نشست قضایی شماره 1398-5745

نشست قضایی شماره 1398-5745

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5745


کد نشست:
1398-5745

تاریخ برگزاری:
1396/05/17

برگزار شده توسط:
استان قزوین/ شهر قزوین

موضوع:
امکان ضبط سکه های طلای ضرب شده بدون مجوز بانک مرکزی

پرسش:
فرد الف تعداد 75 عدد سکه ربع بهار آزادی را از فرد ب خریداری می کند. در هنگام فروش در قزوین به اتهام فروش و ارایه سکه تقلبی دستگیر می شود؛ پس از تحقیق و با توجه به نظریه آزمایشگاه اداره استاندارد عیار طلای سکه ها 900 (که همان عیار بانک مرکزی است) تعیین و مشخص می شود که از این جهت تقلبی نشده است. دادیار قرار منع تعقیب متهم را صادر نموده و پرونده را به استناد ماده 148 قانون آ.د.ک برای صدور حکم ضبط سکه ها به دادگاه ارسال می کند. آیا صدور حکم ضبط صحیح است؟

نظر هیئت عالی:
صدور حکم به ضبط مال نیاز به تصریح قانون دارد و با فرض صدور قرار منع تعقیب در خصوص متهم که به منزله حکم برایت می باشد؛ موجب قانونی برای ضبط سکه ها وجود ندارد و موضوع از شمول مقررات ماده 522 قانون تعزیرات خارج است و لذا نظریه اقلیت قضات محترم دادگستری شهرستان قزوین در حدود یاد شده مورد تایید است.

نظر اکثریت:
با توجه به فقدان مجوز قانونی (البته با تشکیل جلسه دادرسی و بررسی دفاع متهم) برای ضرب سکه و وجود این حق برای بانک مرکزی ج. ا.ا. به استناد ماده 522 قانون مجازات اسلامی دادگاه باید حکم به ضبط سکه ها صادر نماید.

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه عین طلا متعلق به متهم است و ایشان فقط حق انحصاری بانک مرکزی را مورد خدشه قرار داده و با فروش سکه ها از آن بهره مند می شود دادگاه باید دستور اعاده سکه ها به متهم را پس از اعاده وضع آنها به طلای ذوب شده و خروج از حالت سکه صادر نماید.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 148 ـ بازپرس در صورت صدور قرار منع موقوفی یا ترک تعقیب باید درباره استرداد و یا معدوم کردن اشیاء و اموال مکشوفه که دلیل یا وسیله ارتکاب جرم بوده از جرم تحصیل شده حین ارتکاب استعمال شده و یا برای استعمال اختصاص داده شده است تعیین تکلیف کند. در مورد ضبط این اموال یا اشیاء دادگاه تکلیف آنها را تعیین می کند. بازپرس مکلف است مادام که پرونده نزد او جریان دارد به تقاضای ذینفع و با رعایت شرایط زیر دستور رد اموال و اشیای مذکور را صادر کند: الف ـ وجود تمام یا قسمتی از آن اشیاء و اموال در بازپرسی یا دادرسی لازم نباشد. ب ـ اشیاء و اموال بلامعارض باشد. پ – از اشیاء و اموالی نباشد که باید ضبط یا معدوم شود. تبصره 1 ـ در تمام امور کیفری دادگاه نیز باید ضمن صدور رای نسبت به استرداد ضبط و یا معدوم کردن اشیاء و اموال موضوع این ماده تعیین تکلیف کند. تبصره 2 ـ متضرر از تصمیم بازپرس یا دادگاه در مورد اشیاء و اموال موضوع این ماده می تواند طبق مقررات اعتراض کند هر چند قرار بازپرس یا حکم دادگاه نسبت به امر کیفری قابل اعتراض نباشد. در این مورد مرجع رسیدگی به اعتراض نسبت به تصمیم بازپرس دادگاه و نسبت به تصمیم دادگاه دادگاه تجدید نظر استان است.

مشاهده ماده 148 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 522 ـ متصرف هر حیوانی که از احتمال حمله آن آگاه است باید آن را حفظ نماید و اگر در اثر تقصیر او حیوان مزبور به دیگری صدمه وارد سازد ضامن است. ولی اگر از احتمال حمله حیوان آگاه نبوده و عدم آگاهی ناشی از تقصیر او نباشد ضامن نیست. تبصره 1 ـ نگهداری حیوانی که شخص توانایی حفظ آن را ندارد تقصیر محسوب می شود. تبصره 2 ـ نگهداری هر وسیله یا شیء خطرناکی که دیگران را در معرض آسیب قرار دهد و شخص قادر به حفظ و جلوگیری از آسیب رسانی آن نباشد مشمول حکم تبصره (1) این ماده است.

مشاهده ماده 522 قانون مجازات اسلامی

ماده 518 ـ هرگاه شخصی بنا یا دیواری را برپایه محکم و با رعایت مقرراتی که در استحکام بنا و ایمنی لازم است احداث نماید لکن به علت حوادث پیش بینی نشده مانند زلزله یا سیل سقوط کند و موجب آسیب گردد ضامن نیست و چنانچه دیوار یا بنا را به سمت ملک خود احداث نماید که اگر سقوط کند طبعا در ملک خود سقوط می کند لکن اتفاقا به سمت دیگری سقوط نماید و موجب آسیب گردد ضامن نیست.

مشاهده ماده 518 قانون مجازات اسلامی

ماده 522 ـ علاوه بر مجازات های مقرر در مواد (518) و (519) و(520) کلیه اموال تحصیلی از طریق موارد مذکور نیز به عنوان تعزیر به نفع دولت ضبط می شود.

مشاهده ماده 522 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی ـ تعزیرات

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM