نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1390/05/05

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر گنبدکاووس

موضوع:
رسیدگی دادگاه حقوقی به دفاع مشتری مبنی بر انجام معامله شفاهی قبل از تنظیم سند رسمی و مقدم بر معامله دیگر با وجود حکم دادگاه کیفری

پرسش:
شخص (الف) علیه (ب) شکایتی مطرح و اعلام کرده که نامبرده در تاریخ 1/5/87 زمینی را با بیعنامه عادی به او فروخته و همین زمین را در تاریخ 1/5/88 با بیع¬نامه رسمی به (ج) فروخته است. دادگاه جزایی پس از انجام تحقیقات و رسیدگی¬های لازم معامله متهم با (ج) را موخر بر معامله او با (الف) دانسته و (ب) را به تحمل کیفر و رد مال به (الف) محکوم کرده است. (الف) به استناد حکم کیفری موصوف علیه (ج) و (ب) دعوایی به خواسته های ابطال بیع¬نامه رسمی تنظیمی فی¬مابین نامبردگان و خلع ید (ج) از عرصه موصوف اقامه کرده است. اگر (ج) در مقام دفاع به دادگاه حقوقی اعلام کند که این عرصه را به صورت شفاهی و در حضور شهود در تاریخ 1/5/86 از (ب) خریده است با وجود حکم کیفری موصوف آیا دادگاه حقوقی می¬تواند به این موضوع رسیدگی و به دلایل او توجه کند؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (5) مدنی: علاوه بر نظر اکثریت: در نشست قضایی گنبد کاووس که منطبق است با موازین قانونی در مانحن¬فیه چنان چه برای دادگاه با رسیدگی به دفاع (ج) ثابت شود بیع در تاریخ 1/5/86 واقع شده و اثبات وقوع بیع به نامبرده به تاریخ قبل از ادعای بیع (الف) در تاریخ 1/5/87 است و احتمال این که صدور سند رسمی که به تاریخ 1/5/88 است بر اساس بیع 1/5/86 تنظیم شده و از طرف دیگر بر طبق ماده 1305 قانون مدنی در اسناد رسمی تاریخ تنظیم معتبر است حتی علیه اشخاص ثالث ولی در اسناد عادی تاریخ فقط در مورد اشخاصی که در تنظیم آن شرکت داشته و ورثه آنان و کسی که به نفع او وصیت شده معتبر است؛ چون در اثر رسیدگی به دفاع (ج) امکان دارد موضوع معامله به تاریخ 1/5/86 به اثبات برسد و با فرض این که متعاقب این امر سند رسمی تنظیم شده باشد؛ لذا از نظر تاریخ معامله¬ای که با سند رسمی واقع شده اعتبار خواهد داشت. لذا نظریه اکثریت تا آنجا که با این نظر منطبق باشد مورد تایید است و رسیدگی به دفاع (ج) بلامانع و بدون اشکال است.

نظر اکثریت:
رای دادگاه دارای اثر نسبی است و فقط در حقوق افرادی که در دادرسی شرکت داشته¬اند و قایم مقام قانونی آنان موثر است. به همین دلیل رای محکمه جزایی در قسمت رد مال در حقوق (ج) که در پرونده کیفری حضور نداشته و در دادرسی کیفری مشارکت و مداخله نداشته است موثر نیست. بنابراین دادگاه حقوقی باید به ادعای (ج) توجه و به دلایل او رسیدگی کند و بحث لزوم تبعیت دادگاه های حقوقی از نتیجه دادرسی کیفری نیز منصرف از این موضوع و مربوط به زمانی است که اصحاب هر دو دعوای حقوقی و کیفری یکی باشند.

نظر اقلیت:
دادگاه حقوقی به دلایل ذیل نمی¬تواند به ادعای (ج) رسیدگی کند:

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1305 - در اسناد رسمی تاریخ تنظیم معتبر است حتی بر علیه اشخاص ثالث ولی در اسناد عادی تاریخ فقط درباره اشخاصی که شرکت در تنظیم آن ها داشته و ورثه ی آنان و کسی که به نفع او وصیت شده معتبر است.

مشاهده ماده 1305 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM