نشست قضایی شماره 1398-6665

نشست قضایی شماره 1398-6665

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6665


کد نشست:
1398-6665

تاریخ برگزاری:
1397/01/16

برگزار شده توسط:
استان خوزستان/ شهر مسجد سلیمان

موضوع:
بررسی امکان اتیان سوگند شخص حقوقی

پرسش:
چنانچه در دعوی قسم متوجه شخص حقوقی خصوصی یا شخص حقوقی عمومی باشد آیا امکان اتیان سوگند وجود دارد؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به ماهیت و فلسفه وجودی اتیان سوگند این امر صرفا از سوی اشخاص حقیقی قابل اجراست و در خصوص اشخاص حقوقی تنها در مواردی که عمل منتسب به نماینده قانونی شخص حقوقی باشد و نماینده مزبور نیز در سمت خود باقی باشد امکان اتیان سوگند وجود دارد. نتیجتا نظریه اکثریت مورد تایید است.

نظر اکثریت:
فلسفه و ماهیت سوگند که با وجدان و ایمان و اعتقاد ارتباط دارد اختصاص به اشخاص حقیقی دارد و حالف (قسم خورنده) ماهیتش در شخص طبیعی ثابت است در حالیکه این حالت در شخص حقوقی در هر لحظه قابل تغیر و تحول است. طبق مواد 1327 1330 و 1329 قانون مدنی و ماده 331 قانون آیین دادرسی کیفری وکیل حق اتیان سوگند نداشته و اداره حقوقی نیز به شرح نظریه شماره 7/6521 مورخ 86/09/28 بر همین اساس نظر داده اند که تقاضای قسم قابل توکیل است و قسم قایم به ذات بوده و از آنجاییکه مدیرعامل نماینده شرکت بوده و مسیولیت وی در برابر شرکا مسیولیت وکیل است اتیان سوگند شخص حقوقی مورد پذیرش نمی باشد. همچنین در فقه و قانون شرایطی برای حالف از جمله بلوغ و عقل و.. . پیش بینی شده که این شرایط و خصوصیات در شخص حقوقی وجود نخواهد داشت. لذا اتیان سوگند متوجه شخص حقوقی نبوده و شامل اشخاص حقیقی می باشد.

نظر اقلیت:
اعمال حقوقی شخص حقوقی توسط اشخاص حقیقی انجام می پذیرد و شخصیت حقوقی یک امر اعتباری است و با اقدامات و اعمال شخاص حقیقی اعتبار پیدا می کند. با توجه به مراتب اعلامی اتیان سوگند از ناحیه شخص حقوقی بلامانع است و این سوگند توسط مدیر و شخص حقوقی که بر طبق قانون و اساسنامه مشخص شده است صورت می گیرد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 331 ـ تقاضای سوگند قابل توکیل است و وکیل در دعوی می تواند در صورتی که در وکالتنامه تصریح شده باشد طرف را سوگند دهد اما سوگند یادکردن قابل توکیل نیست و وکیل نمی تواند به جای موکل سوگند یاد کند.

مشاهده ماده 331 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 1327 - مدعی یا مدعی علیه در مورد دو ماده قبل در صورتی می تواند تقاضای قسم از طرف دیگر نماید که عمل یا موضوع دعوا منتسب به شخص آن طرف باشد. بنابراین در دعاوی بر صغیر و مجنون نمی توان قسم را بر ولی یا وصی یا قیم متوجه کرد مگر نسبت به اعمال صادره از شخص آن ها آن هم مادامی که به ولایت یا وصایت یا قیمومت باقی هستند و همچنین است در کلیه مواردی که امر منتسب به یک طرف باشد.

مشاهده ماده 1327 قانون مدنی

ماده 1329 - قسم به کسی متوجه می گردد که اگر اقرار کند اقرارش نافذ باشد.

مشاهده ماده 1329 قانون مدنی

ماده 1330 - تقاضای قسم قابل توکیل است و وکیل در دعوی می تواند طرف را قسم دهد لیکن قسم یاد کردن قابل توکیل نیست و وکیل نمی تواند به جای موکل قسم یاد کند.

مشاهده ماده 1330 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM