نشست قضایی شماره 1400-8371

نشست قضایی شماره 1400-8371

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8371


کد نشست:
1400-8371

تاریخ برگزاری:
1399/10/08

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر آزاد شهر

موضوع:
دریافت دیه ناشی از تصادف غیر عمدی در فرض ایراد جنایت توسط وارث

پرسش:
پدری در حال رانندگی به همراه فرزندش با ماشین دچار واژگونی می شود و پسرش که سرنشین ماشین بود در اثر این واژگونی فوت می شود و پسر فوت شده وی یک خواهر ابی دارد که جز طبقه دوم ارث محسوب می شود و تا زمانی که پدر وجود داشته باشد نوبت به ارث طبقات بعدی نمی رسد و قتل غیر عمدی هم مانع ارث بردن پدر نیست و پدر می تواند ارث ببرد و در این فرض سوال نیز پدر مقصر و متهم به تصادف منجر به قتل می باشد و از طرف دیگر ولی دم محسوب می گردد حال دیه را باید چه کسی دریافت کند؟

نظر هیئت عالی:
با عنایت به ماده 451 قانون مجازات اسلامی پدر از دیه ارث نمی برد و شکایت را باید خواهر ابی مطرح کند تا دیه را ارث ببرد ولی در خصوص سایر اموال تنها ورثه پدر است.

نظر اکثریت:
با عنایت به ماده 451 قانون مجازات اسلامی پدر از دیه ارث نمی برد و شکایت را باید خواهر ابی مطرح کند تا دیه را ارث ببرد ولی در خصوص سایر اموال تنها ورثه پدر است و پدر از دیه ارث نمی برد و دیه فقط سهم خواهر ابی است و از بابت جنبه عمومی نیز پدر محکوم می شود. ماهیت دیه ماترک نیست گرچه جز ماترک محسوب میگردد و دیه زمانی مستقر میشود که مقتول وجود داشته باشد و زمانی که مقتولی وجود ندارد دیه بی معنا است. ماترک آن چیزی است که فرد در زمان حیات داشته و با فوت آن را ترک کرده و از دست داده در حالی که دیه سبب اشتغال ذمه جانی پس از ایراد جنایت است و بدیهی می باشد که دیه متوقف بر فوت است لذا دیه ارتباطی با ماترک ندارد و منافاتی هم ندارد که دیه را یک شخص ببرد و ماترک را شخص دیگر در گواهی انحصار وراثت باید عنوان گردد که چون دیه حاجب دارد به ورثه اول یعنی پدر نمی رسد و به سایر طبقات می رسد.

نظر اقلیت:
این که دیه جزء ماترک محسوب می شود هم عقیده فقها است و هم مستنبط از مواد قانونی از جمله ماده 352 و نیز تبصره 452 قانون مجازات اسلامی 1392 لذا با عنایت به اینکه اکثر فقها دیه را جز ماترک محسوب کردند و نمی شود که دیه را یک شخص ببرد ولی ماترک را شخص دیگر و همچنین نمی شود در خصوص شخص واحد دو گواهی انحصار وراثت صادر شود بنابراین باید خواهر ابی را شاکی تلقی کنیم و همه ماترک به او برسد.

مبحث:
قانون مدنی , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 867 - ارث به موت حقیقی یا به موت فرضی مورث تحقق پیدا می کند.

مشاهده ماده 867 قانون مدنی

ماده 887 - حجب بر دو قسم است: قسم اول آن است که وارث از اصل ارث محروم می گردد مثل برادرزاده که به واسطه بودن برادر یا خواهر متوفی از ارث محروم می شود یا برادر ابی که با بودن برادر ابوینی از ارث محروم می گردد؛ قسم دوم آن است که فرض وارث از حد اعلی به حد ادنی نازل می گردد مثل تنزل حصه ی شوهر از نصف به ربع در صورتی که برای زوجه اولاد باشد و همچنین تنزل حصه ی زن از ربع به ثمن در صورتی که برای زوج او اولاد باشد.

مشاهده ماده 887 قانون مدنی

ماده 452 ـ دیه حسب مورد حق شخصی مجنی علیه یا ولی دم است و احکام و آثار مسوولیت مدنی یا ضمان را دارد. ذمه مرتکب جز با پرداخت دیه مصالحه ابراء و تهاتر بری نمی گردد. تبصره ـ ورثه مقتول به جز بستگان مادری به نسبت سهم الارث از دیه مقتول نیز ارث میبرند.

مشاهده ماده 452 قانون مجازات اسلامی

ماده 451 ـ در صورتی که قاتل از ورثه مقتول باشد چنانچه قتل عمدی باشد از اموال و دیه مقتول و در صورتی که خطای محض یا شبه عمدی باشد از دیه وی ارث نمیبرد. در موارد فقدان وارث دیگر مقام رهبری وارث است.

مشاهده ماده 451 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM