نشست قضایی شماره 1398-5716

نشست قضایی شماره 1398-5716

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5716


کد نشست:
1398-5716

تاریخ برگزاری:
1397/03/02

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر مشهد

موضوع:
تکلیف دادسرا در خصوص پرونده های دارای جرایم منافی عفت

پرسش:
در صورتی که فردی مرتکب جرایمی گردد که تعقیب و تحقیق آن در دادسرا انجام می گیرد و علاوه بر آن یکی از جرایم منافی عفت نیز علیه وی مطرح باشد با عنایت به اینکه اینگونه جرایم بطور مستقیم در دادگاه مطرح می گردد در این مرحله وظیفه دادسرا چیست ؟

نظر هیئت عالی:
صرفا در جرایم منافی عفت که تحقیق و تعقیب در آن ممنوع است و در صورت وجود شرایط قانونی تحقیق این امر باید از سوی دادگاه صورت گیرد و رسیدگی توام در دادسرا ممکن نیست مع الوصف نیازی به قرار عدم صلاحیت نمی باشد با تفکیک موضوع مراتب به دادگاه صالح اعلام و گزارش مربوط ارسال می گردد.

نظر اکثریت:
با عنایت به اینکه تاخیر در تعقیب افراد باعث از بین رفتن آثار جرم می شود و باید جرایم فوری مورد تعقیب قرار گیرند لذا در مورد سوال جرایمی که تعقیب آن توسط دادسرا انجام می گیرد تعقیب ادامه می یابد و در خصوص جرم منافی عفت بدل مفید تهیه و با قرار عدم صلاحیت نسبی پرونده به دادگاه ارسال می گردد

نظر اقلیت:
با عنایت به اینکه جرایم افراد در موارد تعدد جرم بایستی توامان مورد رسیدگی قرار گیرد اگر جرایم منافی عفت از مصادیق ماده 102 قانون آیین دادرسی کیفری باشد با توجه به عبارت مقام قضایی در انتهای ماده قاضی دادسرا می تواند اقدامات تعقیبی و تحقیقی را جهت جلوگیری از امحاء آثار جرم انجام دهد و پس از تکمیل پرونده در خصوص سایر جرایم اظهار نظر نماید و این جرایم را نیز بدون اظهار نظر به دادگاه ارسال نماید و در مواردی که از مصادیق ماده فوق الذکر نیست نیز در مورد سایر جرایم تحقیقات را تکمیل و اظهار نظر نماید و در زمان اظهار نظر جرایم منافی عفت را نیز جهت رسیدگی به دادگاه ارسال نماید.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 102 ـ انجام هرگونه تعقیب و تحقیق در جرایم منافی عفت ممنوع است و پرسش از هیچ فردی در این خصوص مجاز نیست مگر در مواردی که جرم در مرئی و منظر عام واقع شده و یا دارای شاکی یا به عنف یا سازمان یافته باشد که در این صورت تعقیب و تحقیق فقط در محدوده شکایت و یا اوضاع و احوال مشهود توسط مقام قضایی انجام می شود. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره 1 ـ در جرایم منافی عفت هرگاه شاکی وجود نداشته باشد و متهم بدوا قصد اقرار داشته باشد قاضی وی را توصیه به پوشاندن جرم و عدم اقرار می کند. تبصره 2 ـ قاضی مکلف است عواقب شهادت فاقد شرایط قانونی را به شاهدان تذکر دهد. تبصره 3 ـ در جرایم مذکور در این ماده اگر بزه دیده محجور باشد ولی یا سرپرست قانونی او حق طرح شکایت دارد. در مورد بزه دیده بالغی که سن او زیر هجده سال است ولی یا سرپرست قانونی او نیز حق طرح شکایت دارد.

مشاهده ماده 102 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM