نشست قضایی شماره 1399-7637

نشست قضایی شماره 1399-7637

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7637


کد نشست:
1399-7637

تاریخ برگزاری:
1398/08/16

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر ساری

موضوع:
تداخل یا تعدد دیات

پرسش:
بر اثر شلیک غیر عمدی تفنگ ساچمه ای تعداد 29عدد ساچمه به داخل پا و ساق پای راست شاکی فرو رفته و پزشک قانونی بابت آن 29 فقره جراحت نافذه اعلام و دادگاه بدوی به استناد ماده 713 قانون مجازات اسلامی 92 به میزان 290%دیه کامل تعیین نموده است. محکوم علیه به این رای اعتراض کرده ازآنجایی که شاکی مرد می باشد با لحاظ مواد 543 و 548 و 562 قانون مرقوم لطفا پاسخ دهید:

نظر هیئت عالی:
نظریه اداره حقوقی به شماره 7/98/1279 مورخ 98/9/4 به شرح زیر مورد تایید هیات عالی است: اولا: در فرض سوال که در اثر اصابت فشنگ ساچمه ای چند جراحت ایجاد شده است اگر هر یک از ساچمه ها فرو رفته باشد و طبق تعریف مذکور در ماده 713 قانون مجازات اسلامی 1392 جراحت نافذه را به وجود آورده باشد چنانچه برابر بند ب ماده 543 قانون مزبور این جراحتها متصل به هم یا به گونه ای نزدیک به هم باشد که عرفا یک آسیب محسوب شود دیه آن تداخل میکند و تنها یک دیه ثابت می شود؛ در غیر این صورت مشمول ذیل ماده 541 قانون یاد شده بوده و هر جراحت نافذه دیه جداگانه خواهد داشت که تشخیص مصداق حسب مورد بر عهده مرجع رسیدگی کننده است.

نظر اکثریت:
اکثریت حاضر در نشست در مورد فرض سوال به دلایل زیر اعتقاد بر تعدد صدمات وارده داشته و تعلق دیه متعدد را ملاک می دانند زیرا :

نظر اقلیت:
اقلیت حاضر در نشست اعتقاد داشته که بحث تداخل دیات مطرح است و تعدد در اینجا منتفی است و یک دیه تعلق می گیرد زیرا :

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 713 ـ نافذه جراحتی است که با فرو رفتن وسیله ای مانند نیزه یا گلوله در دست یا پا ایجاد می شود دیه آن در مرد یک دهم دیه کامل است و در زن ارش ثابت می شود. تبصره 1 ـ حکم مذکور در این ماده نسبت به اعضایی است که دیه آن عضو بیشتر از یک دهم دیه کامل باشد در عضوی که دیه آن مساوی یا کمتر از یک دهم دیه کامل باشد ارش ثابت است مانند اینکه گلوله در بند انگشت فرو رود. تبصره 2 ـ هرگاه شیئی که جراحت نافذه را به وجود آورده است از طرف دیگر خارج گردد دو جراحت نافذه محسوب می شود.

مشاهده ماده 713 قانون مجازات اسلامی

ماده 538 ـ در تعدد جنایات اصل بر تعدد دیات و عدم تداخل آنها است مگر مواردی که در این قانون خلاف آن مقرر شده است.

مشاهده ماده 538 قانون مجازات اسلامی

ماده 541 ـ هرگاه در اثر یک ضربه یا هر رفتار دیگر آسیب های متعدد در اعضای بدن به وجود آید چنانچه هریک از آنها در اعضای مختلف باشد یا همه در یک عضو بوده ولی نوع هر آسیبی غیر از نوع دیگری باشد و یا از یک نوع بوده ولکن در دو یا چند محل جداگانه از یک عضو باشد هر آسیب دیه جداگانه دارد.

مشاهده ماده 541 قانون مجازات اسلامی

ماده 543 ـ درصورت وجود مجموع شرایط چهارگانه ذیل دیه آسیب های متعدد تداخل می کند و تنها دیه یک آسیب ثابت می شود: الف ـ همه آسیب های ایجاد شده مانند شکستگی های متعدد یا جراحات متعدد از یک نوع باشد. ب ـ همه آسیب ها در یک عضو باشد. پ ـ آسیب ها متصل به هم یا به گونه ای نزدیک به هم باشد که عرفا یک آسیب محسوب شود. ت ـ مجموع آسیب ها با یک رفتار مرتکب به وجود آید.

مشاهده ماده 543 قانون مجازات اسلامی

ماده 536 ـ هرگاه در مورد ماده (535) این قانون عمل یکی از دو نفر غیرمجاز و عمل دیگری مجاز باشد مانند آنکه شخصی وسیله یا چیزی را در کنار معبر عمومی که مجاز است قرار دهد و دیگری کنار آن چاهی حفر کند که مجاز نیست شخصی که عملش غیرمجاز بوده ضامن است. اگر عمل شخصی پس از عمل نفر اول و با توجه به اینکه ایجاد آن سبب در کنار سبب اول موجب صدمه زدن به دیگران می شود انجام گرفته باشد نفر دوم ضامن است.

مشاهده ماده 536 قانون مجازات اسلامی

ماده 548 ـ در اعضاء و منافع مقدار ارش یک جنایت بیش از دیه مقدر برای آن عضو یا منفعت نیست و چنانچه به سبب آن جنایت منفعت یا عضو دیگری از بین رود یا عیبی در آنها ایجاد شود برای هر آسیب دیه جداگانه ای تعیین می گردد.

مشاهده ماده 548 قانون مجازات اسلامی

ماده 712 ـ هرگاه نیزه یا گلوله و مانند آن علاوه بر ایجاد جراحت موضحه یا هاشمه و یا منقله به داخل بدن مانند حلق و گلو یا سینه فرو رود دو جراحت محسوب و علاوه بر دیه موضحه یا هاشمه و منقله دیه جراحت جائفه نیز ثابت می شود.

مشاهده ماده 712 قانون مجازات اسلامی

ماده 635 ـ قطع کردن و یا از بین بردن هریک از دست ها از مفصل مچ به شرط آنکه دارای انگشتان کامل باشد موجب نصف دیه کامل است خواه مجنی علیه دارای دو دست و خواه به هر علت دارای یک دست باشد.

مشاهده ماده 635 قانون مجازات اسلامی

ماده 646 ـ احکام مذکور در دیه دست و انگشتان آن در پا و انگشتان آن نیز جاری است.

مشاهده ماده 646 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM