نشست قضایی شماره 1398-5785

نشست قضایی شماره 1398-5785

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5785


کد نشست:
1398-5785

تاریخ برگزاری:
1396/09/09

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
تکلیف دادسرا در صورت بی اعتباری ادله شاکی پس از صدور کیفرخواست

پرسش:
در پرونده ای پس از صدور کیفرخواست و قبل از ارسال پرونده به دادگاه بی اعتباری ادله ابرازی شاکی محرز شده است (مثلا کذب بودن اظهارات شهود شاکی محرز گردیده) در این صورت دادسرا با چه تکلیفی مواجه است و چه اقدامی باید یا می تواند انجام دهد؟

نظر هیئت عالی:
کیفرخواست دادستان صرفا یک تقاضاست و واجد آثار رای نیست که قابلیت عدول نداشته باشد و تنها زمانی غیر قابل عدول است که پرونده به دادگاه ارجاع شده باشد و مراد از ارسال در ماده 282 قانون آیین دادرسی کیفری نیز ارجاع به دادگاه توسط مقام صالح (رییس دادگستری شهرستان) است؛ درنتیجه قبل از این مرحله تا توجه به مفهوم ماده اشعاری کیفرخواست قابل عدول است؛ لذا نظر اکثریت صحیح است.

نظر اکثریت:
ماده 283 قانون آیین دادرسی کیفری دارای مفهوم مخالف می باشد و در این فرض دادسرا با توجه به مفاد مواد 281 282 و 283 قانون مذکور می بایست از کیفرخواست عدول نماید؛ چرا که در ماده 282 قانون مذکور اشاره شده است که "دادستان نمی تواند پس از ارسال پرونده به دادگاه از اصل اتهام یا ادله آن عدول و بر این اساس کیفرخواست را مسترد یا اصلاح کند." در نتیجه با توجه به حکیم بودن قانونگذار ذکر عبارت «پس از ارسال پرونده به دادگاه» دارای اثر و مفهوم حقوقی می باشد و بدین معنا می باشد که تا قبل از ارسال پرونده به دادگاه امکان استرداد یا اصلاح کیفرخواست وجود دارد.

نظر اقلیت:
این مورد جزء موارد مطرح شده در مواد 281 و 283 قانون آیین دادرسی کیفری نمی باشد و دادسرا نمی تواند از کیفرخواست عدول نماید و صرفا می تواند مراتب بی اعتباری ادله را در پرونده منعکس و به دادگاه کیفری گزارش دهد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 281 ـ هر گاه قبل از ارسال پرونده به دادگاه موجبی برای آزادی متهم یا تبدیل قرار تامین به وجود آید دادسرا با رعایت مقررات قانونی اقدام می کند.

مشاهده ماده 281 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 282 ـ دادستان نمی تواند پس از ارسال پرونده به دادگاه از اصل اتهام یا ادله آن عدول و بر این اساس کیفرخواست را مسترد یا اصلاح کند و فقط می تواند دلایل جدید له یا علیه متهم را که کشف یا حادث می شود به دادگاه اعلام کند.

مشاهده ماده 282 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 283 ـ پس از صدور کیفرخواست و قبل از ارسال به دادگاه هرگاه شاکی در جرایم قابل گذشت رضایت قطعی خود را به دادستان اعلام کند در صورت وجود پرونده در دادسرا دادستان از کیفرخواست عدول می کند. در این صورت قرار موقوفی تعقیب توسط بازپرس صادر می شود. در جرایم غیرقابل گذشت هرگاه شاکی رضایت قطعی خود را اعلام کند دادستان در صورت فراهم بودن شرایط صدور قرار تعلیق تعقیب می تواند از کیفرخواست عدول و تعقیب را معلق کند و در صورتیکه در نتیجه رضایت شاکی نوع مجازات تغییر کند دادستان از کیفرخواست قبلی عدول و بر این اساس کیفرخواست جدید صادر می کند.

مشاهده ماده 283 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM