نشست قضایی شماره 1399-7364

نشست قضایی شماره 1399-7364

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7364


کد نشست:
1399-7364

تاریخ برگزاری:
1398/10/21

برگزار شده توسط:
استان خراسان جنوبی/ شهر اسدیه

موضوع:
امکان اثبات جرم بی احتیاطی در امر رانندگی بدون ارائه گواهی پزشکی قانونی

پرسش:
شخص الف با یک دستگاه خودرو در حال رانندگی در خیابان بوده و به دلیل عدم توجه به جلو با عابر پیاده برخورد و منجر به مصدومیت وی شده سه نفر شاهد در محل حاضر بوده و عینا حادثه را مشاهده نموده اند گزارش مرجع انتظامی نیز این امر را تایید نموده و حاکی است در زمان حضور مامورین صورت مصدوم خونی و خراشیدگی هایی نیز در دستهای وی رویت شده افسر کارشناس فنی تصادفات نیز بی احتیاطی از جانب راننده خودرو به جهت عدم توجه به جلو را علت حادثه دانسته پس از طرح پرونده در دادسرا به شاکی اخطار شده نسبت به ارایه گواهی پزشکی قانونی اقدام نماید و لکن مشارالیه علی رغم اعلام شکایت از این امر استنکاف نموده 1- حال آیا بازپرس می تواند به صرف عدم ارایه گواهی پزشکی قانونی قرار منع تعقیب صادر نماید ؟ 2- برفرض صدور قرار جلب به دادرسی دادگاه به لحاظ عدم احراز نوع مصدومیت بر اساس چه ماده ای متهم را محکوم می نماید ؟

نظر هیئت عالی:
1- صرف عدم مراجعه شاکی رافع تکلیف بازپرس به رسیدگی سریع و تکمیل تحقیقات نمی باشد. 2- در فرض طرح پرونده با صدور قرار جلب به دادرسی دادگاه کیفری ذیربط در چارچوب کیفرخواست صادره رسیدگی و رای مقتضی را صادر می کند و در هر صورت نظریه پزشکی قانونی صرفا طریقیت دارد و دادگاه می تواند با لحاظ مجموع دلایل موجود نسبت به احراز اتهام و میزان صدمات وارده اقدام و اتخاذ تصمیم ( صدور رای ) نماید.

نظر اکثریت:
در فرض سوال هر چند سه نفر شاهد وجود داشته که حادثه را رویت کرده اند و نظر افسرکارشناس فنی تصادفات هم اخذ و بر تقصیر مشتکی عنه دلالت داشته و لکن با توجه به اینکه میزان جراحات در صدور حکم محکومیت ( به لحاظ جنبه عمومی جرم ) موثر است باید شاکی گواهی پزشکی قانونی ارایه دهد و اگر این کار را نکرد بازپرس می تواند به لحاظ عدم کفایت ادله قرار منع تعقیب صادر نماید.

نظر اقلیت:
در فرض سوال بازپرس به هیچ عنوان نمی تواند قرار منع تعقیب صادر کند چرا که با وجود شهادت سه نفر شاهد و گزارش مرجع انتظامی و نظریه افسر کارشناس فنی تصادفات اصل وقوع جرم کاملا محرز است و در باب صدور حکم قاضی می تواند به قدر متیقن عمل نموده و بر اساس ماده 717 قانون مجازات اسلامی مصوب 1375( تعزیرات ) حکم محکومیت صادر کند البته نسبت به جنبه خصوصی این جرم طبعا باید گواهی پزشکی قانونی ارایه شود ولی عدم ارایه گواهی ربطی به جنبه عمومی نداشته و قاضی می تواند در این خصوص رای صادر کند.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 265 ـ بازپرس در صورت جرم بودن عمل ارتکابی و وجود ادله کافی برای انتساب جرم به متهم قرار جلب به دادرسی و در صورت جرم نبودن عمل ارتکابی و یا فقدان ادله کافی برای انتساب جرم به متهم قرار منع تعقیب صادر و پرونده را فوری نزد دادستان ارسال می کند. دادستان باید ظرف سه روز از تاریخ وصول پرونده تحقیقات را ملاحظه و نظر خود را به طور کتبی اعلام کند و پرونده را نزد بازپرس برگرداند. چنانچه مورد از موارد موقوفی تعقیب باشد قرار موقوفی تعقیب صادر و وفق مقررات فوق اقدام می شود.

مشاهده ماده 265 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 717 ـ هر گاه یکی از جهات مذکور در ماده (714) موجب صدمه بدنی شود مرتکب به حبس از یک تا پنج ماه و پرداخت دیه در صورت مطالبه از ناحیه مصدوم محکوم می شود.

مشاهده ماده 717 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی ـ تعزیرات

ماده 717 ـ هرگاه در اثر جنایت وارد بر مادر جنین از بین برود علاوه بر دیه یا ارش جنایت بر مادر دیه جنین نیز در هر مرحله ای از رشد که باشد پرداخت می شود.

مشاهده ماده 717 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM