نشست قضایی شماره 1399-7232

نشست قضایی شماره 1399-7232

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7232


کد نشست:
1399-7232

تاریخ برگزاری:
1396/11/11

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر نائین

موضوع:
عدم شناسایی اولیای دم در تصادف منجر به فوت

پرسش:
تصادف منجر به فوت حادث گردیده است. اقدامات لازم در جهت شناسایی اولیاء دم صورت گرفته است و با گذشت مدت مدیدی اولیاء دم پیگیری موضوع را نکرده اند:

نظر هیئت عالی:
نظریه شماره 7/96/2405 مورخ 96/10/12 اداره کل حقوقی بندهای دوم نظریه یاد شده به شرح زیر موجه و مورد تایید است.

نظر اکثریت:
در بند الف سوال مطروحه اکثریت معتقد بودند: دادستان می تواند هم از حیث جنبه خصوصی جرم (پرداخت دیه) و هم از حیث جنبه عمومی جرم (بی احتیاطی در امر رانندگی منجر به فوت) تعقیب کیفری را صورت دهد و ارسال پرونده به دادگاه از دو حیث و با کیفرخواست واحد امکان پذیر است با این استدلال که دادستان مدعی العموم می باشد و از باب فقط حقوق اشخاص عامه می تواند تعقیب امر کیفری را صورت دهد و نیز با وحدت ملاک از ماده 70 قانون آیین دادرسی کیفری زمانی که بزه دیده محجور باشد و دسترسی به ولی نباشد دادستان حق تعقیب کیفری دارد و به طریق اولی درجایی که مجنی علیه فوت کرده باشد و اولیاء دم ایشان شناسایی نشده باشند و در جهت حفظ خون مسلمان و با توجه به این که نرخ دیه پرداختی از سوی متهم با گذشت زمان و سال به سال افزایش می یابد و غالب پرونده های تصادف و خودروهای حادث در آن دارای بیمه نامه شخص ثالث می باشد. در فرض سوال از هر دو جهت با کیفرخواست پرونده به دادگاه ارسال و دادگاه حکم به پرداخت دیه بنماید. اما در مرحله اجرا پرداخت آن منوط به شناسایی اولیاء دم متوفی گردد. یعنی در صورت شناسایی اولیاء دم آنان به اجرای احکام معرفی تا دیه به ایشان پرداخت گردد.

نظر اقلیت:
اقلیت در باب بند الف سوال نظر دارند: امکان ورود دادستان در بحث جنبه خصوصی جرم (پرداخت دیه) وجود ندارد. زیرا با استناد به ماده 450 قانون مجازات در جنایت شبه عمدی که از آن جمله می توان تصادفات را لحاظ نمود در صورت درخواست ولی دم دیه پرداخت می شود.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 70 ـ در مواردی که تعقیب کیفری منوط به شکایت شاکی است و بزه دیده محجور میباشد و ولی یا قیم نداشته یا به آنان دسترسی ندارد و نصب قیم نیز موجب فوت وقت یا توجه ضرر به محجور شود تا حضور و مداخله ولی یا قیم یا نصب قیم و همچنین در صورتی که ولی یا قیم خود مرتکب جرم شده یا مداخله در آن داشته باشد دادستان شخصی را به عنوان قیم موقت تعیین و یا خود امر کیفری را تعقیب می کند و اقدامات ضروری را برای حفظ و جمع آوری ادله جرم و جلوگیری از فرار متهم به عمل می آورد. این حکم در مواردی که بزه دیده ولی و یا قیم او به عللی از قبیل بیهوشی قادر به شکایت نباشد نیز جاری است. تبصره ـ در خصوص شخص سفیه فقط در دعاوی کیفری که جنبه مالی دارد رعایت ترتیب مذکور در این ماده الزامی است و در غیر موارد مالی سفیه می تواند شخصا طرح شکایت نماید.

مشاهده ماده 70 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 450 ـ در جنایت شبه عمدی خطای محض و جنایت عمدی که قصاص در آن جایز یا ممکن نیست در صورت درخواست مجنی علیه یا ولی دم دیه پرداخت می شود مگر به نحو دیگری مصالحه شود.

مشاهده ماده 450 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM