نشست قضایی شماره 1399-7011

نشست قضایی شماره 1399-7011

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7011


کد نشست:
1399-7011

تاریخ برگزاری:
1397/04/21

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر طرقبه

موضوع:
تکلیف دادگاه عمومی در مورد تلقی کردن حکم این دادگاه در دادگاه تجدید نظر به عنوان قرار

پرسش:
چنانچه حکم دادگاه عمومی در دادگاه تجدیدنظر قرار تلقی و نقض شود؛ آیا قاضی صادرکننده حکم در دادگاه عمومی صلاحیت رسیدگی مجدد دارد؟

نظر هیئت عالی:
قرار تلقی کردن رای دادگاه بدوی از سوی مرجع تجدیدنظر بلا وجه و تخلف انتظامی است چه دادگاه تجدید نظر دارای اختیار و شان رسیدگی ماهوی است و می توانند راسا مبادرت به رسیدگی نماید لیکن در صورت اتخاذ چنین تصمیمی و اعاده پرونده به دادگاه بدوی درهرحال دادگاه تالی باید از نظر دادگاه تجدیدنظر (مرجع عالی) تبعیت کند.

نظر اکثریت:
دادگاه تجدیدنظر حق تلقی کردن حکم به قرار را ندارد لیکن برفرض تخلف دادگاه تجدیدنظر دادگاه عمومی که دادگاه تالی است باید از این دستور دادگاه تجدیدنظر تبعیت نماید چون امتناع از انجام دستورات و تصمیم مرجع عالی تخلف است و چون دادگاه تجدیدنظر اظهارنظر دادگاه عمومی را عدم اظهارنظر نهایی تلقی کرده است لذا دادگاه عمومی باید رسیدگی نماید. ( ماده 405 قانون آیین دادرسی مدنی).

نظر اقلیت:
ظاهر فلسفه امتناع دادرسی بابت این است که حقوق خواهان و خوانده رعایت شود یک دادرس در دو مرحله در خصوص یک پرونده اظهارنظر نکند لذا در یک مرحله دادرس می تواند متناوب اظهارنظر نماید و آن در صورتی است که ادله جدید کشف شود مانند واخواهی و نقض قرار منع تعقیب و جلب به دادرسی و صدور حکم. در غیر این موارد امکان اظهارنظر جدید وجود ندارد لذا دادگاه عمومی مجوزی برای صدور حکم جدید در فرض سوال ندارد.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 331 - احکام زیر قابل درخواست تجدیدنظر می باشد : الف - در دعاوی مالی که خواسته یا ارزش آن از سه میلیون (000 000 3) ریال متجاوز باشد. ب - کلیه احکام صادره در دعاوی غیرمالی. ج - حکم راجع به متفرعات دعوا درصورتی که حکم راجع به اصل دعوا قابل تجدیدنظر باشد. تبصره - احکام مستند به اقرار در دادگاه یا مستند به رای یک یا چند نفر کارشناس که طرفین کتبا رای آنان را قاطع دعوا قرار داده باشند قابل درخواست تجدیدنظر نیست مگر درخصوص صلاحیت دادگاه یا قاضی صادرکننده رای.

مشاهده ماده 331 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 405 - دادگاه مرجوع الیه به شرح زیر اقدام می نماید: الف - درصورت نقض حکم به علت نقص تحقیقات تحقیقات مورد نظر دیوان عالی کشور را انجام داده سپس با در نظر گرفتن آن مبادرت به صدور رای می نماید. ب - در صورت نقض قرار دادگاه مکلف است برابر رای دیوان عالی کشور به دعوا رسیدگی کند مگر اینکه بعد از نقض سبب تازه ای برای امتناع از رسیدگی به ماهیت دعوا حادث گردد. در این خصوص چنانچه قرار منقوض ابتدائا در مرحله تجدید نظر صادر شده باشد به دادگاه صادرکننده قرار ارجاع می شود و اگر در تایید قرار دادگاه بدوی بوده پرونده برای رسیدگی به همان دادگاه بدوی ارجاع می گردد.

مشاهده ماده 405 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM