نشست قضایی شماره 1400-7729

نشست قضایی شماره 1400-7729

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7729


کد نشست:
1400-7729

تاریخ برگزاری:
1398/10/04

برگزار شده توسط:
استان هرمزگان/ شهر رودان

موضوع:
در پرونده قتل تبعه خارجی در صورت عدم شناسایی و حضور اولیاء دم مدعی العموم توانایی حق قصاص یا مصالحه دارد

پرسش:
در پرونده ی قتل یک نفر اهل و تبعه افغانستان پس از گذشت هفده ماه از تاریخ قتل و بازداشت یک نفر تبعه افغانستان علیرغم استعلام و تلاش اولیاء دم مقتول شناسایی نگردیده حال با توجه به صدور قرار بازداشت موقت متهم و نیز تعیین تکلیف پرونده چه اقدامی می توان انجام داد ؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اداره حقوقی قوه قضاییه به شماره 7/93/767 - 93/4/3 در خصوص موضوع سوال به شرح زیر مورد تایید اعضای هییت عالی است : در فرض سوال که به لحاظ عدم دسترسی به اولیاء دم مقتول طبق ماده 266 قانون مجازات اسلامی 1370 (که ماده 356 قانون مجازات اسلامی 92 جایگزین این ماده است) و دادستان با توجه به اختیاری که توسط رییس محترم قوه قضاییه یا استیذان از ولی امر در خصوص تعقیب مجرم و تقاضای قصاص یا مصالحه به وی تفویض شده و به منزله ولی دم مقتول محسوب می شود و بر همین اساس تقاضای قصاص نموده است. بنابراین پس از صدور حکم قصاص هم به استناد ماده 363 قانون مجازات اسلامی 1392 می تواند مصالحه نماید در این صورت موافقت جانی با تبدیل قصاص به دیه موجب سقوط و ثبوت دیه می گردد و پرونده صرفا از جهت اجرای ماده 612 قانون مجازات اسلامی 1375 به دادگاه صادر کننده حکم ارسال می گردد.

نظر اتفاقی:
با توجه به عدم شناسایی اولیاء دم با استناد به مواد 363-347-356 قانون مجازات اسلامی و اینکه مدعی العموم (دادستان) توانایی حق قصاص یا مصالحه با اولیای دم را دارد با توجه به قوت و ضعف دلایل موجود در پرونده در احراز اتهام انتسابی به متهم توانایی مصالحه و درخواست دیه را نیز خواهد داشت که با تنظیم صورتجلسه این اقدام انجام و در کیفرخواست از باب جنبه عمومی جرم با استناد به ماده 612 قانون مجازاد اسلامی بخش پنجم مصوب 1375 تقاضای مجازات گردد و با توجه به اینکه دیه نیز نوعی مجازات است مطالبه آن نیز باید در کیفرخواست از دادگاه انجام شود و چون مجازات اولیه جرم انتسابی قصاص است بنظر می رسد دادگاه کیفری یک با استناد به ماده 302 قانون مجازات اسلامی صالح به رسیدگی می باشد.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 356 ـ اگر مقتول یا مجنی علیه یا ولی دمی که صغیر یا مجنون است ولی نداشته باشد و یا ولی او شناخته نشود و یا به او دسترسی نباشد ولی او مقام رهبری است و رئیس قوه قضاییه با استیذان از مقام رهبری و در صورت موافقت ایشان اختیار آن را به دادستان های مربوط تفویض می کند.

مشاهده ماده 356 قانون مجازات اسلامی

ماده 302 ـ در صورتی که مجنی علیه دارای یکی از حالات زیر باشد مرتکب به قصاص و پرداخت دیه محکوم نمی شود: الف ـ مرتکب جرم حدی که مستوجب سلب حیات است. ب ـ مرتکب جرم حدی که مستوجب قطع عضو است مشروط بر اینکه جنایت وارد شده بیش از مجازات حدی او نباشد در غیر این صورت مقدار اضافه بر حد حسب مورد دارای قصاص و یا دیه و تعزیر است. پ ـ مستحق قصاص نفس یا عضو فقط نسبت به صاحب حق قصاص و به مقدار آن قصاص نمی شود. ت ـ متجاوز و کسی که تجاوز او قریب الوقوع است و در دفاع مشروع به شرح مقرر در ماده (156) این قانون جنایتی بر او وارد شود. ث ـ زانی و زانیه در حال زنا نسبت به شوهر زانیه در غیر موارد اکراه و اضطرار به شرحی که در قانون مقرر است. تبصره 1 ـ اقدام در مورد بندهای (الف) (ب) و (پ) این ماده بدون اجازه دادگاه جرم است و مرتکب به تعزیر مقرر در کتاب پنجم «تعزیرات» محکوم می شود. تبصره 2 ـ در مورد بند (ت) چنانچه نفس دفاع صدق کند ولی از مراتب آن تجاوز شود قصاص منتفی است لکن مرتکب به شرح مقرر در قانون به دیه و مجازات تعزیری محکوم می شود.

مشاهده ماده 302 قانون مجازات اسلامی

ماده 266 ـ غیرمسلمان تنها در صورت تظاهر به مصرف مسکر محکوم به حد می شود. تبصره ـ اگر مصرف مسکر توسط غیرمسلمان علنی نباشد لکن مرتکب در حال مستی در معابر یا اماکن عمومی ظاهر شود به مجازات مقرر برای تظاهر به عمل حرام محکوم می گردد.

مشاهده ماده 266 قانون مجازات اسلامی

ماده 363 ـ گذشت یا مصالحه پیش از صدور حکم یا پس از آن موجب سقوط حق قصاص است.

مشاهده ماده 363 قانون مجازات اسلامی

ماده 612 ـ قطع و از بین بردن تمام زبان لال موجب یک سوم دیه کامل است و از بین بردن مقداری از آن موجب همان مقدار دیه به نسبت مساحت تمام زبان است. تبصره ـ لال اعم از مادرزادی و عارضی است لکن کسی که به واسطه عارضه ای به طور موقت قادر به سخن گفتن نیست گویا محسوب می شود.

مشاهده ماده 612 قانون مجازات اسلامی

ماده 347 ـ صاحب حق قصاص در هر مرحله از مراحل تعقیب رسیدگی یا اجرای حکم می تواند به طور مجانی یا با مصالحه در برابر حق یا مال گذشت کند.

مشاهده ماده 347 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM