نشست قضایی شماره 1400-7817

نشست قضایی شماره 1400-7817

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7817


کد نشست:
1400-7817

تاریخ برگزاری:
1398/02/26

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر قوچان

موضوع:
عدم حضور وکیل در تعدد وکیل

پرسش:
دربحث تعدد وکیل درپرونده های حقوقی و کیفری (با دارا بودن حق اقدام منفردا و مجتمعا) آیا حضور هر دو وکیل در جلسات دادرسی از حیث انتظامی و محاکماتی الزامی است ؟ درصورت عدم حضور یکی از وکلا دادگاه مواجه با چه تکلیفی است؟

نظر هیئت عالی:
دارا بودن حق اقدام انفرادی وکیل در صورت تعدد وکلا با توجه به مفهوم مخالف ماده 44 ق.آ.د.م ناظر به مواد 346 و 386 قانون آیین دادرسی کیفری هر یک از وکلا به تنهایی می توانند در جلسه دادرسی شرکت کنند و به تجویز ماده 41 ق.آ.د.م در صورتی که وکیل دیگر منفردا حق دفاع ماهوی داشته و عدم حضور وکیل دیگر موجب تاخیر یا تجدیدنظر جلسه نگردد صرف عدم حضور تخلف انتظامی محسوب نمی شود.

نظر اکثریت:
مطابق ماده 41 قانون آیین دادرسی مدنی و ماده 27 قانون وکالت مصوب 1315 وکلا مکلف هستند در هنگام محاکمه حضور داشته باشند مگر اینکه دارای عذرموجهی باشند و حکم این ماده آمره و اطلاق داشته و شامل فرض وحدت و تعدد وکلا هردو می باشد. از طرفی جهات عذر موجه در همین ماده به صراحت احصاء گردیده است و مورد تعدد وکیل و داشتن حق اقدام منفرد از موارد عذر موجه عدم حضور وکیل دیگر شناخته نشده است واین ماده ناظر به وظایف و تکالیف صنفی وکلا می باشد و نفس عدم حضور در جلسه دادگاه بدون اعلام عذر موجه حتی اگر موجب تاخیر درجلسه دادگاه نیز نباشد برابر ماده 41 قانون آیین دادرسی مدنی تخلف بوده و ضمانت اجرای آن در ماده 27 قانون وکالت مصوب 1315 تصریح شده است.

نظر اقلیت:
با عنایت به ماده 41 قانون آیین دادرسی مدنی که درفرض تعدد وکیل با اختیار حق اقدام انفرادی هریک به تنهایی می توانند درجلسه دادرسی شرکت کنند و به تجویز این ماده قانونی عدم حضور وکیل دوم تخلف نیست مضافا به اینکه عدم حضور وکیل مذکور منتهی به تجدید جلسه نشده و از این حیث نیز تخلف نمی باشد.

مبحث:
قانون مدنی , آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 41 - وکلاء مکلفند در هنگام محاکمه حضور داشته باشند مگر اینکه دارای عذر موجهی باشند. جهات زیر عذر موجه محسوب می شود: 1 - فوت یکی از بستگان نسبی یا سببی تا درجه اول از طبقه دوم. 2 - ابتلاء به مرضی که مانع از حرکت بوده یا حرکت مضر تشخیص داده شود. 3 - حوادث قهری از قبیل سیل و زلزله که مانع از حضور در دادگاه باشد. 4 - وقایع خارج از اختیار وکیل که مانع از حضور وی در دادگاه شود. وکیل معذور موظف است عذر خود را به طور کتبی با دلایل آن برای جلسه محاکمه به دادگاه ارسال دارد. دادگاه درصورتی به آن ترتیب اثر می دهد که عذر او را موجه بداند در غیر این صورت جریان محاکمه را ادامه داده و مراتب را به مرجع صلاحیتدار برای تعقیب انتظامی وکیل اطلاع خواهد داد. درصورتی که جلسه دادگاه به علت عذر وکیل تجدید شود دادگاه باید علت آن و وقت رسیدگی بعدی را به موکل اطلاع دهد. در این صورت جلسه بعدی دادگاه به علت عدم حضور وکیل تجدید نخواهد شد.

مشاهده ماده 41 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 44 - درصورتی که یکی از اصحاب دعوا در دادرسی دونفر وکیل معرفی کرده و به هیچیک از آنها به طور منفرد حق اقدام نداده باشد ارسال لایحه توسط هر دو یا حضور یکی از آنان با وصول لایحه از وکیل دیگر برای رسیدگی دادگاه کافی است و درصورت عدم وصول لایحه از وکیل غایب دادگاه بدون توجه به اظهارات وکیل حاضر رسیدگی را ادامه خواهد داد. چنانچه هر دو وکیل یا یکی از آنان عذر موجهی برای عدم حضور اعلام نموده باشد درصورت ضرورت جلسه دادرسی تجدید و علت تجدید جلسه و وقت رسیدگی به موکل نیز اطلاع داده می شود. در این صورت جلسه بعدی دادگاه به علت عدم حضور وکیل تجدید نخواهد شد.

مشاهده ماده 44 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 346 ـ در تمام امور کیفری طرفین می توانند وکیل یا وکلای مدافع خود را معرفی کنند. در صورت تعدد وکیل حضور یکی از آنان برای تشکیل دادگاه و رسیدگی کافی است. تبصره ـ در غیر جرایم موضوع صلاحیت دادگاه کیفری یک هر یک از طرفین می توانند حداکثر دو وکیل به دادگاه معرفی کنند.

مشاهده ماده 346 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 386 ـ در صورتیکه هریک از اصحاب دعوی وکلای متعدد داشته باشد حضور یکی از آنان برای تشکیل جلسه دادگاه کافی است.

مشاهده ماده 386 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 27 ـ منسوخ شده است.

مشاهده ماده 27 قانون وکالت

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM