نشست قضایی شماره 1400-7861

نشست قضایی شماره 1400-7861

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7861


کد نشست:
1400-7861

تاریخ برگزاری:
1399/06/04

برگزار شده توسط:
استان سمنان/ شهر میامی

موضوع:
نحوه تشکیل جلسه دادگاه کیفری در فرض عدم حضور متهم

پرسش:
با توجه به مواد 348 و 350 قانون مجازات اسلامی آیا جلسه دادگاه در فرض عدم حضور متهم و با تعیین وکیل تسخیری برای وی تشکیل خواهد شد؟ در صورتی که قایل به تشکیل جلسه دادرسی و محاکمه باشیم رای صادره شده حضوری می باشد یا غیابی؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اداره حقوقی به شماره 7/95/1487 -95/6/23 که موید نظریه اکثریت تا حدودی می باشد مورد تایید اعضاء هیات عالی به شرح زیر می باشد:

نظر اکثریت:
طبق قسمت اول ماده 350 قانون آیین دادرسی کیفری تشکیل جلسه دادرسی در جرایم موضوع ماده 302 (بندهای اعلامی) ممنوع است و در صورت عدم حضور متهم دادگاه نمی تواند نسبت به رسیدگی اقدام نماید در صورتی که قایل به امکان تشکیل جلسه دادرسی بوده و جلسه دادرسی تشکیل شود به جهت اینکه وکیل تسخیری را دادگاه در غیاب متهم تعیین و وکیل تسخیری با متهم ملاقات نداشته و ایشان را ندیده و صحبتی نکرده و به اسناد و مدارک و دفاعیات متهم دسترسی ندارد رای صادره غیابی خواهد بود و منظور از وکیل او وکیل تعیینی توسط متهم بوده و احتیاط قضایی نیز ایجاب می نماید رای صادره غیابی باشد.

نظر اقلیت:
طبق ماده 406 قانون آیین دادرسی کیفری رسیدگی و تشکیل جلسه دادرسی در جرایمی که جنبه حق اللهی ندارند تجویز شده است و ممنوعیت فقط برای تشکیل جلسه دادرسی در موارد جرایم حق اللهی می باشد. آیین دادرسی جنبه آمریت دارد و نمی توانیم آن را متوقف و به اراده اشخاص موکول نماییم عدم رسیدگی و متوقف نمودن جریان دادرسی برخلاف سیاست های قوه قضاییه می باشد. قانونگذار در مواد 348 و 350 قانون مذکور مطلق وکیل را گفته و ظاهر ماده به انواع وکالت اعم از تعیینی و تسخیری و غیره تسری دارد و وکیل تسخیری نیز از تمام وظایف و حقوقی که وکیل تعیینی دارد برخوردار بوده و حضورش جنبه تشریفاتی ندارد. ماده 406 قانون آیین دادرسی کیفری محدوده ماده 350 قانون مذکور را مشخص کرده و آن را تخصیص داده است. لذا با جمع مواد 350 و 406 قانون آیین دادرسی مدنی تشکیل جلسه دادرسی با تعیین و حضور وکیل تسخیری بلامانع بوده و به جهت حضور وکیل تسخیری و دفاع در پرونده رای صادره نیز حضوری خواهد بود.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 348 ـ حق قصاص به شرح مندرج در این قانون به ارث می رسد.

مشاهده ماده 348 قانون مجازات اسلامی

ماده 350 ـ در صورت تعدد اولیای دم حق قصاص برای هر یک از آنان به طور جداگانه ثابت است.

مشاهده ماده 350 قانون مجازات اسلامی

ماده 348 ـ در جرایم موضوع بندهای (الف) (ب) (پ) و (ت) ماده (302) این قانون جلسه رسیدگی بدون حضور وکیل متهم تشکیل نمی شود. چنانچه متهم خود وکیل معرفی نکند یا وکیل او بدون اعلام عذر موجه در دادگاه حاضر نشود تعیین وکیل تسخیری الزامی است و چنانچه وکیل تسخیری بدون اعلام عذر موجه در جلسه رسیدگی حاضر نشود دادگاه ضمن عزل او وکیل تسخیری دیگری تعیین می کند. حق‏ الوکاله وکیل تسخیری از محل اعتبارات قوه قضاییه پرداخت می شود. تبصره 1 ـ هرگاه وکیل بدون عذر موجه از حضور در دادرسی امتناع کند دادگاه مراتب را به مرجع صالح به منظور تعقیب وکیل متخلف اعلام می دارد. تبصره 2 ـ هرگاه پس از تعیین وکیل تسخیری متهم وکیل تعیینی به دادگاه معرفی کند وکالت تسخیری منتفی می شود. تبصره 3 ـ تقاضای تغییر وکیل تسخیری از سوی متهم فقط برای یکبار قابل پذیرش است.

مشاهده ماده 348 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 350 ـ درصورتیکه متهم دارای وکیل باشد جز در جرایم موضوع بندهای (الف) (ب) (پ) و (ت) ماده (302) این قانون و نیز در مواردی که دادگاه حضور متهم را لازم تشخیص دهد عدم حضور متهم در جلسه دادگاه مانع از رسیدگی نیست.

مشاهده ماده 350 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 406 ـ در تمام جرایم به استثنای جرایمی که فقط جنبه حق اللهی دارند هرگاه متهم یا وکیل او در هیچیک از جلسات دادگاه حاضر نشود یا لایحه دفاعیه نفرستاده باشد دادگاه پس از رسیدگی رای غیابی صادر می کند. در اینصورت چنانچه رای دادگاه مبنی بر محکومیت متهم باشد ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ واقعی قابل واخواهی در همان دادگاه است و پس از انقضای مهلت واخواهی برابر مقررات حسب مورد قابل تجدید نظر یا فرجام است. مهلت واخواهی برای اشخاص مقیم خارج از کشور دو ماه است. تبصره 1 ـ هرگاه متهم در جلسه رسیدگی حاضر و در فاصله تنفس یا هنگام دادرسی بدون عذر موجه غائب شود دادگاه رسیدگی را ادامه می دهد. در اینصورت حکمی که صادر می شود حضوری است. تبصره 2 ـ حکم غیابی که ظرف مهلت مقرر از آن واخواهی نشود پس از انقضای مهلت های واخواهی و تجدید نظر یا فرجام به اجراء گذاشته می شود. هرگاه حکم دادگاه ابلاغ واقعی نشده باشد محکوم علیه می تواند ظرف بیست روز از تاریخ اطلاع واخواهی کند که در این صورت اجرای رای متوقف و متهم تحت الحفظ به همراه پرونده به دادگاه صادرکننده حکم اعزام می شود. این دادگاه در صورت اقتضاء نسبت به اخذ تامین یا تجدید نظر در تامین قبلی اقدام می کند. تبصره 3 ـ در جرایمی که فقط جنبه حق اللهی دارند هرگاه محتویات پرونده مجرمیت متهم را اثبات نکند و تحقیق از متهم ضروری نباشد دادگاه می تواند بدون حضور متهم رای بر برائت او صادر کند.

مشاهده ماده 406 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 350 - عدم رعایت شرایط قانونی دادخواست و یا عدم رفع نقص آن در موعد مقرر قانونی در مرحله بدوی موجب نقض رای در مرحله تجدیدنظر نخواهد بود. در این موارد دادگاه تجدیدنظر به دادخواست دهنده بدوی اخطار می کند که ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ نسبت به رفع نقص اقدام نماید. درصورت عدم اقدام و همچنین درصورتی که سمت دادخواست دهنده محرز نباشد دادگاه رای صادره را نقض و قرار رد دعوای بدوی را صادر می نماید.

مشاهده ماده 350 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 406 - درمورد ماده قبل و سایر موارد نقض حکم دادگاه مرجوع الیه با لحاظ رای دیوان عالی کشور و مندرجات پرونده اگر اقدام دیگری را لازم نداند بدون تعیین وقت رسیدگی کرده و مبادرت به انشاء رای می نماید و الا با تعیین وقت و دعوت از طرفین اقدام لازم را معمول و انشاء رای خواهد نمود.

مشاهده ماده 406 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM