نشست قضایی شماره 1400-7757

نشست قضایی شماره 1400-7757

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7757


کد نشست:
1400-7757

تاریخ برگزاری:
1398/06/27

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر خرم بید

موضوع:
خروج از اذن مالک در امانت گرفتن خودرو

پرسش:
چنانچه فردی خودرو دیگری را امانت بگیرد تا به خیابانی در شهر برود و برگردد لیکن آن فرد خودرو را از شهر خارج و به شهر دیگری برود و در بازگشت به علتی خارج از اراده و تقصیر وی تصادف نماید و خودرو آسیب ببیند آیا عمل ارتکابی وی جرم می باشد ؟

نظر هیئت عالی:
صرف خروج از اذن مالک از سوی امین جرم محسوب نمی شود هرچند ید او را از امانی خارج و به ید ضمانی تبدیل می کند و برای تحقق بزه خیانت در امانت علاوه بر رکن قانونی و مادی احراز رکن روانی مرتکب مطابق ماده 144 قانون مجازات اسلامی 1392 در خصوص بزه یاد شده ضرورت دارد که امری موضوعی بوده و در مسیولیت مرجع قضایی رسیدگی کننده است.

نظر اکثریت:
به محض اینکه فرد از حدود اذن مالک خارج گردیده و خودرو را از شهر خارج نموده باشد در واقع به نفع خود استعمال نموده و مرتکب بزه خیانت در امانت گردیده است چه خودرو آسیب ببیند و چه آسیب نبیند و خواه آسیب وارده به خودرو عمدی باشد و خواه غیرعمدی. زیرا در بزه خیانت در امانت صرف ضرر بالقوه کفایت می کند.

نظر اقلیت:
نظر به اینکه در جرم خیانت در امانت ورود ضرر بالفعل لازم است و صرف اینکه خودرو را از شهر خارج نموده و از حدود اذن خارج شده جرم نمی باشد و با توجه به اینکه تصادف نیز خارج از اراده وی واقع شده است لذا عمل ارتکابی وی جرم نمی باشد لیکن از لحاظ حقوقی ضامن است.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 674 ـ هرگاه در مهلتی که به طریق معتبری برای بازگشت منفعت زائل یا ناقص شده تعیین گردیده عضوی که منفعت قائم به آن است از بین برود به عنوان مثال چشمی که بینایی آن به طور موقت از بین رفته است از حدقه بیرون بیاید مرتکب فقط ضامن ارش زوال موقت آن منفعت است و چنانچه از بین رفتن آن عضو به سبب جنایت شخص دیگر باشد مرتکب دوم ضامن دیه کامل آن عضو میباشد.

مشاهده ماده 674 قانون مجازات اسلامی

ماده 144 ـ در تحقق جرایم عمدی علاوه بر علم مرتکب به موضوع جرم باید قصد او در ارتکاب رفتار مجرمانه احراز گردد. در جرایمی که وقوع آنها براساس قانون منوط به تحقق نتیجه است قصد نتیجه یا علم به وقوع آن نیز باید محرز شود.

مشاهده ماده 144 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM