نشست قضایی شماره 1398-6387

نشست قضایی شماره 1398-6387

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6387


کد نشست:
1398-6387

تاریخ برگزاری:
1397/07/10

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر رشت

موضوع:
اعتراض زوجه به حکم بطلان دعوای تمکین

پرسش:
در دعوی تمکین حکم بر بطلان دعوی صادر شده است. به دلایل نامعلوم زوجه از حکم مزبور تجدیدنظرخواهی می نماید. با توجه به اینکه زوجه متضرر از این رای نیست دادگاه تجدیدنظر در مواجه با تجدیدنظرخواهی او چه تکلیفی دارد و چه تصمیمی بایستی اتخاذ نماید؟مستند چیست؟

نظر هیئت عالی:
در فرض سوال که حکم به بطلان دعوی خواهان صادر شده و خوانده به دلایل نامعلوم تجدیدنظر خواهی بعمل آورده چون متضرر از رای حق اعتراض دارد و زوجه (تجدیدنظر خواه) موجبی برای اعتراض و تجدیدنظرخواهی نداشته؛ لذا تجدید نظرخواهی زوجه موقعیت قانونی نداشته و به استناد ماده 2 ق.آ.د.م غیر قابل استماع می باشد در نتیجه تجدیدنظرخواهی وی رد می گردد.

نظر اکثریت:
نظر به اینکه ماده 26 قانون تشکیل دادگاههای عمومی و انقلاب مصوب 15/4/1373 با اصلاحات و الحاقات بعدی حق درخواست تجدیدنظر از احکام حقوقی را از سوی هر یک از طرفین دعوی یا نماینده قانونی یا قایم مقام آنان مانند وراث وصی و انتقال گیرنده که از رای دادگاه متضرر شده باشند پیش بینی کرده است بنابراین از آنجاکه صدور حکم بر بطلان دعوای تمکین به ضرر خوانده ( زوجه ) نمی باشد تجدیدنظرخواهی مشارالیها برابر موازین نبوده و بر این اساس دادگاه تجدیدنظر قرار رد درخواست تجدیدنظر را صادر و اعلام می نماید.

نظر اقلیت:
از آن جاکه به موجب بند الف ماده 335 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی طرفین دعوی یا وکلاء و نمایندگان قانونی حق درخواست تجدیدنظرخواهی دارند و اینکه برای تجدیدنظرخواهی کردن از رای فقط منطوق رای لازم نیست بلکه باید اسباب و جهات آن هم نباید به ضرر شخص باشد بر این اساس دادگاه تجدیدنظر باید وارد ماهیت شده و با رسیدگی اسباب و جهات انشاء رای نماید.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 26 – (طبق ماده 570 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در رابطه با امور کیفری نسخ شده است) در موارد مذکور در این قانون اشخاص زیر حق درخواست تجدید نظر را دارند: 1 – در مورد احکام حقوقی. هر یک از طرفین دعوا یا نماینده قانونی یا قائم مقام آنان مانند وراث وصی انتقال گیرنده که از رای دادگاه متضرر می شود. 2 – در مورد احکام کیفری: الف – محکوم علیه یا نماینده قانونی او. ب – شاکی خصوصی یا نماینده قانونی او. ج – دادستان از حکم برائت یا محکومیت غیر قانونی متهم. 3 – در مورد قرارها: هر یک از طرفین دعوی که قرار دادگاه به ضرر او صادر شده باشد یا نماینده قانونی آنان.

مشاهده ماده 26 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب

ماده 335 - اشخاص زیر حق درخواست تجدیدنظر دارند : الف - طرفین دعوا یا وکلا و یا نمایندگان قانونی آنها. ب - مقامات مندرج در تبصره (1) ماده (326) در حدود وظایف قانونی خود.

مشاهده ماده 335 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 2 - هیچ دادگاهی نمی تواند به دعوایی رسیدگی کند مگر اینکه شخص یا اشخاص ذی نفع یا وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی آنان رسیدگی به دعوا را برابر قانون درخواست نموده باشند.

مشاهده ماده 2 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM