ندارد قانون آیین دادرسی کیفری جدید توجه ویژه ای به حقوق دفاعی متهم نموده و یکی از مهمترین این حقوق حق همراه داشتن وکیل در کلیه مراحل تحقیقات مقدماتی است که مرحله بازجویی نزد ضابطان دادگستری را نیز شامل می شود. ماده 48 قانون آیین دادرسی کیفری بیان نموده است که با شروع تحت نظر قرار گرفتن متهم می تواند تقاضای حضور وکیل نماید چنانچه قایل باشیم وکیل متهم حق حضور در هنگام تحقیق از متهم را ندارد. این عبارت بی معنا می شود.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 190 ـ متهم می تواند در مرحله تحقیقات مقدماتی یک نفر وکیل دادگستری همراه خود داشته باشد. این حق باید پیش از شروع تحقیق توسط بازپرس به متهم ابلاغ و تفهیم شود. چنانچه متهم احضار شود این حق در برگه احضاریه قید و به او ابلاغ می شود. وکیل متهم می تواند با کسب اطلاع از اتهام و دلایل آن مطالبی را که برای کشف حقیقت و دفاع از متهم یا اجرای قانون لازم بداند اظهار کند. اظهارات وکیل در صورتمجلس نوشته می شود. تبصره 1 ـ سلب حق همراه داشتن وکیل و عدم تفهیم این حق به متهم به ترتیب موجب مجازات انتظامی درجه 8 و 3 است. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره 2 ـ در جرایمی که مجازات آن سلب حیات یا حبس ابد است چنانچه متهم اقدام به معرفی وکیل در مرحله تحقیقات مقدماتی ننماید بازپرس برای وی وکیل تسخیری انتخاب می کند. تبصره 3 ـ درمورد این ماده و نیز چنانچه اتهام مطرح مربوط به منافی عفت باشد مفاد ماده (191) جاری است.

مشاهده ماده 190 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 48 ـ با شروع تحت نظر قرار گرفتن متهم می تواند تقاضای حضور وکیل نماید. وکیل باید با رعایت و توجه به محرمانه بودن تحقیقات و مذاکرات با شخص تحت نظر ملاقات نماید و وکیل می تواند در پایان ملاقات با متهم که نباید بیش از یکساعت باشد ملاحظات کتبی خود را برای درج در پرونده ارائه دهد. تبصره ـ در جرایم علیه امنیت داخلی یا خارجی و همچنین جرایم سازمان یافته که مجازات آنها مشمول ماده (302) این قانون است در مرحله تحقیقات مقدماتی طرفین دعوا وکیل یا وکلای خود را از بین وکلای رسمی دادگستری که مورد تایید رییس قوه قضاییه باشد انتخاب می نمایند. اسامی وکلای مزبور توسط رییس قوه قضاییه اعلام می گردد. (اصلاحی 24/03/1394)

مشاهده ماده 48 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM