نشست قضایی شماره 1400-8397

نشست قضایی شماره 1400-8397

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8397


کد نشست:
1400-8397

تاریخ برگزاری:
1399/07/03

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر داراب

موضوع:
امکان تسری ماده 3 قانون کاهش حبس در صورت اعمال عفو و تبدیل مجازات اعدام به حبس ابد

پرسش:
در صورتی که در پرونده تجاوز به عنف طبق رای کمیسیون عفو مجازات اعدام به حبس ابد تبدیل گردد آیا این حبس ابد حدی محسوب یا غیرحدی بوده و مشمول ماده 3 قانون کاهش مجازات حبس مصوب 99 که بیان می کند " تمام حبس های ابد غیرحدی مقرر در قانون به حبس درجه یک تبدیل می شود" می گردد؟ دوما آیا حبس ابد موضوع این پرونده مشمول مقررات آزادی مشروط می گردد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
با لحاظ اعمال عفو نسبت به مجازات حدی (اعدام) مجازات تخفیف یافته هرچند به علت ارتکاب جرم حدی تعیین می گردد اما فی نفسه مجازات حدی محسوب نمی گردد (دون حد است)؛ بنابراین در خصوص مجازات اخیر اعمال نهادهای ارفاقی در صورت وجود شرایط قانونی فاقد منع قانونی است. بدیهی است که صدور حکم به آزادی مشروط در خصوص مجازات حبس ابد فاقد موضوعیت بوده و قابل اعمال نیست. ضمنا به نظر می رسد با لحاظ تفسیر قوانین جزایی به نفع متهم اعمال مقررات ماده 3 قانون کاهش مجازات حبس تعزیری مصوب 1399 در خصوص محکوم علیه در اجرای بند ب ماده 10 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 قابل توجیه باشد.

نظر اکثریت:
علیرغم اینکه اساسا امکان تبدیل حدود وجود ندارد به هر حال در صورت تبدیل مجازات اعدام به حبس ابد طبق نظر کمیسیون عفو به نظر می رسد با توجه به اینکه موارد حبس ابد به عنوان مجازات حدی در قانون و شرع احصا شده و با این تبدیل مجازات نمی توان همچنان حبس ابد را به تبع مجازات اعدام حدی دانست در خصوص شمول ماده 3 قانون کاهش مجازات حبس با توجه به اینکه ماده فوق بیان کرده حبس های ابد غیر حدی مقرر در قانون در حالی که حبس ابدی که کمیسیون با تبدیل مجازات اعدام رای داده حبس ابد مقرر در قانون نبوده بلکه به نوعی مجازات قضایی است؛ لذا در فرض غیر حدی بودن نیز مشمول ماده 3 قانون فوق نمی گردد و تبدیل به حبس درجه یک نمی شود؛ دوما مشمول مقررات مربوط به آزادی مشروط نیز نمی گردد.

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه اصل مجازات حدی بوده و در حدود امکان تغییر و تبدیل وجود ندارد؛ بنابراین در صورت تبدیل مجازات اعدام به حبس ابد از کمسیون عفو باز هم این مجازات حدی محسوب می شود؛ در نتیجه مشمول ماده 3 قانون کاهش مجازات حبس با توجه به حدی بودن مجازات حبس ابد نمی گردد و در نتیجه بحث شمول آزادی مشروط نیز منتفی می گردد.

مبحث:
حقوق جزای عمومی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 3 ـ کارفرما شخصی است حقیقی یا حقوقی که کارگر به درخواست و به حساب او در مقابل دریافت حق السعی کار می کند. مدیران و مسئولان و به طور عموم کلیه کسانی که عهده دار اداره کارگاه هستند نماینده کارفرما محسوب می شوند و کارفرما مسئول کلیه تعهداتی است که نمایندگان مذکور در قبال کارگر به عهده می گیرند. در صورتی که نماینده کارفرما خارج از اختیارات خود تعهدی بنماید و کارفرما آن را نپذیرد در مقابل کارفرما ضامن است.

مشاهده ماده 3 قانون کار

ماده 10 ـ در مقررات و نظامات دولتی مجازات و اقدام تامینی و تربیتی باید به موجب قانونی باشد که قبل از وقوع جرم مقرر شده است و مرتکب هیچ رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل را نمیتوان به موجب قانون موخر به مجازات یا اقدامات تامینی و تربیتی محکوم کرد لکن چنانچه پس از وقوع جرم قانونی مبنی بر تخفیف یا عدم اجرای مجازات یا اقدام تامینی و تربیتی یا از جهاتی مساعدتر به حال مرتکب وضع شود نسبت به جرایم سابق بر وضع آن قانون تا صدور حکم قطعی موثر است. هرگاه به موجب قانون سابق حکم قطعی لازم الاجراء صادرشده باشد به ترتیب زیر عمل می شود: الف ـ اگر رفتاری که در گذشته جرم بوده است به موجب قانون لاحق جرم شناخته نشود حکم قطعی اجراء نمی شود و اگر در جریان اجراء باشد اجرای آن موقوف می شود. در این موارد و همچنین در موردی که حکم قبلا اجراء شده است هیچ گونه اثر کیفری بر آن مترتب نیست. ب ـ اگر مجازات جرمی به موجب قانون لاحق تخفیف یابد قاضی اجرای احکام موظف است قبل از شروع به اجراء یا در حین اجراء از دادگاه صادرکننده حکم قطعی اصلاح آن را طبق قانون جدید تقاضا کند. محکوم نیز می تواند از دادگاه صادرکننده حکم تخفیف مجازات را تقاضا نماید. دادگاه صادرکننده حکم با لحاظ قانون لاحق مجازات قبلی را تخفیف میدهد. مقررات این بند در مورد اقدام تامینی و تربیتی که در مورد اطفال بزهکار اجراء می شود نیز جاری است. در این صورت ولی یا سرپرست وی نیز می تواند تخفیف اقدام تامینی و تربیتی را تقاضا نماید. تبصره ـ مقررات فوق در مورد قوانینی که برای مدت معین و یا موارد خاص وضع شده است مگر به تصریح قانون لاحق اعمال نمی شود.

مشاهده ماده 10 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM