نشست قضایی شماره 1397-5540

نشست قضایی شماره 1397-5540

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5540


کد نشست:
1397-5540

تاریخ برگزاری:
1380/07/16

برگزار شده توسط:
استان مرکزی/ شهر اراک

موضوع:
رسیدگی به اعتراض شخص ثالث در مقام اجرای حکم بدون رعایت تشریفات قانون آیین دادرسی مدنی و پرداخت هزینه دادرسی و قطعی بودن تصمیم دادگاه

پرسش:
با توجه به اینکه ماده 147 قانون اجرای احکام مدنی مصوب 1356 مقرر میدارد: «شـکایت شخص ثالث در تمام مراحل بدون رعایت تشریفات آیین دادرسی مدنی و پرداخت هزینـه دادرسی رسیدگی میشود...» آیا تصمیم دادگاه در ایـن خصـوص (رسـیدگی بـه شـکایت شخص ثالث) قابل تجدیدنظر خواهی هست و در صورت مثبت بودن پاسخ نیازی به تقدیم دادخواست و پرداخت هزینه دادرسی وفق مقررات مربوط است؟

نظر هیئت عالی:
نظر به اینکه برابر مقررات مواد 5 و 190 قانون آیین دادرسی مدنی مصوب سال 1379 اصل بر قطعی بودن آراست مگر در موارد مـذکور در باب چهارم آن قانون و یا دیگر موارد مصـرح در سـایر قـوانین کـه آرای قابـل اعتـراض و تجدیدنظر را احصا کرده باشد و اینکه در قانون آیین دادرسی مدنی اخیرالتصویب ذکری از قابل تجدیدنظر بودن آرا و تصمیمات محاکم عمومی در خصـوص رسـیدگی بـه اعتـراض شخص ثالث در مقام اجرای حکم نشده است همچنین با عنایت به اینکه در قانون اجرای احکام مدنی مصوب سال 1356 بالاخص در مواد 46 و 47 آن قانون (که در مقام رسـیدگی به اعتراض شخص ثالث بیان شده) تصریحی به قابل اعتراض و تجدیدنظر بـودن تصـمیم دادگاه در خصوص رسیدگی به موضوع اعتراض شخص ثالث در مرحله اجرای حکم نشده است و مستفاد از مواد 1 3 5 11 25 26 27 و 29 قانون اجرای احکام مدنی اشعاری این است که در حال حاضر رسیدگی به شکایت و اعتراض شخص ثالث در مقام اجرای حکم بدون رعایت تشریفات قانون آیین دادرسی مدنی و پرداخت هزینه دادرسی صورت میگیرد و رای و تصمیم دادگاه هم قطعی و یک مرحله ای و غیر قابل تجدیدنظر است.

نظر اکثریت:
رسیدگی به شکایت شخص ثالث قابل تجدیدنظر نیست؛ زیرا منظور از مراحل دادرسـی مقـرر در ماده 147 قانون موصوف مراحل بدوی و اجرایی است و این موضوع خـارج از صـلاحیت دادگاه تجدیدنظر است و خود ماده قانونی صراحت دارد که بدون تشریفات دادرسی رسیدگی شود در آن صورت بی معنا خواهد بود اگر بگوییم دعوا مـالی اسـت و قابـل تجدیـدنظر ولـی نیازی به تقویم خواسته و رعایت تشریفات قانونی نیست چون در قانون آیـین دادرسـی مـدنی جدید چنین امری استثنا نشده است. علاوه بر آن اگر معتقد باشیم خواسـته بایـد تقـویم شـود (فقط در مرحله تجدیدنظر) عملی لغو خواهد بود؛ زیرا در مرحلـه تجدیـدنظر همـه چیـز بـه دست معترض ثالث خواهد بود. اگر رای بدوی به نفع او باشد خواسته را زیر نصاب قانونی و اگر به ضرر او باشد بالاتر از نصاب قانونی تقویم میکند و اساسا در مرحلـه بـدوی نیـز هـیچ کس نگفته باید تقویم شود؛ زیرا از عبارت «شکایت» مذکور در آن استفاده میشود که نیازی به تشریفات دادرسی نیست. بنابراین این تصمیم قطعی است.

نظر اقلیت:
رسیدگی به شکایت شخص ثالث قابل تجدیدنظر خـواهی هسـت زیـرا هرچنـد در مـاده 147 قانون اجرای احکام مدنی گفته شده که در تمام مراحـل رسـیدگی بـدون تشـریفات دادرسـی است ولی اساسا اظهارنظر دادگاه بدوی یک رای است و آیا این رای قابل تجدیـدنظر هسـت؟ باید طبق (قانون آیین دادرسی مدنی) مشخص شود معتـرض خواسـته خـود را چقـدر تقـویم کرده است. در آن صورت پاسخ قسمت دوم نیز مشخص است.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 147 ـ شکایت شخص ثالث در تمام مراحل بدون رعایت تشریفات آیین دادرسی مدنی و پرداخت هزینه دادرسی رسیدگی می شود. مفاد شکایت به طرفین ابلاغ می شود و دادگاه به دلائل شخص ثالث و طرفین دعوی به هر نحو و در هر محل که لازم بداند رسیدگی می کند و در صورتی که دلائل شکایت را قوی یافت قرار توقیف عملیات اجرایی را تا تعیین تکلیف نهایی شکایت صادر می نماید. در این صورت اگر مال مورد اعتراض منقول باشد دادگاه می تواند با اخذ تامین مقتضی دستور رفع توقیف و تحویل مال را به معترض بدهد. به شکایت شخص ثالث بعد از فروش اموال توقیف شده نیز به ترتیب فوق رسیدگی خواهد شد. تبصره ـ محکوم له می تواند مال دیگری را از اموال محکوم علیه به جای مال مورد اعتراض معرفی نماید. در این صورت آن مال توقیف و از مال مورد اعتراض رفع توقیف می شود و رسیدگی به شکایت شخص ثالث نیز موقوف می گردد.

مشاهده ماده 147 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 5 - آرای دادگاهها قطعی است مگر در موارد مقرر در باب چهارم این قانون یا در مواردی که به موجب سایر قوانین قابل نقض یا تجدیدنظر باشند.

مشاهده ماده 5 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 190 - هرگاه بعد از ابلاغ دعوت نامه طرف حاضر نشد یا به طور کتبی پاسخ دهد که حاضر به سازش نیست دادگاه مراتب را در صورت مجلس قید کرده و به درخواست کننده سازش برای اقدام قانونی اعلام می نماید.

مشاهده ماده 190 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM