نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1397/03/02

برگزار شده توسط:
استان همدان/ شهر بهار

موضوع:
نحوه محاسبه هزینه دادرسی درصورت شکایت چند نفر شاکی در یک شکواییه

پرسش:
درصورتی که چند نفر شاکی در شکواییه ای واحد اقدام به طرح شکایت از متهم و تحت چندین عنوان بنمایند؛ آیا هر شاکی الزاما می بایست هزینه شکواییه را به صورت مجزا پرداخت نماید و پرونده هر یک تفکیک شود؟ آیا برای هر عنوان از شکایت می بایست تمبر جداگانه ای ابطال و پرونده ای مجزا تشکیل شود؟

نظر هیئت عالی:
شکایت چند نفر شاکی در یک شکواییه برای طرح شکایت کیفری فقط دارای یک هزینه دادرسی است اما در صورتی که شکات تحت عناوین مختلف از یک یا چند نفر شکایت داشته باشند حسب نوع شکایت باید تمبر قانونی به همان معیار الصاق و ابطال نمایند. لازم به ذکر است اگر همه شکایت ها در یک درخواست باشد صرفنظر از تعداد متهمان و تعداد عناوین اتهامی پرداخت هزینه واحد کافی است.

نظر اکثریت:
برای سوال چند حالت متصور است. اول اینکه یک نفر علیه چند نفر شکایت از یک عنوان مجرمانه داشته باشد یا برعکس یک نفر از چند نفر از چند عنوان مجرمانه شکایت نماید مانند ماده 557.

نظر اقلیت:
طبق ماده 559 و 301 آ.د.ک و ماده 3 قانون وصول بند 19و جدول الحاقی قانون بودجه 96 و مقررات جاریه از هر شاکی یک هزینه اخذ شود. حتی اگر چند عنوان را چند متهم طرح نمایند مانند دعوای حقوقی که هزینه به نسبت فعل و خواسته تعیین می شود زیرا که شاکی دردمند است و جهت شفای درد خویش و وصول پاسخ و برای تظلم خواهی به محکمه مراجعه نموده است. فلذا قاضی با یک هزینه شکواییه را قبول می کند و وارد رسیدگی می شود و در صورت لزوم اقدام به تفکیک شکواییه ها می نماید و نظریه مشورتی 4/92/7 مورخ 30/9/1392 و برای هر شاکی یک هزینه اخذ می شود طبق ماده 522 اگر متهمین چند نفر باشند و یا چند فعل متفاوت باشد باید برای هر یک هزینه لازم اخذ شود.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی , آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 559 ـ شاکی باید هزینه شکایت کیفری را برابر قانون در هنگام طرح شکایت تادیه کند. مدعی خصوصی هم که به تبع امر کیفری مطالبه ضرر و زیان می کند باید هزینه دادرسی را مطابق مقررات مربوط به امور مدنی بپردازد. چنانچه شاکی توانایی پرداخت هزینه شکایت را نداشته باشد به تشخیص دادستان یا دادگاهی که به موضوع رسیدگی می کند از پرداخت هزینه شکایت معاف می شود و هرگاه مدعی خصوصی توانایی پرداخت هزینه دادرسی را نداشته باشد دادگاه می تواند او را از پرداخت هزینه دادرسی برای همان موضوعی که مورد ادعا است به طور موقت معاف نماید. رسیدگی به امر کیفری را نمی توان به علت عدم تادیه هزینه دادرسی از سوی مدعی خصوصی به تاخیر انداخت. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره ـ پس از صدور حکم و هنگام اجرای آن قاضی اجرای احکام کیفری مکلف است هزینه دادرسی را از محل محکوم به استیفاء کند. مگر آنکه محکوم به از مستثنیات دین بوده و یا به میزانی نباشد که موجب خروج محکوم له از اعسار گردد.

مشاهده ماده 559 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 301 ـ دادگاه کیفری دو صلاحیت رسیدگی به تمام جرایم را دارد مگر آنچه به موجب قانون در صلاحیت مرجع دیگری باشد

مشاهده ماده 301 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 557 ـ نحوه اجرای قرار تعلیق اجرای مجازات آزادی مشروط قرار تعویق صدور حکم نظام نیمه آزادی و آزادی تحت نظارت سامانه ‏های الکترونیکی مطابق مقررات راجع به دادرسی الکترونیکی و نیز نحوه اجرای مجازات های جایگزین حبس به موجب آیین نامه ای است که ظرف شش ماه از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون توسط وزیر دادگستری با همکاری وزیر کشور و رئیس سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور تهیه می شود و به تصویب رئیس قوه قضاییه می رسد. تبصره ـ آیین نامه این ماده در مورد جرایم در صلاحیت سازمان قضایی نیروهای مسلح توسط رئیس ستاد کل نیروهای مسلح و رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح و با همکاری مراجع مذکور در صدر این ماده تهیه می شود و به تصویب رئیس قوه قضاییه می رسد.

مشاهده ماده 557 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM