نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1384/02/25

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان شرقی/ شهر مرند

موضوع:
تفاوت گواهی عدم امکان سازش و حکم طلاق از لحاظ ماهیت

پرسش:
حکم به طلاق آیا با گواهی عدم سازش از لحاظ ماهیت یکی است یا تفاوت اساسی دارد؟

نظر هیئت عالی:
برحسب مقررات شرعی و قانونی طلاق در اختیار زوج است. ماده 1133 مقرر می دارد: «مرد می تواند هر وقت بخواهد زن خود را طلاق دهد» لیکن هرگاه زن در زندگی مشترک دچار عسر و حرج شود و به نحوی که ادامه آن برایش خطر جانی داشته باشد می تواند برای جلوگیری به حاکم رجوع کند. در این صورت بدوا حاکم برای اصلاح ذات البین و جلوگیری از تفرقه سعی کافی مبذول می دارد و در صورت عدم توفیق زوجین را ملزم به انتخاب داور می کند. اگر دو داور تعیین شده (داور زوج و داور زوجه) موفق به صلح و سازش زوجین نشوند مراتب را به دادگاه گزارش می کنند و حاکم در صورت احراز عسر و حرج زوجه گواهی عدم امکان سازش صادر می کند و این گواهی از لحاظ ماهیت با طلاق اختلاف دارد لیکن موجبات طلاق را فراهم می کند که مطابق مقررات قانون اصلاح مقررات طلاق برحسب مورد اقدام خواهد شد.

نظر اکثریت:
نظر به این که گواهی عدم سازش دارای مدت بوده و مدت آن دو ماه است در صورتی که زوجین از لحاظ وقوع جدایی به توافق برسند در واقع طلاق توافقی داشته باشند در این صورت گواهی عدم امکان سازش صادر می شود و در طول مدت فوق دارای اعتبار قانونی است و خارج از این مدت اعتبار خود را از دست می دهد. بنابراین دادگاه حسب توافق طرفین (زوجین) چنین گواهی را صادر می کند اما در صورت اختلاف یا درخواست از ناحیه یکی از طرفین وفق قانون مدنی و قانون حمایت خانواده رسیدگی و مبادرت به انشای رای به طلاق می کند و حکم به طلاق دارای مدت قانون نبوده و مستنکف از اجرای حکم طلاق به دستور دادگاه محترم صادرکننده رای بدوی اجرای حکم به عمل می آید.

نظر اقلیت:
حکم طلاق و گواهی عدم امکان سازش ماهیتا تفاوتی ندارد و همان طلاق است و هر چند گواهی عدم امکان سازش صادر شود فلذا فرقی ندارد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM