نشست قضایی شماره 1399-6788

نشست قضایی شماره 1399-6788

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6788


کد نشست:
1399-6788

تاریخ برگزاری:
1397/07/18

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر مشهد

موضوع:
مرجع اعتراض به قرار منع تعقیب در خصوص فرد نظامی متهم به قتل با تیراندازی

پرسش:
ماموران انتظامی فردی را در حال سرقت مشاهده کرده اند و به وی ایست داده اند نامبرده توجه نکرده و اقدام به فرار نموده است پس از چند مرحله فرمان ایست به لحاظ عدم توجه به سمت فرد متواری از کمر به پایین تیراندازی نموده اند که با توجه به پستی و بلندی زمین گلوله از ناحیه پشت قفسه سینه اصابت و منجر به جرح می شود و فرد مجروح به جهت جراحات وارده فوت می نماید؛ بازپرس دادسرا اتهام تیراندازی عمدی بر خلاف مقررات منجر به قتل را به مامور تیرانداز تفهیم و پس از تکمیل تحقیقات قرار منع تعقیب صادر می نماید قرار مذکور مورد اعتراض اولیاء دم قرار می گیرد سوال این است که رسیدگی به اعتراض اولیاء دم به قرار منع تعقیب در صلاحیت دادگاه نظامی یک یا دادگاه نظامی دو است ؟

نظر هیئت عالی:
در صورتی که ادعای شاکی قتل عمدی است توافق دادستان و بازپرس به قرار منع پیگرد قابل اعتراض در دادگاه نظامی یک می باشد.

نظر اکثریت:
با عنایت به اینکه تیراندازی عمدی است و این تیراندازی عمدی با توجه به شرایط و اوضاع و احوال و بررسی صحنه می تواند منجر به قتل عمد یا قتل شبه عمد گردد و در هر تیراندازی عمدی قتل واقع شده لزوما قتل عمد نیست و لذا باید بازپرس محترم صریحا در تفهیم اتهام مشخص نمایند قتل واقع شده عمد یا شبه عمد بوده است و پس از اظهار نظر اگر اتهام تفهیم شده قتل عمد باشد قرار صادره در این مورد قابل اعتراض در دادگاه نظامی یک است و اگر قتل شبه عمد باشد قرار صادره در این مورد قابل اعتراض در دادگاه نظامی دو است.

نظر اقلیت:
با عنایت به اینکه در ماده 41 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح تیراندازی عمدی را آورده است و در انتها گفته چنانچه از مصادیق مواد 614 و 612 قانون مجازات اسلامی ( تعزیرات) باشد که مواد مذکور مربوط به قتل و جرح عمدی است بنابراین اگر تیراندازی عمدی باشد قتل یا جرح واقع شده نیز عمد محسوب می گردد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 612 ـ قطع و از بین بردن تمام زبان لال موجب یک سوم دیه کامل است و از بین بردن مقداری از آن موجب همان مقدار دیه به نسبت مساحت تمام زبان است. تبصره ـ لال اعم از مادرزادی و عارضی است لکن کسی که به واسطه عارضه ای به طور موقت قادر به سخن گفتن نیست گویا محسوب می شود.

مشاهده ماده 612 قانون مجازات اسلامی

ماده 614 ـ قطع و از بین بردن تمام زبان کودکی که زمان سخن گفتن او فرا نرسیده موجب دیه کامل است لکن اگر بعدا معلوم شود که لال بوده است مازاد بر یک سوم دیه مسترد می شود.

مشاهده ماده 614 قانون مجازات اسلامی

ماده 41 ـ هر نظامی که در حین خدمت یا ماموریت برخلاف مقررات و ضوابط عمدا مبادرت به تیراندازی نماید علاوه بر جبران خسارات وارده به حبس از سه ماه تا یک سال محکوم می شود و در صورتی که منجر به قتل یا جرح شود علاوه بر مجازات مذکور حسب مورد به قصاص یا دیه محکوم می گردد و چنانچه از مصادیق مواد (612) و (614) قانون مجازات اسلامی مصوب 2/3/1375 باشد به مجازات مندرج در مواد مذکور محکوم خواهد شد. تبصره 1 ـ چنانچه تیراندازی مطابق مقررات صورت گرفته باشد مرتکب از مجازات و پرداخت دیه و خسارت معاف خواهد بود و اگر مقتول یا مجروح مقصر نبوده و بی گناه باشد دیه از بیت المال پرداخت خواهد شد. تبصره 2 ـ مقررات مربوط به تیراندازی و نحوه پرداخت دیه و خسارات به موجب «قانون به کارگیری سلاح توسط مامورین نیروهای مسلح در موارد ضروری مصوب 18/10/1373» و آیین نامه های مربوط خواهد بود.

مشاهده ماده 41 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM