نشست قضایی شماره 1400-8113

نشست قضایی شماره 1400-8113

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8113


کد نشست:
1400-8113

تاریخ برگزاری:
1398/02/05

برگزار شده توسط:
استان زنجان/ شهر زنجان

موضوع:
مطالبه خسارت تاخیر تادیه از ضامن چک

پرسش:
در خصوص طرح دعوی مبنی بر مطالبه یک فقره چک که به امضاء صادر کننده ظهر نویس و یا ضامن نیز رسیده است آیا امکان صدور محکومیت تضامنی نسبت به خواندگان در خصوص خسارت تاخیر تادیه نیز وجود دارد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
مسیولیت ضامن چک تضامنی بوده و شخصا مسیول پرداخت وجه آن می باشد لذا مطالبه خسارت تاخیر از مشارالیه مانند هر بدهکار دیگری امکان پذیر می باشد ولی صادرکننده چک حسب استفساریه مجمع تشخیص و تبصره الحاقی به ماده 2 قانون صدور چک می باید خسارت تاخیر را از تاریخ چک پرداخت نماید در حالی که مسیولیت ضامن مشمول عمومات ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی خواهد بود.

نظر اکثریت:
موقعیت ضامن در حقوق ایران تابع موقعیت مضمون عنه می باشد و حدود و ثغور مسیولیت مشارالیه تابع حدود و ثغور مسیولیت مدیون اصلی است و خسارت تاخیر در تادیه در مبنا و اساس جبران کاهش ارزش پول مندرج در سند تجاری است و همچنین تعهد به پرداخت وجه سند توسط ضامن و ظهرنویس با توجه به وصف تجریدی اسناد تجاری ناشی از امضاء در ظهر سند می باشد لذا صادر کننده و ضامن در خصوص اصل مبلغ و خسارت تاخیر در تادیه مسیولیت دارند و در خصوص ظهر نویس رعایت ماده 314 قانون تجارت الزامی است و چنانچه مطالبه وجه سند در مواعد قانونی مقرر صورت گرفته باشد مسیولیت ظهرنویس نیز در خصوص اصل مبلغ و خسارات تاخیر در تادیه و غیره به قوت خود باقی است.

نظر اقلیت:
اراده ضامن در زمان انعقاد عقد ضمان ناظر بر مبلغی است که در متن سند تجاری نوشته می شود و کاهلی دارنده سند در مراجعه دیر هنگام برای مطالبه وجه آن نباید موجب تشدید میزان مسیولیت ضامن و ظهرنویس گردد و محکوم نمودن ضامن به پرداخت خسارت تاخیر در تادیه که گاهی اوقات مبلغ آن از مبلغ سند فراتر می رود بر خلاف اصل انصاف و عدالت می باشد.

مبحث:
قانون تجارت

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 314 ـ صدور چک ولو اینکه از محلی به محل دیگر باشد ذاتا عمل تجارتی محسوب نیست لیکن مقررات این قانون از ضمانت صادرکننده و ظهرنویسها و اعتراض و اقامه دعوی ضمان و مفقود شدن راجع به بروات شامل چک نیز خواهد بود.

مشاهده ماده 314 قانون تجارت

ماده 249 ـ برات دهنده کسی که برات را قبول کرده و ظهرنویسها در مقابل دارنده برات مسئولیت تضامنی دارند. دارنده برات در صورت عدم تادیه و اعتراض می تواند به هر کدام از آنها که بخواهد منفردا یا به چند نفر یا به تمام آنها مجتمعا رجوع نماید. همین حق را هر یک از ظهرنویسها نسبت به برات دهنده و ظهرنویسهای ماقبل خود دارد. اقامه دعوی بر علیه یک یا چند نفر از مسئولین موجب اسقاط حق رجوع به سایر مسئولیت برات نیست. اقامه کننده دعوی ملزم نیست ترتیب ظهرنویسی را از حیث تاریخ رعایت کند. ضامنی که ضمانت برات دهنده یا محال علیه یا ظهرنویسی را کرده فقط با کسی مسئولیت تضامنی دارد که از او ضمانت نموده است.

مشاهده ماده 249 قانون تجارت

ماده 522 - در دعاویی که موضوع آن د ین و از نوع وجه رایج بوده و با مطالبه داین و تمکن مدیون مدیون امتناع از پرداخت نموده در صورت تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه از زمان سررسید تا هنگام پرداخت و پس از مطالبه طلبکار دادگاه با رعایت تناسب تغییر شاخص سالانه که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و مورد حکم قرار خواهد داد مگر این که طرفین به نحو دیگری مصالحه نمایند.

مشاهده ماده 522 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM